Kolejna kapusta na blogu, dzisiaj w wersji samodzielnego dania. Idealna na obiad lub ciepłą kolację. Pasuje zarówno do tłuczonych ziemniaków jak i wszelkiego pieczywa. Zapraszam też
Gosia gotujeJARMUŻ (Brassica oleracea L.var.sabellica) jest botaniczną odmianą kapusty warzywnej,a pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego.Bardzo popularny w Niemczech, szczególnie w północnych Landach.Zbiory zaczynają się późną jesienią i trwają całą zimę.Roślina ta musi przemarznąć,wtedy dopiero traci goryczkę i jest po prostu smaczniejsza.6 grudnia na północy Niemiec,jak każe ludowy zwyczaj, wykłada się liście jarmużu przed drzwiami domostw,żeby(...)Objętość będzie tracił bardzo powoli.Gotować około godziny.Czas gotowania zależy oczywiście od wielkości liści.Im liście mniejsze i młodsze tym szybciej będą zdatne do spożycia. Podczas gotowania ładnie pachnie.W smaku bardzo przypomina włoską kapustę,trochę brukselkę.I tak też najlepiej go przyprawić lekko zakwaszając octem,smak zbalansować dodatkiem cukru.Jak ktoś lubi ,można smak zaostrzyć dodatkiem musztardy (tak podaja niemieckie przepisy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam do wywaru z warzywami. Pogotowałam ok. 20 min. razem. Na koniec dorzuciłam trochę zielonego groszku i jeszcze
bastalenaLubicie gołąbki, prawda? No właśnie. Ehh tylko kto ma czas na gotowanie ryżu czekanie, aż ostygnie bo przecież gorącego nie wymieszacie.. i do tego jeszcze formowanie! Ohh, a czas zapiekania w piekarniku?! To dopiero ochota przejdzie. Bywają dni, że i je zrobimy- zasycając się. Jednak mam dla was alternatywę. Jednogarnkowe płynne gołąbki ! Tak, dobrze czytacie. Zupa gołąbkowa to super(...)cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty. Doprawiamy vegetą, pieprzem lub ostrą papryką w proszku. Dodać łyżkę śmietanki. Najlepiej doprawić takimi przyprawami jak zwykłe gołąbki. Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem
Garnkowe fanaberiełyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy(...)podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie – mieszamy, smażymy jeszcze
mojewypiekiinietylkozakwasił zupkę. składniki: 700 g młodej kapusty 3 młode marchewki 350 g obranych młodych ziemniaków 2 liście selera 2 liście pora 2 listki laurowe 1 mały pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 2,2 l bulionu Kapustę grubo pokroić, do zupki można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem(...)marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki nie obieram). Ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Posiekać liście pora i selera oraz koperek. Gdy zawartość garnka się zagotuje, gotować chwilę i kilka razy przemieszać aby kapusta zmiękła i zmniejszyła swoją objętość. Następnie dodać pokrojone warzywa, zieleninę oraz liście laurowe. Gotować azżwarzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać koncentrat
Monia miesza i gotujekiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny. Smacznego function load(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/golonka-gotowana-podpieczona/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('da536cd2d0caf2414d283e7fd5abe955').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Golonka gotowana i podpieczona appeared first
dom-agi.plmyję ją i szatkuję, odkrawam głąba. Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty. Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też
Takie tam pichceniepiekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)!Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka suchych drożdży1 łyżeczka soli1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania)ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g)150 g miękkiego masła(...)zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około 30-40 minut. Odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie drobno siekamy.2. Kapustę zalewamy wodą (można wodą od grzybów) i gotujemy około 30 minut. Po ugotowaniu i przestudzeniu odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy cebulę na oliwie i dodajemy do niej
UgotujmyTo.plnaszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona to nie to samo. Kwaszona jest podprawiana octem
Pociąg Do KuchniZimą do kanapek dodaję: superżywność , tj. gotowane jajko, awokado, kiszoną kapustę (raczej tylko do użytku domowego:) oraz kiszone ogórki, suszone pomidory, oliwki, dużo świeżej zieleniny (szczypiorek, pietruszkę, bazylię, rzeżuchę), majonez wegański , plaster wędzonego tofu lub wędzonego twarogu Pilos (pyszny, do kupienia w Lidlu, bez żadnych E). Poniżej lista past, które najczęściej przygotowuję: Wegańskie: 1. Pasztet soczewicowy 2. Pasta(...)Domowe masło orzechowe 14. Domowa tahina - pasta sezamowa Wegetariańskie: 1. Twarożek ryżowy 2. Pasta twarogowo-jajeczna z suszoną miętą Oczywiście nie zawsze jest czas na gotowanie i pieczenie, więc wtedy polegam na sprawdzonych gotowcach : 1. Pasztety Primaviki, np. meksykański, orientalny , paprykowy z soczewicą, z oliwkami, z pieprzem ziołowym, warzywny z cieciorką 2. Pasta słonecznikowa Zwergenwiese
Qlinarnie i Qlinarniegałązka rozmarynu, Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia. Liście kapusty dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści. Cebulę
królestwo garówmięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około minut, tak żeby była al dente, "dojdzie" w piekarniku. Cebulę drobno kroimy(...)pieprzem. Z ugotowanej główki kapusty delikatnie oddzielamy liście. 2-3 liście układamy na dnie naczynia żaroodpornego.Farsz z kaszy i mięsa zawijamy w liście kapusty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystkie składniki zalewy gotujemy przez kilka minut. Zalewę wlewamy do naczynia z gołąbkami. Na gołąbkach kładziemy warstwę liści kapusty (zapewni to, że gołąbki się nie przypalą). Naczynie przykrywamy pokrywką
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis Suszone grzyby moczymy kilka godzin . Cebulę dusimy z pokrojoną kiełbasą , wieprzowiną i wędzonym boczkiem . Kapustę świeżą szatkujemy , podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy z uduszoną wieprzowiną kiełbasę i boczek z cebulą . Dodajemy przepłukaną kwaszoną kapustę suszone grzyby i śliwki a także ziele angielskie, pieprz
Smakowite Daniakapusty pekińskiej SKŁADNIKI: 1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Do kapusty dodajemy kukurydzę, pokrojone jajka, cebulkę, pokrojoną drobno paprykę. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki