jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:46/96)

Papryka faszerowana 154

Lubicie faszerowaną paprykę? Każdy ma nieco inny pomysł czym ją nadziać i upiec. Ja najbardziej lubię przekroić papryki na pół wzdłuż i wydrążyć gniazdo nasienne tak, żeby każda połówka zachowała też swoją część ogonka - taka moja fanaberia;) Jeśli chodzi o nadzienie - jak dla mnie powinno zawierać wszystko... to znaczy i białko w postaci mięsa, czy sera i węglowodany

Kulinarne Inspiracje
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 173

papryki wkładamy farsz, posypujemy serem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowaną paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 6. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze ok. 190C - do momentu aż papryka zmięknie. Za sprawą kaszy jaglanej i ciecierzycy, papryki te są bardzo sycące i zdrowe. Świetnie smakują od razu po upieczeniu, jak również odgrzewane. Można podawać je samodzielnie lub z ulubionym

two broke sisters
jak pomóc suchej skórze? używaj MASŁA SHEA 129

kosmetykami same w sobie. Wtedy wiem, że nie faszeruję  mojego organizmu chemią niewiadomego pochodzenia lecz odżywiam go i regeneruję.  Swego czasu miałam spore problemy z suchą skórą. Całe szczęście teraz jest już lepiej, lecz jeszcze nie idealnie. Jakiś czas temu dostałam do przetestowania masło shea . Pomyślałam, że będzie jak znalazł na moje wręcz szorstkie łokcie. I rzeczywiście(...)rzeczą, którą mogę uznać za minus masła shea jest jego ogromna tłustość. Bardzo ciężko zbyć je z rąk czy kawałka skóry który został posmarowany. Jednak jest to niewielka cena jaką płacimy za idealnie gładką skórę :)  Masło Shea stało się nowym odkryciem kosmetycznym stosunkowo niedawno. Afrykańczycy z powodzeniem stosują je jednak od wieków. Jest niezwykle bogate w nienasycone

breakfast of dreams
Węgierska papryka z nadzieniem :) 143

zdobyć węgierskie słodkie papryczki. Cóż to był za dzień hmmmm :P Przypomnieliśmy sobie lata dzieciństwa, kiedy to papryka była głównie węgierska lub bałkańska w sklepach. Ten jej zapach jak jakiś wehikuł czasu przypomniał wspomnienia, kiedy mama robiła leczo czy inne cuda z papryki. Węgierskie papryki są nieco inne od tych, które znamy na co dzień sprowadzane z Hiszpanii(...)używać cierpiący na kamicę nerkową, a przy schorzeniach reumatycznych działa najskuteczniej wcierany w skórę. Na Węgrzech papryka to podstawowy produkt kulinarny, używana jest niemal wszędzie od surowej po faszerowaną, dodaje się do wędlin czy nawet alkoholu (paprika pálinka), w niektórych regionach dodaje się również do słodkiej strucli (burek). Tak więc jedzmy paprykę często, bo to zdrowo

vegetanie
Rolada z mięsa mielonego faszerowana papryką i serkiem 222

Dzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi ją nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 135

faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny posiłek.  Przepis: Składniki:  250 g makaronu rigatoni lub jak(...)zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem.  5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie  7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch  8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  przez

Mój pomysł na
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 137

nieraz! Dzięki obecności sera, mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Dodatkowo, zapiekane w sosie śmietankowo - pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :)   Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki(...)brzegu. Ser blue kroimy w plastry i układamy na jarmużu kilka kawałków. Następnie zwijamy w rulonik, zamykając do środka boku, aby je również zamknąć. Roladę obwiązujemy dość mocno sznurkiem, jak na zdjęciu poniżej. Pozwoli to utrzymać właściwy kształt mięsa i zapobiegnie jego rozpadnięciu się podczas duszenia. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie. Przecedzone i opłukane podsmażamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Jajka z obwódką 166

Zakochałam się w tych jajkach jak tylko zobaczyłam je na blogu Magdy . Niby zwykłe jajka gotowane, a jednak inne, z bordową obwódką, przypominają rzodkiewki :) Bardzo proste w przygotowaniu, po prostu marynowałam je w  zakwasie z buraków przez 8 godzin. Świetnie się prezentują po przekrojeniu, można je faszerować dowolnym nadzieniem, na pewno zachwycą gości na świątecznym stole. Ja jestem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka faszerowane pomidorami i oscypkiem. 127

kilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i zimna przystawka na przyjęciu. Składniki: 4 jajka

zadanie-gotowanie
Schab ze śliwką 215

roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze śliwką 141

roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki zapiekane z mięsem 128

Dzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne. Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich  zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam

O kuchni z uczuciem
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 462

słodka papryka.  Polecam także  kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie:  Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki

Aga w kuchni
PIERWSZE TRUSKAWKI W TYM ROKU. 173

słodkie, bo dojrzewające na słońcu, wielkie, chociaż nie faszerowane sztucznymi nawozami. Są moje i wiem, że zrodziły się dzięki pracy rąk moich dziadków i moich. Pierwsze podejście i... ponad 3 kg wielkich, dorodnych i soczystych truskawek wpadło do miski i zawitało do stęsknionej za nimi kuchni. Muszę no pomyśleć, jak je dobrze spożytkować. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Nietypowa rzecz o jajach :D 148

jajko Dawniej toczono jajka po nagrobkach oraz wkopywano je w ziemię ; miały one służyć jako ofiara i pokarm dla zmarłych Zarówno w starożytnej Grecji, Rzymie jak i Azji, jajko odgrywało poważną rolę w liturgii kultu zmarłych. Symbolizując początek życia utożsamiane było z krwią jako esencją życia. Stąd też jajka stanowiły cenną ofiarę dla bóstw i dlatego barwiono je głownie(...)było w wierzeniach wielu ludów symbolem życia i wiosny. Dlatego na powitanie wiosny przygotowywano uroczystą ucztę, której podstawowym składnikiem było jajko. A jak to było w przypadku Polski? Po przyjęciu chrześcijaństwa przez Polskę duchowieństwo, postrzegając jajka jako atrybut magii pogańskiej, zabraniało ich jadania w dni świąteczne. Dopiero w 200 lat po wprowadzeniu chrzescijaństwa duchowieństwo zezwoliło Polakom na spożywanie

My simple kitchen