niego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka listków laurowych - pieprz czarny ziarnisty - opakowanie żurku (w torebce(...)dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem
SMYKWKUCHNIopakowanie suszonego grochu (łuskanego) główka kapusty przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, liść laurowy olej Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do garnka od razu. Zalewamy wodą do połowy. Dodajemy przyprawy i kilka łyżek
prawdziwe jedzenieSposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, ewentualnie opłukać pod bieżącą wodą (ja tego nie robię, bo lubimy kwaśny smak kapusty), przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna przykrywać kapustę), dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować, aż kapusta stanie się miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić, odcisnąć z wody
Gospodyni Miejskaubytku będzie mniej, z kolei przy wodnistych odejdzie b.dużo wody. Moje ziemniaki były sałatkowe. By nie dawać zbyt dużo tłuszczu ja podlewam kluski podsmażając je, wodą od gotowania, wówczas dodatek tłuszczu jest zbędny, wystarcza to, co się wytopi z boczku, choć bywa tego niewiele. Nadmiar tłuszczu nie jest konieczny, ważny jest natomiast smak wysmażonych skwarek, bez nich(...)Szczególnie jest to przydatne na drugi dzień. Gdy ich nie podlejemy będą suche. Ja zużyłam do ich podlania na drugi dzień ponad 200ml wody. Idealnie smakują podane z gotowaną kiszoną kapustą. Po ugotowaniu kapusty, odlewam nadmiar płynów (jest tego niewiele, bo daję mało wody do gotowania) i dodaję łyżkę oleju kokosowego i sporo świeżo mielonego pieprzu. Smacznego
Smaczne ZdroweMoże.... W każdym razie prócz góralskich moskoli, które robiłam to gotuję jeszcze kwaśnicę. Jest bardzo smaczna, mimo że nie pachnie górami. Taka lubelska kwaśnica :) O przepis wypytywałam wielokrotnie w karczmie, w której się stołowałam. Chciałam zrobić ją tak, jak serwowali tam na miejscu. Składniki: * 1/2 kg kapusty kiszonej * ok. 70 dkg wędzonych żeberek * 30 - 40 dkg surowych żeberek(...)kawałek mięska. Opłukałam i nastawiłam na gotowanie. Wody nalałam do 3/4 wysokości żeberek w garnku. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie. W trakcie gotowania dosypałam odrobinę soli. W między czasie ugotowałam obrane ziemniaki i usmażyłam pokrojony w kostkę boczek. Kiedy mięso było już miękkie wyciągnęłam je z wywaru i w to miejsce włożyłam kapustę kiszoną. Gotowałam do miękkości
Pieprzyć z Fantazjąmąki ziemniaczanej (do zagęstnienia, więc według uznania) - sól, pieprz ziołowy i prawdziwy według uznania Suszone grzyby zalewamy wodą do ich zakrycia i gotujemy do miękkości ( ok.40 min. ). Liście kapusty sparzamy. Ryż gotujemy według przepisu na torebce. Ugotowane grzyby schładzamy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do zmielenia, bądź kroimy na drobno. Zmielone grzyby i ugotowany ryż mieszamy doprawiając przyprawami. Następnie farsz(...)wkładamy do liści kapusty i formujemy gołąbki. Dusimy na parze, ok 40 minut :) Wywar z grzybów zagotowujemy i doprawiamy rozrobioną w wodzie mąką. Przyprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając. SMACZNEGO
Zdrowie na języku :Pśrednie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy kapustę. Kapustę gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 90 minut(...)czasu mieszamy, w międzyczasie dodajemy cukier. W razie potrzeby możemy też dodać nieco wody. Plastry ananasa kroimy na kawałki o szerokości 5-10 mm. Dodajemy do kapusty dokładnie w połowie czasu gotowania (po 45 minutach). Jabłko kroimy na 2-3 cm kawałki w taki sposób, aby każdy z nich obejmował również fragment skórki; gniazda nasienne usuwamy. Czynności te wykonujemy bezpośrednio
Kulinarna Pokusazupa z ziemniakami i mięsem. Jak robiłam pierwsze podejście do kapuśniaku, myślałam, że robi się go strasznie długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania i tak ona staje się mniej kwaśna. Zupa, która jest pyszna. Składniki: - 30 dag żeberek wieprzowych; - 1 kiełbasa: - 1 duża cebula; - 40 dag kiszonej kapusty(...)poszatkowaną kapustę i smażyć około 5 minut. Zalać niedużą ilością wrzącej wody i dusić 30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 10 minut. Do kapusty i mięsa dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy powstanie za gęsta zupa dodać wrzątku. Wszystko doprawić zielem angielskim, listkami laurowymi, solą, pieprzem, roztartą kostką
dom-agi.plmarchewki, obrane i pokrojone w kostkę 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 8 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 1×400 g puszka krojonych pomidorów 1/3 średniej kapusty, posiekanej 1/3 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku kwaśna śmietana, do podania 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Ułóż buraki(...)pomidory z puszki. Obierz ze skórki buraki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodaj kapustę i gotuj kolejne 15 minut. Dodaj śmietankę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj zupę z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną koperkiem. Smacznego! English version Roasted beet and cabbage
karmelowywrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i smażymy na oleju. Uzyskane skwarki przekładamy do gotującej się kapusty. Na wytopionym ze skwarek tłuszczu przyrządzamy zasmażkę. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy mąkę i szybko mieszamy. Gdy zasmażka osiągnie jasnobrązowy kolor, zalewamy ją wywarem z kapusty i energicznie mieszamy
Qchnia po prostuOczywiście czym więcej rodzajów mięsa tym lepiej, ale nawet jak jest ich dużo a bigos nie gotował się wystarczająco długo to i tak bardziej przypomina smakiem kapustę z dodatkami a nie bigos.Ja zawsze gotuję bigos trzy dni. Pierwszego 2-3 godziny a następne dni po 1-2 godzin. Zawsze na małym ogniu i zawsze od czasu do czasu mieszam, żeby(...)pieprzu, paprykę i sól. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.2. Grzyby (opłukane i namoczone dzień wcześniej) gotować około godziny w tej samej wodzie, w której się moczyły, po czym grzyby wyjąć a wodę zostawić do podlania kapusty. Można grzyby już przestudzone pokroić (ale ja wolę jak są całe) i dodać do kapusty.3. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić
UgotujmyTo.plsamym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej wody i dolać zawartość do garnka z żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut. W tym czasie poszatkować kapustę(...)marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju. Dodać do garnka z przyprawami. Wszystko gotować około 20 minut. Gdy kapusta zmięknie dodać przecier i gotować jeszcze 10 minut. Posiekać koperek, dodać, zamieszać. Podawać z pieczywem lub z młodymi ziemniakami. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plGrzyby najlepiej zalać wodą i zostawić na noc do namoknięcia. W garnku podgrzewamy oliwę i blanszujemy pokrojoną cebulę. Kapustę kroimy i dodajemy do garnka z cebulą. Następnie dodajemy grzyby wraz z wodą w której się moczyły, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy podlewając wodą(...)Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu po wierzchu małymi porcjami posypujemy mąką i mieszamy, aż konsystencja i smak będzie odpowiednia. Prosto, łatwo i smacznie:). Warto spróbować kapusty przed gotowaniem, bo jeśli jest zbyt kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać. Dobrym dodatkiem będzie również mały groszek, choć nie w każdym domu jest dodawany
Apetyczna babeczkakapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie gotujemy około(...)wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami dodajemy sól, pieprz oraz
kgwjanczewo