jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:53/96)

Pierś indycza faszerowana morelami i śliwką 187

Mięso indycze pożądane jest w każdej zdrowej diecie. Liczba zwolenników ciągle rośnie, bo mięso i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne. Filet z indyka faszerowany suszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko. Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem(...)sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta.  Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce. Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pomidory faszerowane pastą rybną 110

Prosta w przygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów  250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez(...)śmietaną. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić. Pomidory umyć i odciąć wierzchy, wydrążyć łyżeczką. Faszerować pastą rybną i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 150

będzie świąteczna dowiedziałam się kilka dni przed ( tak tak , nastąpiła zmiana planów – wiadomo jak to z nami kobietami ;) )Chciałam , by było nie tylko bardzo smacznie , ale i jak to u mnie bywa – ciekawie podane!Z pomocą przyszła mi nie tylko Mama , ale i przyjaciele – Ewelina i Rafał – bez Nich napewno nie dałabym rady(...)zobaczyć wkrótce w jednym z numerów tego czasopisma … :)Jakiego?Zobaczycie!Mam nadzieję , że Wam się spodobają i może któryś zagości na Waszym świątecznym stole :)******************************************************************Do Mamy , Eweliny i Rafała :Kochani , jeszcze raz Wam z całego serducha dziękuję za ten dzień!Za pomoc … za dopingowanie i za całą atmosferę jaką razem udało nam się stworzyć

Ostra na Słodko
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 143

Może danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's

IMPRESJA SMAKU
Włoski Nowy Rok 186

Włosi jako zagorzali biesiadnicy w większości Nowy Rok witają przy stole. Oczywiście młodzież chodzi do klubów czy dyskotek, lub wita Nowy Rok na placach, podziwiając pokazy sztucznych ogni. Nowy Rok po włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy(...)zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową).  Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy je gotować na małym ogniu przez parę godzin. Oczywiście Włosi w znacznym stopniu ułatwili sobie przygotowanie cotechino, dlatego w sprzedaży dostępne są paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko

Mia Cucina Sofieta
O Pasta Mia!!! 173

portali typu grupon i za 11 zł kupiłam 2 duże zestawy makaronu - jak dla mnie świetna cena bo porcje wcale nie były małe a wręcz przeciwnie - najadłam się jak nigdy. Lokal ten obserwowałam już od jakiegoś czasu gdyż znajduje się niedaleko mojego miejsca pracy - kusił mnie kusił i w końcu skusił! W Pasta Mia sprzedawany jest makaron własnej(...)podkreśliła smak wybranych przez nas sosów. Dodatkową atrakcją lokalu jest możliwość zakupu świeżych makaronów - zapakowane są próżniowo przez co nawet przez 2 tygodnie utrzymują świeżość. Skusiliśmy się na ravioli faszerowane suszonymi pomidorami z kaparami- jutro planujemy je przyrządzić z sosem szpinakowym - myślę, że będzie to pyszne na pewno coś o tym napiszę Póki co makarony można zakupić tylko w Lublinie

sierotka maRysia w kuchni
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 171

diecie mogą z całą pewnością ją spożywać ,ponieważ bardzo długo trwa jej trawinie i w ten sposób żołądek nie odczuwa długo głodu.Ma w sobie dużo witamin i mikroelementów jak np.:magnez,żelazo,wit.E czy lecytynę,która  jest zbawienna dla mózgu.Wpływa bardzo dobrze na krwioobieg,gdzie nie pozwala zagnieździć się płytkom złego cholesterolu co chroni nas przed(...)też cukrzycy.Mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej bo kasza gryczana jest  dla takich też osób ,bo nie powoduje alergii.Podajemy na sypko do zrazów,kotletów i pieczeni,faszerowaniu drobiu i kaszanki.Kaszę gryczaną gotujemy na wodzie lub mleku w stosunku 1:2 dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy co powoduje ,że się nie skleja.Przed gotowaniem kaszę płuczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 203

czystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami(...)zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kilka pomysłów na... 130

Trochę się ostatnio opuściłam i zniknęłam z tą serią na kilka tygodni, ale wiecie ciemno, późno wracam, mało czasu, dużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki, kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki(...)bataty :D  Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :)  gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką,  z sosem musztardowo-miodowym  zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem,  ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry itd.. ) (vegan) "Leniwe" z batatów*, podsmażone z maśle z syropem klonowym, ricotta (*z gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą) jaglane

More food, love and dreams
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 104

szkl wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego(...)piekarnika i piec 45 min. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki w naczyniu. Zapiec przez

Gotowanie jest łatwe
Weekend z grillem #2 161

będziesz prawdziwym hipsterem nie bywając na pl. Zbawiciela, tak samo jak nie będziesz znawcą mięsa nie znając Dobrej Kiełbasy . Tam jest wszystko: informacje, ciekawostki, linki do ciekawych blogów jak również sklep, w którym możemy nabyć potrzebne rzeczy, jeśli planujemy samodzielne przygotowanie np. domowych kiełbas. A że sezon na grilla w pełni to warto spróbować swoich sił(...)smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety

Marder&Marder Manufacture
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami 178

Sezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 3 sztuki cukinii 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pomidor 20 dkg sera żółtego sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie oregano olej do smażenia natka pietruszki do posypania ketchup do polania 1. Cukinię myjemy, kroimy na pół(...)wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy

Kuchnia u Bietki
Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 141

więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno(...)kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy z obu stron, aż roztopi się ser w środku. Możemy zrobić inną wersję, jeśli np. wolicie bardziej miękkie warzywa, to przed włożeniem

vegetanie
Piersi kurczaka faszerowane fetą i brokułami 179

Kolejne danie dla amatorów lekkiej i zdrowej kuchni. Danie ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Najemy się do syta, a przy tym będziemy czuć się lekko. Taka

IMPRESJA SMAKU
Pieczarki faszerowane serkirm philadelphia i suszonymi pomidorkami 135

 Pieczarki -pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawily sie w polskiej kuchni w XVIII wieku,najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!