kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:29/167)

Weganin na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA CZERWONA 225

temu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na  poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą patelnię(...)cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują "jak kapusta, która leżała w sosie z rolad" - no,no,no ;)  Dieta nie musi być nudna, a kapusta tylko gotowana, wszystko jest w głowie, pamiętajcie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 247

mojego dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny.  Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych

Ugotować
Modra kapusta. 233

modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz      Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Do jeszcze gorącej kapusty dodajemy sok z cytryny. Dodajemy stopniowo, mieszamy

Rozpustne gotowanie
Odchudzająca zupa kapuściana 253

papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie, Przygotowanie banalne, w pierwszej kolejności poszatkować kapustę i gotować ją w około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. Zajadać się do oporu kiedy tylko jest się głodnym. Podobno zblendowana

greenscarf
Zupa Kwaśny kurczak 195

kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Rassolnik 169

czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego

Kuchenna Kontrrewolucya
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 164

smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić następne 20 minut, połączyć z zasmażką zrobioną z mąki i tłuszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolą „Jaś” ugotowaną

Tradycyjna Kuchnia
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 196

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną

Mama Gotuje
Kapusta kiszona. 132

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na

Kuchnia Beaty
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 183

suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami

Zdrowie na języku :P
KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 180

zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty kiszonej- szklanka grzybów suszonych* borowiki * podgrzybki- 5 cebul- olej konopny- przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowyWYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno gotujemy grzyby suszone (prawdziwki i podgrzybki). Cebule smażymy na oleju konopnym. Doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem czarnym

Wypisz Wymaluj
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 267

miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bigos 220

cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy 1 łyżkę masła i 1 pokrojoną na piórka cebulę

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z ryżem i pieczarkami 239

patelni, dodajemy do ryżu. 4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak na wędzonym boczku 152

tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”. Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 40 dag wędzonego boczku, 5 – 6 ziemniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, kminek, maggi, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę(...)dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko ( wodę lekko

Nie tylko w kuchni
Kapusta duszona 207

koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka  i dolewamy trochę wody (tak aby kapusta nie przywarła do dna). Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy będzie lekko miękka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy do kapusty. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy

Qchnia po prostu
Bigos wigilijny 210

gorącej wodzie.   W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody i sparzamy poszatkowaną kapustęprzez ok. 15 minut. Dodajemy odłowione grzyby i gotujemy ok. 30 minut.   Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy i kroimy.   Stopniowo dokładamy do garnka, mieszamy i dolewamy wrzącej wody, aby kapustanie przypaliła się. Wody powinno być do ok. połowy(...)garnka.Wsypujemy 4 łyżeczki przyprawy barbecue lub gotowej przyprawy do bigosu.   Stale mieszając gotujemy bigos na małym ogniu ok. 60 minut, aby obie kapusty dokładnie się wymieszały i przeszły smakami.Pora na przyprawienie bigosu cukrem i ewentualnie solą. Bigos musi być słodko-kwaśny.Dolewamy olej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Wstawiamy

Maminek kulinarny
Domowa kapusta kiszona 231

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
Domowa kapusta kiszona 202

Powoli zaczynamy wielkie odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia więc jest to ostatni czas, aby przygotować domową kapustę kiszoną. Kto z nas nie gotuję wielkiego gara bigosu na ten czas. Kapustę można bardzo szybko zrobić, ja robię ją do słoika jest wtedy bardziej chrupka i nie puszcza tyle soku co w garnku z kamionki przyciśnięty najczęściej talerzem. Jako dziecko pamiętam(...)zostawiamy na kolejne dni pamiętając o przyciśnięciu jej (w ten sposób nie dostanie się powietrze przez co kapusta nam nie zgniję) po tym czasie kapustę zakręcamy i chowamy do lodówki- po czym szalejemy i gotujemy z niej bigos, krokiety i wiele innych pyszności z naszej domowej kapusty

Basia w kuchni
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 211

kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego  Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj 15 minut. Ja dla smaku(...)dodatkowo daje 2 liście laurowe.  Kapustę oczyść, wytnij głąba i ugotuj w garnku z osoloną wodą od spodu i góry po około 5-6 minut. Możesz też gotować liście oddzielnie. Kapustę w całości po kilku liściach zdjętych, trzeba ponownie obgotować.  Cebulę i czosnek posiekaj, przesmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj resztę przypraw. Mięso zmiel. Teraz dodaj przestudzony ryż

Pasje Jolki
Kapusta kiszona zasmażana (np. do golonki) 217

osób: 0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dodatkiem marchewki co najmniej 2 szklanki wody 1 średniej wielkości cebula 150 g boczku wędzonego 2-3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz  Kapustę kiszoną odsączyć, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać 2 szklankami wody. Gotować co najmniej 30 minut(...)przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając kapustę. Ewentualnie podczas gotowania dolać odrobinę więcej wody. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Na dno garnka wlać odrobinę oleju, następnie dodać cebulkę i boczek. Gdy całość lekko się zrumieni to dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać

Ugotować
Kapuśniak 254

suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!)  2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka(...)Warzywa pokroić w kostkę -ziemniaki i marchewkę w grubą, resztę warzyw w drobną i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, następnie dodać grzyby z cebulą oraz kapustę kiszoną, wsypać sól i cukier. Gotować 30 minut lub do momentu aż kapusta zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 4. Na suchej patelni uprażyć mąkę na złoto, przesypać do szklanki, odstawić

Kuchnia Prezydentowej
Kapusta z grzybami 176

ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 15 dkg suszonych podgrzybków 10 szt suszonej śliwki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka układany  kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby była przykryta. Gotujemy około 30 minut i dodajemy zszatkowana kapustę słodką, przyprawy za wyjątkiem czosnku, namoczone podgrzybki, śliwki, podsmażoną na oleju, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy, przykrywamy

Gosia gotuje