kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:35/167)

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 234

bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości i też studzimy. Do miski wsypujemy mielone mięso i dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie(...)stron na złoty kolor. Gdy już mamy usmażone wszystkie robimy sos. Wszystkie składniki przeznaczone na sos mieszamy dokładnie razem i wlewamy na patelnię na której smażyliśmy gołąbki. Gotujemy 2-3 minuty co jakiś czas mieszając a następnie wkładamy usmażone gołąbki do naszego sosu i oblewamy je całe. Na koniec posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Można oczywiście zrobić do naszych gołąbków inny

Przepisy i porady kulinarne
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 202

Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół.składniki:naleśniki1 l mleka1 jajko4 szklanki mąki2 łyżki

Monia miesza i gotuje
Tradycyjny barszcz ukraiński 110

dawkę witaminową, którą zamknęliśmy w tradycyjnym barszczu ukraińskim. Pędźcie jak najszybciej do sklepu, listę składników macie poniżej i zapraszamy do wspólnego gotowania. Tradycyjny barszcz ukraiński Składniki: Ćwiartka z kurczaka marchewka pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/8 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1/2 kg buraków mała puszka białej fasoli puszka pomidorów łyżka masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe(...)wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowaliśmy, dodaliśmy pokrojoną w kostkę  buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 15 minut przed końcem gotowania dorzuciliśmy pokrojoną kapustę oraz pomidory z puszki. Na patelni zeszkliliśmy cebulkę, która posłużyła nam jako zasmażka. Na sam koniec dodaliśmy przepłukaną fasolkę, przegotowujemy

Sprawni w smaku
Pieprzne Łazanki z młodą kapustą i karkówką. 634

koniec dodajemy pokrojoną cebulę i smazymy max. 3 minuty do zeszklenia się cebuli. Tak podsmażone mięso z cebulą wrzucamy do garnka ( ale nie tego z kapustą ) . Zalewamy wodą - cm ponad powierznię mięsa . Gotujemy na średnim ogniu ok.30 minut. Ugotowane mięso wrzucamy do garnka z kapustą i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Mieszamy kapustę z mięsem . Przykrywamy garnek i na średnim(...)ogniu dusimy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy w/g przepisu na opakowaniu . Odcedzamy . Wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy. I gotowe ! SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 254

minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. KAPUSTA (15 min)Z kapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści, myjemy i pozbywamy się twardego korzenia. Szatkujemy ją na paseczki i wrzucamy na patelnię(...)Kapusta powinna zmięknąć i lekko się zarumienić – kiedy już tak się stanie, przekładamy ją do garnka. 3. ZIEMNIAKI (7 min)Obieramy je, myjemy i kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Podsmażamy je na patelni na dużym ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju ok. 3 min, mieszając. Kiedy będą lekko zarumienione, przekładamy je do garnka.4. GOTOWANIE ZUPY

Nerds Kitchen
Rolada z kapustą i kurkami 288

kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie  i gotuję do miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle i dodaję do kapusty. Jak przestygnie kroję w miarę drobno.Kurki wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam

wesoła kuchnia
Paszteciki drożdżowe z kapustą 331

zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku sola i śwież o mielonym czarnym pieprzem. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10-12cm. Na środek

Pyry na Gaz
Łazanki 175

łyżki mrożonej - olej do smażenia lub smalec Sposób przygotowania 1. Pokroić kapustę nalać wody nie za dużo,dodać skórki wieprzowe, liście laurowe,angielskie ziele i gotować aż zmięknie  kapusta i odparuje woda.  Wrazie potrzeby wodę odlać.Wyjąć skórki z kapusty dodać przyprawy 2. Ugotować makaron i odcedzić dodać do ugotowanej kapusty  dodać pietruszkę 3. Cebulę obrać pokroić

W królestwie smaków Beaty
Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami 70

Najlepsze jedzenie w czerwcu - młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami. Dziś wersja z zasmażką, kiełbaską, przecierem pomidorowym i obowiązkowo z koperkiem. Do tego podsmażone ziemniaczki nic więcej nie trzeba do szczęścia. Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 2 młode marchewki liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)łyżki mąki pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku do podania podsmażone młode ziemniaczki Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do kapusty, ugnieść całość i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele, posolić i gotować ok 20 minut. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju i przełożyć do kapusty. Potem dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę

Smaczny zeszyt
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 123

laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez 3-4 godziny. Po tym czasie gotować je przez 30 minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Kapustę kiszoną posiekać i podsmażyć na oleju z drobno(...)pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi pestkami dyni. Karpia

Kuchnia Bon Appetit
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 612

Pyszne i proste w wykonaniu rożki z ciasta francuskiego nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Idealnie pasują do czerwonego barszczyku.składniki:2 opakowania ciasta francuskiego po 275

Monia miesza i gotuje
Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 156

Otwieranie Garnka: Szybkie  Etap III Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 6 - 10 g suszonych grzybów (ja użyłam borowika szlachetnego), wypłucz w miseczce z ciepła wodą 700 g młodej kapusty głowiastej, posiekaj w paski o szerokości 2 cm 630 g kapusty pekińskiej, posiekaj w paski(...)dodaj kapustę głowiastą (możesz chwilkę podsmażyć) dolej wywar grzybowy z grzybami oraz resztę zimnej wody (900 ml) dodaj sól  zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II  dodaj kapustę pekińską i marchewkę (w razie konieczności dopraw wywar do smaku) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III  ugotowaną zupę zmiksuj

Szybko Szybkowar
Łazanki z kapustą i grzybami 135

pieczarek lub jakichś innych świeżych grzybów, to należy je umyć, pokroić i poddusić trochę. Grzyby suszone trzeba wrzucić do wody i gotować przez jakiś czas aż zmiękną. Zakładając, że każdy jakoś poradził sobie z grzybami przystępujemy do działania. Kapustę kiszoną kroimy jak najdrobniej i smażymy. Cebulę kroimy(...)drobne kawałki i smażymy na osobnej patelni lub z grzybami. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy cebula będzie miękka dorzucamy ją do kapusty. Dodajemy również drobno pokrojone grzyby. Wszystko smażymy razem. To jest też odpowiedni moment, żeby zacząć gotować makaron. Do gotującej się wody dodajemy trochę soli i oleju, a następnie wrzucamy makaron i gotujemy aż będzie miękki. Gotowe łazanki odcedzamy

Weganka gotuje
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 170

ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego),- 1-1,5 kg cebuli,- pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2,- 2 główki kapusty,WYKONANIE1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, nie zakręcając szybkowara.2. Parzymy kapustę, oddzielamy i przygotowujemy liście.3. Drobno kroimy(...)minutach wrzucamy ryż paraboliczny. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na wolnym ogniu co chwilę mieszając. Po 15 minutach od wrzucenia ryżu parabolicznego wyłączamy gaz i zostawiamy aby ryż wciągnął nadmiar wody.6. Do ugotowanego ryżu dorzucamy mięso z warzywami, usmażoną/uduszoną cebulę. Mieszamy. Jeśli trzeba mocniej doprawiamy.7.  Zwijamy gołąbki - na liść kapusty, kopiasta łyżka farszu. Gołąbki układamy ściśle (1 przy

Wypisz Wymaluj
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim 99

Najprostsze rozwiązania są najlepsze! Uwielbiam surówki oparte na jednym, maksymalnie dwóch składnikach. Kocham mizerię, surówkę z kapusty i marchewki, czy klasyczne gotowane buraczki. <3 Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim to jedno z takich pysznych i banalnych dodatków. Oczywiście można ją urozmaicić innymi warzywami, ale czy warto poprawiać coś co już samo w sobie jest pyszne? Surówka

PatiGotuje
Kapusta zasmażana na soku buraczanym 95

buraczanego ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym. Następnie posolić do smaku i gotować pół godziny. Kapustę wymieszać, dodać masło, śmietanę, mąkę i cukier do smaku. Smażyć na wolnym ogniu pół godziny, ciągle mieszając

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania