takie na półtwardo; ścięte białko, a żółtko kremowe, z płynną plamką wielkości groszku. Takie jajka lubię ze śmietanowym chrzanem, ćwikłą, a nawet z majonezem, za którym normalnie nie przepadam. Faszerowane jajka wiążą się nieodłącznie z moimi pierwszymi samodzielnymi kulinarnymi eksperymentami. Były wdzięcznym materiałem o wielu możliwościach; dawały się nadziewać niemal wszystkim, można było zrobić kilka sztuk i nawet(...)wyjdą, a całe nadzienie zostanie na patelni. ;) Oczywiście nic takiego się nie stało, jajka wyszły pyszne (ku mojemu szczeremu zdziwieniu), bracia pochłonęli je w jednej chwili, a Mama dopytywała, jak je zrobiłam. Teraz już pyta prawie zawsze, kiedy ma okazję u mnie coś jeść. Tyle, że teraz ja już nie jestem zaskoczona... :) Składniki (na 4 porcje): 4 jajka ugotowane
Kuchnia PrezydentowejPrzepis na nie dostałam od znajomej. Przyznam się, że kusiły mnie od samego początku ale jakoś nie mogłam się do nich zabrać. Układając się wczoraj do
Krakowskie smaki AniCiekawy pomysł na obiad, który nie dość, że prezentuje się dość interesująco to i genialnie smakuje! Ostatnio często urozmaicam sobie właśnie w ten sposób główny posiłek
Zdrowie na języku :PAABBCCDD. Wyczytać z niego można wiele na temat jakości jajka i warunków, w których było zniesione. Najważniejszą wartością jest pierwsza cyfra (X), która oznacza sposób, w jaki hodowane są kury: 0 = ekologiczna produkcja jaj (kury żyją na wolnym wybiegu, karmione są trawą i ekologiczną karmą bez dodatków chemicznych) 1 = jaja z wolnego wybiegu (oprócz kurnika musi znajdować(...)mogą przemieszczać się w ciasnych oborach) 3 = chów klatkowy (sposób hodowli uważany za nieetyczny w wielu krajach UE. Kury żyją w tak ciasnych klatkach, że hamuje to ich wzrost, faszerowana są antybiotykami, nie mają możliwości obracania, poruszania, rozprostowywania skrzydeł. Aby nie raniły się nawzajem obcina im się również dzioby) YY- symbol kraju, z którego pochodzą jajka AA - kod województwa
Tradycyjna Kuchniapomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem. A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka(...)Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować (jak to robić, pisałam tutaj ). Przygotować farsz. Szpinak opłukać, zblanszować ( wrzucić do wrzątku na 2 minuty), odcedzić, odcisnąć. Wymieszać posiekany szpinak z pokruszoną fetą, posiekanym czosnkiem, doprawić solą pieprzem
Stare Garyfont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól pęczek świeżej bazylii Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję(...)były to ziemniaki młode. Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam ⅔ ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem. Następnie kawałeczki rozgniatam w dłoniach i umieszczam do nich po 3-4 listki
ClauditteMissCookingChoć naturą tataru jest podanie go z żółtkiem, cebulą oraz ogórkiem to tatar z łososia w moim pomyśle idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu urodzinowym czy zbliżającym się sylwestrowym.Składniki :40 dag filetu z łososia1 łyżka majonezu1 łyżeczka musztardy Dijonłyżka siekanego koperkusól, pieprz2-3 łyżki wody 1 duży ogórek zielonyPrzygotowanie :Filet z łososia rozdrobniłem trochę nożem a następnie zmieliłem(...)wodę, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.Dużego ogórka przecinam na pół i obieraczką do warzyw ścinam go cienkie paski (bez części pestkowej). Paski ogórka zwijam w rożki i faszeruję je tatarem.Ps. : Woda dodaje soczystości a majonez delikatności
Mechanik w kuchniostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe 'łódeczki' - 1 lub 2 porcje ~średnia cukinia, ok. 300g ~sól Z cukinii odciąć końce i przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ ze środka(...)mięsa drobiowego (użyłam filetu z indyka) ~łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione
chili & sugarKolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją. Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze
Kuchnia w opałachJajka są dobre pod każdą postacią, w szczególności te pochodzące od szczęśliwych kur ;D Poświateczna inspiracja na faszerowane jajka ;)Wiosenne jajkaSkładniki:jajkaszynka drobiowamajonezszczypiorek sól pieprzrzodkiewkakiełki rzodkiewki Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ;)Przeciąć na pół i żółtka bardzo drobno pokroić i przełożyć do osobnej miseczki.Do żółtek dodać majonez (ilość zależy od ilości jajek ;), drobno posiekaną szynkę(...)powstałą masą - można nakładać je łyżeczką lub rękawem.Gotowe jajka układamy na plasterku szynki, ozdabiamy rzodkiewką i kiełkami, a całość przewiązujemy szczypiorkiem ;)A to co zostanie nadaje się idealnie jako pasta na kanapkę ;)Pyszne
Lawendowe NieboI znowu na okrągło. To, że później zwinęły się w krokiet, to inna historia. Poza tym musiałam jakoś wykorzystać mięso z rosołu. Tak sobie wykombinowałam, że
bastalenamleko. Do mleka wsypałam mąkę, wrzuciłam jajko, jabłko, włączyłam największe obroty. Gotowe. Placki smażyłam na maśle klarowanym. Na każdy placek nałożyłam mus, złożyłam na pół i dałam nektarynkę. "Mamo, jak Ty to zrobiłaś"? Bezcenne. 1 2 "chcę jesce". 3 "mamusiu, ale to takie dobre, nie wycymam". Lila poszła się pobawić, a po 30 minutach.... (zdjęcia niewyraźne, bo robione(...)buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce. Ja zrobiłam a'la po meksykańsku, bo akurat takie miałam składniki. Ale już mam pomysł na kolejne nadzienie. Podwieczorek 17:30 Ciasto z cukinią
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś przepis na domowy obiad. Gulasz z kaszą gryczaną i ulubionymi warzywami. Ja wykorzystałam kaszę gryczaną, ale jak najbardziej możecie ją zastąpić kaszami: jaglaną, jęczmienną czy kuskus. Kasza gryczana To najzdrowsza ze wszystkich kasz. Doskonale nadaje się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa(...)rozwojowi cukrzycy. Nie powoduje alergii, jest produktem bezglutenowym. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, sosów i pieczeni. Używa się jej także do faszerowania drobiu,pierogów i wyrobu kaszanki. Składniki: około 500 g mięsa łopatki wieprzowej / wołowiny gulaszowej /szynki / gulaszowe z indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki
potrawyregionalnecebula lub szczypior 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek tymianek kumin sól pieprz A jak to zrobić: Bakłażana kroimy na pół i wydrążamy, (wyjętego miąższu nie wyrzucamy) solimy i odkładamy na 10-15 minut, by bakłażan wypocił gorzki sok. Wyjęty miąższ wkładamy(...)dodajemy również drobno posiekaną pietruszkę, (część zostawiamy do posypania gotowej potrawy) oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Bakłażany myjemy smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy warzywami i układamy w formie wysmarowanej oliwą. Na dno wlewamy odrobinę wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż bakłażany będą miękkie (około godziny) Przed podaniem posypujemy drobno
Kuchnia w opałachPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a także
Kuchnia Pełna Pasji