Wedle naszych upodobań świeża pietruszka i koperek drobno posiekany (ja dodałam) 4 garście tartego żółtego sera 4 łyżki parmezanu kilka plastrów włoskiego salami "Campagnolo" Makaron Cannelloni Sposób: Musimy jak zwykle za szykować mięso. do mięsa dajemy dwa jajka, wyciśniętą bułkę , wszystkie zioła ,pieprz, sól przcisniety przez prasę czosnek i starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna(...)pozostałe dwie puszki pomidorów również blendujemy i wlewamy do małego garnuszka. Na małym ogniu redukujemy , dodając suszona bazylie, oregano, do czasu aż się zagotuje. Gdy nasz farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem 20 minut
Viola cooks with passionZiemniaki faszerowane czym? Ziemniakami! Tak właściwie jest to połączenie pieczonych ziemniaków ze wzbogaconą wersją ziemniaczanego puree. Danie jest śmietanowo-maślano kremowe. Wyraziście i sycąco serowe. Zniewalająco smaczne. Na dodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych wyjazdów(...)wykopki do pegieerów. Pamiętacie? Ja załapałem się na końcówkę tych czasów i teraz wspominam z sentymentem, jak zbierałem kartofle na polu, które występuje w pierwszej scenie Blaszanego bębenka . Tak było! PS Wypadki dzisiejszego dnia wskazują, że najbezpieczniej poruszać się po ulicach na czterech kołach. Ewentualnie dwóch. Nigdy pieszo! Uważajcie na słupki wyrastające nagle z chodnika! Znikąd ;) Składniki
zadanie-gotowaniePapryki faszerowane mi ę sem i ryżem gotowane w bulionie są soczyste i aromatyczne. Potrawa łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Danie znakomicie nadaje si ę do odgrzewania w piekarniku bąd ź mikrofalówce, wi ę c spokojnie możemy ją zabra ć do pracy. Papryki można faszerowa ć farszami mi ę snymi,warzywnymi,kaszą, krewetkami. Gorąco papryk ę najlepiej też poda(...)sosem czosnkowym. Jeśli mamy farszu za dużo możemy zrobi ć z niego takie nietypowe kotlety, takie jak na zdjęciu. Składniki: 4 czerwone papryki 0,5 kg. mięsa mielonego, najlepiej wołowego 1 szt. cebula biała 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 100 gr. białego ryżu (1 torebka) 1 jajko zioła prowansalskie lub majeranek sól pieprz liś
Smaczne PotrawyLato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić(...)odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco można dolać trochę ciepłej wody. Na koniec dodać posiekane
MarciochaKucharzypostów - 966 komentarzy- 89 obserwatorów Przez te 3 lata korzystaliście z naprawdę wielu przepisów, jednak największą popularnością cieszyła się ta 5: Sałatka z zupek chińskichZapiekanka makaronowa z kurczakiemPapryka faszerowana mięsem mielonymMuffinki czekoladoweSałatka z zielonych pomidorówPrzez ten czas udało mi się być na kilku ciekawych wydarzeniach kulinarnych, opisać kilka restauracji i uczestniczyć w dwóch edycjach Food Blogger Fest. Brałam udział także(...)się tak naprawdę zaczyna. Od niedawna poświęcam mu tyle uwagi na ile zasługuje i staram się, by był coraz lepszy. I wierzcie mi - to wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje. Blog kulinarny to coś więcej niż gotowanie i pstrykanie fotek. PS. A niedługo na blogu urodzinowy konkurs. Śledźcie stronę i fb. Sałatka z zupek chińskich Sałatka
Pasja Smakuprzerażała. Nie chciałam jednak przepuścić takiej okazji, zalałam więc ostrygę winegretem i jakoś ją przełknęłam. Nasz kolejny przystanek do sklep z produktami prosto z Hiszpanii. Ogromny wybór - oliwy, oliwki, faszerowane papryki, przeróżne przetwory w słoiczkach oraz osobny dział z szynkami i serami. Za degustację szynek podziękowaliśmy, ale z przyjemnością spróbowaliśmy serów - kremowego owczego sera, w którego wnętrzu zanurzaliśmy chrupiące chlebki(...)burakach. Następnie skosztowaliśmy austriackich serów, w tym sera o bardzo ostrym, pieprzowym smaku, stosowanego do dań w bardzo małych ilościach, jak przyprawa. Odwiedziliśmy również niesamowite stoisko z przyprawami z całego świata. Myślę, że mieli tam każdą przyprawę, jakiej dusza zapragnie. Mieli tam też bardzo ciekawe proszki zrobione z różnych warzyw i owoców. Ten różowy poniżej zrobiony jest z buraka
Chilli Czosnek i Oliwabakaliami. Ślinka cieknie jak szalona a tu sernik na zimno z jagodami uśmiecha się do mnie z kolejnej ilustracji. Dalej makowa panna cotta, która wygląda niemal tak dobrze jak desery z nasionami chia i domowe pralinki, których wykonanie nie powinno być trudne nawet dla niewprawionej ręki. Za zdjęcia potraw odpowiedzialna była (tak samo jak w przypadku poprzedniej(...)także informacje „jak kupować” przy wielu używanych w przepisach produktach. Dowiemy się sporo różnego rodzaju ciekawostek o danym produkcie oraz na co uważać i zwracać uwagę by dobrze wybrać wysokiej jakości produkt. Kto ogląda program Kasi Bosackiej w telewizji mniej więcej wie o czym mowa, bo „jak kupować” jest niejako konsekwencją prowadzenia przez
Mr. Tastepaprykę z gniazda nasiennego oraz białych błon. Ścieramy ją na tarce w cieniutki, długie paseczki przypominające wstążki makaronu. Połowę moreli siekamy drobno i dodajemy do ryżu, połowę w paseczki jako dodatek do papryki. Mieszamy morele z ryżem - nadziewamy tym farszem kieszonki, spinamy je za pomocą szpilek do mięsa lub wykałaczek. Wkładamy mięso do nagrzanego parowaru i gotujemy w parze około(...)chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy migdałami i paseczkami moreli. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z morelami
Gotuj Sam!Stragany są teraz zasypane lśniącymi fioletowymi bakłażanami. Aż się proszą, żeby je upiec albo zgrillować. Bakłażany nie należą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 świeża Dorada 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1/2 natka pietruszki oliwa z oliwek mąka przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy
ClauditteMissCookinggrubości ok 1 cm. Ja zazwyczaj robię dwie wersje smakowe: - salami chilli, sałata lodowa, papryka - łosoś, ogórek zielony, rukola lub inna sałata. Sałatka ala Caprese. Jak zrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak jest jeszcze prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli układam na talerzyku na przemian. Dekoruję listami bazylii i polewam sosem balsamicznym(...)szynki konserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość wg. uznania. Ser żółty ścieram na tarce, dodaję ząbek czosnku oraz majonez. Całość mieszam. Tak przygotowany ser zawijam w szynkę. Jaja faszerowane. Przepisów na jajka faszerowane jest chyba tyle, ile mamy kucharek. Wystarczy obrać jajeczko, wybrać z niego żółtko do którego dodajemy jakiś ulubiony składnik, majonez, chrzan, ketchup w zależności
Pani domowaDzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka(...)suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pieprz sól 100 g kaszy jęczmiennej 700 g cukinii (cukinie kupujemy jak najmniejsze i mające zdrową, cienką skórkę) Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy cebula zmięknie, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę czosnek
Smak mojego domuśrodku talerza i kilka kolorowych kropek dookoła. Ale okazało się, że połowa tej papki to przepyszna soczewica (mogłaby być pomarańczowa – ładniej by wyglądało). Drugą połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10 (za soczewicę) 5. Irish Pub 9/10 pkt Kiszka ziemniaczana podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką ze świeżego szpinaku, kalarepy i chrzanu, skropioną syropem(...)Marcina puree było najlepszym, jakie w życiu jedli. Całość nie jest może szczególnie wyszukana, ale naprawdę smaczna i dobrze doprawiona. Okiem Kesji: Miałam złe przeczucia co do tej restauracji, bo Grand Hotel, bo bywał Tuwim i cała masa znanych ludzi… Myślałam, że utonęli we własnej wspaniałości, a tutaj zaskoczenie. Wystrój lokalu równie bogaty jak w Restauracji Polskiej
Życie zamknięte w smakuHej kochani :) Fajna propozycja na szybkie i MEGA smaczne danie. Trochę przewrotne połączenie kuchni kubańskiej, karaibskiej z kuchnią cypryjską :) Tak czy siak wszystko to klimaty wyspiarskie
vegetaniepieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową(...)zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje się jako danie wegetariańskie. Dziś natomiast polecam bułeczki z pieczarkami. Jeżeli podobały się Wam te przepisy i lubicie pieczarki to zapraszam po więcej przepisów z pieczarkami . Przepis na te bułeczki
Codzienne Gotowanie