Może danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's
IMPRESJA SMAKUWłosi jako zagorzali biesiadnicy w większości Nowy Rok witają przy stole. Oczywiście młodzież chodzi do klubów czy dyskotek, lub wita Nowy Rok na placach, podziwiając pokazy sztucznych ogni. Nowy Rok po włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy(...)zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową). Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy je gotować na małym ogniu przez parę godzin. Oczywiście Włosi w znacznym stopniu ułatwili sobie przygotowanie cotechino, dlatego w sprzedaży dostępne są paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko
Mia Cucina Sofietaportali typu grupon i za 11 zł kupiłam 2 duże zestawy makaronu - jak dla mnie świetna cena bo porcje wcale nie były małe a wręcz przeciwnie - najadłam się jak nigdy. Lokal ten obserwowałam już od jakiegoś czasu gdyż znajduje się niedaleko mojego miejsca pracy - kusił mnie kusił i w końcu skusił! W Pasta Mia sprzedawany jest makaron własnej(...)podkreśliła smak wybranych przez nas sosów. Dodatkową atrakcją lokalu jest możliwość zakupu świeżych makaronów - zapakowane są próżniowo przez co nawet przez 2 tygodnie utrzymują świeżość. Skusiliśmy się na ravioli faszerowane suszonymi pomidorami z kaparami- jutro planujemy je przyrządzić z sosem szpinakowym - myślę, że będzie to pyszne na pewno coś o tym napiszę Póki co makarony można zakupić tylko w Lublinie
sierotka maRysia w kuchniczystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami(...)zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi łopatkę pieczoną , karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Polecam. Pieczeń rzymska z prażoną cebulką bez jajka . Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrochę się ostatnio opuściłam i zniknęłam z tą serią na kilka tygodni, ale wiecie ciemno, późno wracam, mało czasu, dużo rzeczy do zrobienia .. tak jak to zwykle bywa :) Postaram się jednak bardziej spiąć i częściej wyciągać ten aparat, a tym czasem zapraszam do oglądania posta :) Królują placki, kluski i to co w mojej kuchni znika ostatnio tonami, gruszki, buraki(...)bataty :D Mam nadzieję, że coś wam przypadnie do gustu :) gryczane placki cukiniowe z camembertem i gruszką, z sosem musztardowo-miodowym zapiekanka cukinia faszerowana kuskusem, ciecierzycą z podsmażoną cebulką (z przyprawą garam masala, kminkiem rzymskim, curry itd.. ) (vegan) "Leniwe" z batatów*, podsmażone z maśle z syropem klonowym, ricotta (*z gałką muszkatołową, cynamonem, kurkumą) jaglane
More food, love and dreamsszkl wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego(...)piekarnika i piec 45 min. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki w naczyniu. Zapiec przez
Gotowanie jest łatwebędziesz prawdziwym hipsterem nie bywając na pl. Zbawiciela, tak samo jak nie będziesz znawcą mięsa nie znając Dobrej Kiełbasy . Tam jest wszystko: informacje, ciekawostki, linki do ciekawych blogów jak również sklep, w którym możemy nabyć potrzebne rzeczy, jeśli planujemy samodzielne przygotowanie np. domowych kiełbas. A że sezon na grilla w pełni to warto spróbować swoich sił(...)smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety
Marder&Marder Manufacturewięcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno(...)kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy z obu stron, aż roztopi się ser w środku. Możemy zrobić inną wersję, jeśli np. wolicie bardziej miękkie warzywa, to przed włożeniem
vegetanieKolejne danie dla amatorów lekkiej i zdrowej kuchni. Danie ma bardzo niską zawartość tłuszczu. Najemy się do syta, a przy tym będziemy czuć się lekko. Taka
IMPRESJA SMAKUPieczarki -pierwsze grzyby hodowlane po raz pierwszy pojawily sie w polskiej kuchni w XVIII wieku,najpierw na krolewskim stole Stanislawa Augusta,potem zadomowily sie na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj kolejne danie, a właściwie i idealny pomysł na przystawkę. Tym razem pyszna parowana papryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla
Magiczne Życie MartyZraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić duetu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wbrew pozorom , nie odkryłam ameryki , tym połączeniem jabłek , boczku i wieprzowiny , jest to jeden z tych przepisów kuchni staropolskiej , która w dzisiejszych czasach , rzadko gości(...)grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy . Na każdym plastrze , układamy łyżkę farszu , delikatnie rozprowadzamy po mięsie . Zwijamy jak każde zrazy – dwa boki do siebie i w rulonik , na koniec lekko ugniatamy w dłoniach ,żeby docisnąć mięso do farszu i nadać mu ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu
Ogrodnik w podróżyNa życzenie nasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny, a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikCukinie faszerowane po meksykańsku 2016-05-26 22:11:28 Ilość porcji: 3 Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym(...)dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich wielbicieli, a przepis zawędrował aż do Irlandii Północnej, gdzie również zyskał swoją popularność. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas
Wędrówki po kuchnicałe to pyszne zamieszanie zorganizowała, wszystko, co wykorzystaliśmy do jej wyprawienia. A wyprawiliśmy bardzo duże przyjęcie na milion osób! Naprawdę… Na pierwszy ogień poszły dania meze. Czerwone cebule faszerowane mielonym mięsem, papryką, kolendrą. Połowa z cynamonem, połowa na ostro. Do tego baba ghanoush z pieczonych bakłażanów – gdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik(...)mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka ziemniaczana z serem kozim i miętą, polana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów
GRUBY WAŁEKpękają i różne inne rzeczy się dzieją. Chciałabym wam jednak pokazać przepis, który jest bardzo prosty i zawsze wychodzi. Może tutaj wielu osobom otworzą się oczy ze zdziwienia, że "jak to? Biszkopt bez proszku do pieczenia?! On nie wyrośnie!". Otóż BŁĄD! Prawdziwy biszkopt nie zawiera w sobie ani grama proszku do pieczenia, a jest idealnie wyrośnięty, niepopękany(...)naprawdę proszek nas wspomaga gdy składniki źle są skomponowane i ma za zadanie w sztuczny sposób "postawić tort do pionu". Jest niezdrowy i nie ukrywajmy - to jest chemia, którą faszerujemy siebie i bliskich zupełnie niepotrzebnie. Ten przepis na biszkopt jest naprawdę wspaniały i korzystam z niego od dawna, zrobiłam już nie jeden tort z biszkoptem z tego przepisu. Biszkopt
Jedzeniomania