jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:61/96)

Patison faszerowany Ratatouille z kurczakiem-na ostro 160

Bajka "Ratatuj" - przepiękna, za każdym razem na niej płaczę ;)Pamiętam, że w dzieciństwie zajadałam się patisonami z działki. Ale tata, tylko smażył je w

Bon Appetit Małgorzaty
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z cukinii 176

Jak już wiecie średnio przepadam za jakimikolwiek Świętami, dlatego u mnie na blogu rzadko goszczą tak tematyczne przepisy. Jakoś „nie czuję” tej atmosfery. Postrzegam to też tak, że jeżeli bym miała ochotę na babę to nawet w maju bym ją sobie upiekła, choć to kolejne ciasto, którego fanką nie jestem. W okresie świątecznym po prostu staram się trochę rozpieścić(...)kwietniu także ponownie ruszę z akcją „gotowanie za głosowanie”. Tymczasem dzisiaj propozycja na smaczny obiad. Miałam w domu 2 nieduże cukinie i coś trzeba było z nimi zrobić. Wersja faszerowana odpadała, bo były za małe, dlatego wymyśliłam zapiekankę podaną w kokilkach.  Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm: 2 cukinie (u mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka z salsą pomidorową w boczku ze szparagami w sosie musztardowym. 161

witam moi Piękni. Czas na coś porządnego, sycącego i ciepłego. Innymi słowy, czas na danie obiadowe. Dzisiaj lekko, bo tak ciepło to się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego(...)suszenia. Tak więc wycinamy pozostałości po rzeźnikach, chrząstki czasem obojczyk i odcinamy nadmiar tłuszczyku.  Tak przygotowane piersi trzeba już tylko naciąć w kieszonki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, jak będzie gorący wsypujemy na patelnię, posiekaną dymkę, szklimy ja na lekko brązowy kolor i dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, przykrywamy i na mały ogniu niech się poddusi

Kuba Gotuje
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 125

Kurki rzucili w promocji, trzeba było to wykorzystać, więc zrobiłam zapas pierogów, bo co jak co ale kurki są fantastyczne same w sobie i najlepiej smakują w delikatnej oprawie. * Sos może i kiepsko na zdjęciu wygląda, ale zapewniam, że doskonale podkreśla smak kurek. Składniki: podam podstawowy przepis na ciasto, bo ja robiłam zapasy pierogów i znacznie zwiększałam proporcje(...)wszystkich składników, tak aby było idealnie gładkie, ja nie używam do tego żadnych maszyn, wolę wszystko robić ręcznie. Gotowe zawijami w wilgotną ściereczkę i na bieżąco rozwałkowujemy części które faszerujemy. Farsz: do powyższego przepisu na ciasto wystarczy 400 g kurek 2-3 cebule 3-4 łyżki oleju szczypta soli i gałki muszkatołowej Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli

greenscarf
Pałki kurze faszerowane grzybami. 148

Zrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości

Kuchnia Pokoleń
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 210

W imieniu sieci   Intermarche , zostałam zaproszona przez firmę Blomedia do przetestowania przepisów znajdujących się w nowej gazetce sklepu. Moim zadaniem było przyrządzenie dania z

Stare Gary
Puree z kalafiora w pomidorach 208

Tak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3

Buniabaje w kuchni
Hummus i hummus bakłażanowy 207

Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest(...)zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty Podawać polane oliwą z oliwek Hummus bakłażanowy 135 g  miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów 300 g hummusu 2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa) 2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać

pyszne zdrowości
Zapiekane papryki z kaszką kuskus. 158

taki też dzisiaj będzie przepis. Danie w sumie bardzo szybkie do zrobienia i nie przysparza większych kłopotów wykonawczych. Poradzicie sobie bez problemów. No to bierzmy się do pracy :) Faszerowana papryka z kaszką kuskus, pieczarkami i selerem naciowym (4 osoby) Składniki: 4 duże papryki 1 szklanka kaszki kuskus 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 kostki bulionowej warzywnej żółty(...)seler naciowy. W między czasie przyrządzamy kuskus, zalewając go bulionem warzywnym. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, cząbrem i ostrą papryką. Nie solimy, ponieważ zarówno pieczarki jak i kuskus mają już w sobie sól. Teraz papryki dobrze myjemy i kroimy na połówki oczyszczając z gniazd nasiennych. Każdą połowę nadziewamy farszem i kładziemy plasterki sera żółtego. Posypujemy

vegetanie
Podudzia z kurczaka z farszem borowikowo-orzechowym w porach z sałatką z jarmużu z paprykami. 226

taki mały żarcik. Mimo to, na szybko przed pracą zrobiłem przegląd zamrażalnika i po dwóch dniach jedzenia ryby , przyszedł czas na wyciągnięcie kurczaka, a konkretnie podudzi. Dawno nie robiłem faszerowanego mięska, więc przyszedł czas i na to. Czego nam potrzeba? -podudzia z kurczaka 6 sztuk, -1/2 papryki zielonej, czerwonej i żółtej posiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła(...)gorącym bulionem -szczypiorek posiekany W pierwszej kolejności trybujemy mięso. Trybujemy, czyli pozbawiamy je kości. Robimy to nacinając wzdłuż podudzie i trybownikiem (wąski nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu

BaRepas
DIETETYCZNE DE VOLAILLE NADZIEWANE MOZARELLĄ, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI (OK. 120 KCAL W JEDNYM!) 1792

niej sznycle (można delikatnie natłuścić mięso np. oliwą). Odstawiam do miseczki i przykrywam folią na 1-2 godziny, aby mięso przesiąkło zapachem. Po upływie tego czasu zabieram się do faszerowania roladki. Zaczynam od mozzarelli - kruszę na drobne kawałeczki ok. 10g na roladkę. Następnie kroję w paski pieczarki i paprykę i układam na sznyclu posypując nieco solą i pieprzem. Takie sznycle(...)brakuje wody. Gotowe. Zero grama tłuszczu a smak niesamowity (jeden de volaille to ok. 120 kcal). Mozzarella w środku się roztapia i ciągnie. Pycha. Pozdrawiam i miłego eksperymentowania.PS Piszcie jak wam wyszły i czy smakują

All My Fit Life
Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 159

doładować akumulatory. Nie wiem czy przez następny tydzień będę dostępna na Czerwień i błękit i na innych blogach kulinarnych. Zobaczymy... A jeszcze dziś chciałabym dodać przepis na schab faszerowany serem i warzywami w sosie porowo-serowym.  Składniki: 1200 g chudego schabu 120 g tartego sera żółtego ok. 200 g mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól, pieprz, suszony(...)suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty ser i natkę. Zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Przygotować sos. Pora

Czerwień i błękit
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 148

faszerowany bakłażan Z reguły w kuchni, obchodzimy bakłażana szerokim łukiem. Owszem, ze względu na jego dekoracyjny wygląd, lubimy ułożyć te dorodne warzywo  w naszym koszu, wśród innych warzyw, czy owoców. Lecz jeśli przychodzi pora na przyrządzenie z niego posiłku, to najczęściej rozkładamy ręce, kręcąc głową i powtarzamy, że gorzki i z twardą skórą i że w ogóle ..... Uważam(...)niej tyle cennych , dla naszego organizmu, związków iż taka drobna niedogodność, jak jej twardość, absolutnie nie powinna nas zniechęcać. Podsumowując ten nieco przydługi wstęp, apeluję jedzmy bakłażany jak najczęściej, szczególnie o tej porze roku, a wtedy nie tylko uchronimy nasz organizm przed jesiennymi infekcjami, ale również będziemy mogli cieszyć się jego bogatym smakiem, harmonijnie połączonym z mięsno serowym

Miód i pieprz
Sprośnie faszerowane cukinie 175

Niech nazwa Cię nie zgorszy. Wszystko przez ten kształt. Uwielbiam wszystkie cukinie, jednak te apetyczne okrągłe cudeńka prezentują się zdecydowanie bardziej efektownie niż ich podłużne kuzynki

Roślinna - blog wegański