kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:29/167)

Weganin na diecie dr Dąbrowskiej. KAPUSTA CZERWONA 195

temu pokazywałam Wam białą kapustę z patelni, przyrządzoną bez tłuszczu ale mimo to bardzo, bardzo smaczną. Dziś kapusta czerwona , przygotowana w podobny sposób ale z innymi przyprawami. Żeby nie rozpisywać się za bardzo - rzućcie okiem na  poprzedni wpis , i kiedy wiadomo już, jak to jest zrobione, podmieniamy kapustę białą na czerwoną, a dalej leci tak: - na suchą patelnię(...)cytryny, - na koniec zielona cebulka, którą sypiemy już na talerzu. Efekt - bardzo fajne danie kapuściane, a zimne resztki smakują "jak kapusta, która leżała w sosie z rolad" - no,no,no ;)  Dieta nie musi być nudna, a kapusta tylko gotowana, wszystko jest w głowie, pamiętajcie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 218

mojego dzieciństwa. Wbrew pozorom jest to przepis na tanie i proste danie obiadowe, jednak jest trochę czasochłonne w przygotowaniu. Obowiązkowo podajcie je z wędzonym boczkiem, przesmażoną cebulką oraz gotowaną, kiszoną kapustą. Warto dodać, że kluski ciemnieją po ugotowaniu. Poniższe kluski (oczywiście bez dodatków) idealnie będą nadawać się do zupy, np. czerniny.  Składniki dla 4 osób: kluski 1 kg obranych

Ugotować
Modra kapusta. 199

modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki sok z 1/2 cytryny olej sól pieprz      Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulki obieramy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się pięknie przyrumienią. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Do jeszcze gorącej kapusty dodajemy sok z cytryny. Dodajemy stopniowo, mieszamy

Rozpustne gotowanie
Odchudzająca zupa kapuściana 213

papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie, Przygotowanie banalne, w pierwszej kolejności poszatkować kapustę i gotować ją w około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. Zajadać się do oporu kiedy tylko jest się głodnym. Podobno zblendowana

greenscarf
Zupa Kwaśny kurczak 163

kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. 156

ziemniaki, marchew i wędzoną pierś z kurczaka oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, po szczypcie pieprzu czarnego i soli. Chwilę przesmażyć wszystko, zalać bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny.  Przed podaniem posypać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Rassolnik 131

czym dorzucamy do nich poszatkowaną cebulę. Ziemniaki kroimy w krótkie, grube paski, jak na małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego

Kuchenna Kontrrewolucya
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 134

smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku 2 łyżki mąki 2 łyżki tłuszczu Wykonanie: Kapustę poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić na ½ godziny. Zagrzać wywar grzybowy, włożyć kapustę i gotować około 20 minut bez przykrycia. Przyprawić do smaku , dusić następne 20 minut, połączyć z zasmażką zrobioną z mąki i tłuszczu, zagotować i odstawić. Polecam podawać z fasolą „Jaś” ugotowaną

Tradycyjna Kuchnia
Biała Kiełbasa Pieczona z Kiszoną Kapustą 161

Biała kiełbasa z kiszoną kapustą pieczona przez mojego męża według jego przepisu. Proste danie, które nie wymaga wiele czasu. Najlepiej smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną

Mama Gotuje
Kapusta kiszona. 101

Wspomnienie smaku mojej kapusty kiszonej sprzed lat nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam nie czekać do jesieni tylko już teraz ją zrobić na bieżące potrzeby( na

Kuchnia Beaty
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 148

suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar  - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć -> Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami

Zdrowie na języku :P
KAPUSTA ZASMAŻANA Z OLEJEM KONOPNYM I GRZYBAMI 147

zastanawiać nad tą konopią ;) SKŁADNIKI:- 1,5 kg kapusty kiszonej- szklanka grzybów suszonych* borowiki * podgrzybki- 5 cebul- olej konopny- przyprawa warzywna, pieprz czarny i pieprz ziołowyWYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, wywar odcedzamy. W tym samym czasie osobno gotujemy grzyby suszone (prawdziwki i podgrzybki). Cebule smażymy na oleju konopnym. Doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem czarnym

Wypisz Wymaluj
GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE 240

miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Bigos 188

cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek suskiej sechlońskiej ( produkt lokalny ) - czerwone wino porzeczkowe ze Stacji Winiarskiej Kapustę kiszoną przepłukujemy wodą i wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Wodę z kapusty zostawiamy żeby była do smaku. Kapustę białą kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Do drugiego garnka wrzucamy 1 łyżkę masła i 1 pokrojoną na piórka cebulę

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania