przygotowany schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek(...)ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem i wkładam w nie pocięty na słupki boczek. Przy pomocy ostrego, długiego noża w środku schabu robię otwór i faszeruję go śliwkami. Mięso polewam odrobiną oleju i nacieram dokładnie z każdej strony wszystkimi przyprawami. Tak przygotowany schab odstawiam do lodówki co najmniej na 2 godziny ( najlepiej na całą
Kuchnia z widokiem na ogródCebulowe muszelki to trochę mniej tradycyjny sposób na faszerowaną cebulę. 4 duże cebule, Sos boloński (gęsty) bakłażan -1 szt. Cebule obrać i przekroić na pół. Wyjąć 2-3 środkowe warstwy cebuli, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w osolonej wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. Ugotowaną i schłodzoną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek - muszelkę cebuli(...)Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszelki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 20 min w 170 stopniach. Podawać ciepłe jako przekąskę z grillowanym bakłażanem
Jadło i czytadłoDobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy. Na podstawie przepisu z tej strony składniki 500 g kalmarów baby ( u mnie mrożone) 60 ml oliwy z oliwek(...)świeżych okruszków z bułki 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz cytryna do podania przygotowanie Rozmrożone kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki, zachować ( jak się czyści kalmary można zobaczyć na tym filmie) Tuby i macki przepłukać. Macki posiekać i odstawić na bok. Przygotować bułkę . Okruszki z bułki
Stare Garyliście sałaty. Ostatnio sporo takich u mnie gdyż w pełni staram się cieszyć wiosną... Tak, tak ... wiosna w pełni więc warto zwrócić uwagę na to co przygotowujemy i z jakich składników. Pamiętajmy by dostarczać organizmowi dużo witamin i minerałów niezależnie od pory roku. Teraz i ja muszę skupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie(...)oraz kwasu foliowego. Warzywo to cieszy się również powodzeniem, gdyż jest jednym z tych które wiodą prym w dietach niskokalorycznych. Sałatka z faszerowanymi papryczkami i selerem naciowym SKŁADNIKI : 5 liści sałaty np. ozdobnej 4-5 papryczek faszerowanych 50 g polędwicy łososiowej 1 łodyga selera naciowego oliwa z oliwek szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sałatę płuczemy, osuszamy i szarpiemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam faszerowane warzywa, a najbardziej paprykę. Zawsze robiłam papryki te bardziej okrągłe a tym razem pokusiłam się o paprykę żółtą i pomarańczową taką podłużną. Szczerze przyznam, że choć ta papryka jest smaczna to zostanę wierna tej okrągłej. Jest wygodniejsza w użyciu i bardziej mi smakuje. Ale oczywiście Wy możecie uważać inaczej, wszak to kwestia gustu co wolimy a czego(...)smaczne w sam raz na obiad lub ciepła kolację. U nas była ta papryka i na obiad i na kolację bo młodszy syn takich dań nie je a starszy jak to zwykle bywa pojechał do dziewczyny. Tak więc paprykę mieliśmy z mężem dla siebie. A paprykę podałam na talerzu z kolekcji Edera Platin od Porcelana Bogucice Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchnicebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, które nie nadają się do faszerowania i układamy na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki (zapobiegają przywieraniu gołąbków podczas długotrwałego gotowania), kolejne liście odrywamy, nakładamy odpowiednią ilość farszu- w zależności od wielkości liścia będą(...)niewygodne. Gołąbki kolejno układamy w garnku na liściach. Gdy skończymy przygotowywanie naszych kapuścianych zawijasów zalewamy garnek z gołąbkami bulionem i gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu (ja jak zwykle przetrzymałam do ponad godziny ale gotowałam na bardzo małym ogniu, dla mnie w ten sposób są lepsze, lecz na to trzeba mieć czas). Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy
Mango PapajaSzybki obiad na ciepło, ciekawa przekąska bądź kolacja. Jest wiele opcji podania papryki faszerowanej. Dzisiaj będzie z mięsem z indyka, suszonymi pomidorami i oczywiście z fetą. Składniki : * 2-3 czerwone papryki * łyżka oliwy z oliwek * 350g mięsa mielonego z indyka * cebula * ząbek czosnku * 7-8 suszonych pomidorów * 100g ryżu białego lub brązowego * 50g sera feta * ulubione zioła - u mnie(...)cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać suszone pomidory. Farsz wymieszać. Paprykę wydrążyć - nadziać, posypać fetą i zapiekać przez 20 minut. Podawać na ciepło, chociaż i na zimno smakuje pysznie jako przekąska
Magiczne Życie Martystrukturze, nie pogardziłby nią żaden cesarz Z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowałam ze świeżo zmielonej karkówki i boczku, które zostały po przygotowaniu białej kiełbasy. Można nadziać pieczeń gotowanym jajkiem lub wędzonymi śliwkami(...)keksu. W tym roku pieczeń rzymska będzie podana u nas na świąteczny obiad. Moje inne propozycje mięsne na świąteczne mięsiwa obiadowe to między innymi szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska na Świąteczny obiad Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (karkówka i boczek) 2 łyżki prażonej cebulki 2 ząbki czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani, tak jak już wspominałam we wcześniejszym poście będę przygotowywała przyjęcie na Pierwszą Komunię Świętą.W związku z tym postanowiłam się podzielić z Wami, co można wykorzystać z mojego bloga i ja też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury lub krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach lub pierś z kurczaka po królewsku(...)cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno
pieprzny smaczekpieczone pomidory jakie robiłam i jadłam. Mile się zaskoczyłam, bo wydawało mi się, że jakoś pieczony pomidor nie przypadnie mi do gustu. Składniki (3 pomidory-porcje): 3 średniej wielkości pomidory (najlepiej, żeby były już mocno dojrzałe, ale nie za miękkie- wtedy szybciej się upieką) puszka tuńczyka w sosie własnym lub wodzie 1 łyżka twarogu (najlepiej przemielony jak(...)soku (miąższ z pozostałego pomidora nie będzie nam potrzebny więc możemy go po prostu zjeść samego:) ) mieszamy miąższ, odcedzonego tuńczyka, porę, twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plaster fety zawijamy pomidory w folię aluminiową pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez około 35 minut w temp 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPIECZONY PSTRĄG NA MAŚLE Z OREGANO Zapraszam dzisiaj na soczystego i aromatycznego pstrąga faszerowanego świeżym oregano z dodatkiem masła, podanego z kolorowym ryżem. Danie jest banalne w wykonaniu, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone) - 1/2 kostki masła - sól morska - pieprz kolorowy - ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony) - natka pietruszki(...)naczyniu zapiekaj 35 minut - po włożeniu ryb do piekarnika, przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki powstał przy pieczeniu ryby - już gotowe! ;-) Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI! JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ
SMYKWKUCHNINadziewane jajka są pyszne i ładnie się prezentują. Za każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek. Farsz pieczarkowy Składniki: jajka pieczarki cebula sól pieprz majonez musztarda oliwa Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie(...)widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach. Farsz z Awokado I Składniki: jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu awokado sok z cytryny majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Jedno całe jajko żółtka pokroić w drobną kostkę
Mama Gotujeówdzie po całym podwórku;) Dziś takich wersji jajek na twardo jest bardzo dużo, a każda pyszna i kusząca. Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja;) Możecie je jeść(...)lubczyk, słodka papryka połowa łyżki masła pestki granatu do smacznej ozdoby Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na połowie łyżki masła gdy zmiękną zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj majonez, przypraw do smaku, wymieszaj dokładnie, faszeruj jajka. Posyp pestkami
Zasmakuj Kuchniformie placuszków, czy najprostszych plasterków panierowanych i usmażonych. Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa(...)troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu. następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy. Można spróbować i ocenić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku