jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:45/96)

Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 181

domów na główne obchody. Hiszpańska kolacja wigilijna, jak i nasza, wymaga wielu przygotowań i składa się z dużej liczby dań, jednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne.  Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej(...)Koguta, ponieważ to on pierwszy ogłosił narodziny Chrystusa. Po pasterce Hiszpanie wracają do domów, aby obdarować się prezentami. Ta tradycja dotyczy raczej dorosłych, a dzieci dostają jedynie małe podarunki, jako że Papa Noel jest mniej popularny niż Trzej Królowie odwiedzający dzieci w noc przed 6 stycznia. Kiedy my w Polsce dawno smacznie śpimy, objedzeni wigilijnymi smakołykami, Hiszpanie idą, a jakże

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczarki faszerowane cukinią 151

troszkę podpowiedzieć, ale pech chciał, że jak danie było gotowe do grillowania, to rozpadał się deszcz. Posłużyłam się więc piekarnikiem, z funkcą grilla... Was jednak zachęcam do wypróbowania, bo pomysł zachwyci nie tylko domowników, ale i znajomych wspólnie z Wami biesiadujących.  Aaa i jeszcze jeden argument przemawiający za tymi pysznymi faszerowanymi pieczarkami...   Cukinia jest teraz najlepsza(...)serem i pietruszką. Czas grillowania zależy w dużej mierze od wielkości pieczarek oraz płomienia :)  Myślę że każdy z Was poradzi sobie i ściągnie je w odpowiednim momencie, jak będą miękkie a boczek na wierzchu delikatnie chrupki.  Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Jajka faszerowane ćwikłą 129

Faszerowane jajka na buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: • 6 jajek • 6 plastrów szynki konserwowej • 2 łyżki ćwikły • sól

To co kocham
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 124

odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą.  Rozebranego i złożonego

Niezły Młynek
Czas zacząć pierniczyć czyli moje pierwsze wegańskie święta 166

jest z planowaniem prac przedświątecznych. Umieściłam tu swój spis potraw jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki

greenscarf
Jajka z pastą chrzanową i kiełkami 241

już ugotowanych jajek w skorupkach. Zastąpiły je jajka faszerowane w różnych odsłonach. Dziś prezentuję jedną z nich, jajka z pastą chrzanową i kiełkami. Dzięki kiełkom, jajka mają delikatny i przyjemny posmak rzodkiewki. 6 jajek 3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 garści kiełków rzodkiewki, informacja jak je samodzielnie wyhodować TUTAJ sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy

Szefowa kuchni
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 186

spróbować propozycji szefa kuchni... Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit Czekadełko Czasami czekadełko serwuje się gościom wtedy gdy na właściwe potrawy trzeba czekać lub po prostu jako coś ekstra od kuchni. Tym razem na serwis nie trzeba było czekać ale i tak tapenada była miłym akcentem na start degustacji. Przystawka  - tatar łososiowo - śledziowy z blinami z buraka(...)słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór

Right Behind The Kitchen
Faszerowany bakłażan 175

Pyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i  trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony

Stare Gary
Jak wzmocnić odporność? 128

Probiotyki z kolei to kultury bakterii lub drożdży, które znajdziemy w fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy, warto sięgać także po takie produkty jak czosnek*, cebula, miód (nigdy nie rozpuszczamy go w gorącym płynie), imbir, aloes, jeżówka, tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić(...)letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu czy katarze. Usuwamy objawy, zamazując w ten sposób obraz choroby i demobilizując organizm do walki. Jeśli temperatura nie przekracza 38 stopni – nie zbijajmy jej. Gorączka

Powiedz dietom nie
Weekendowy wypad na RODOS z domowym pasztetem w tle 136

Bardzo mi go brakuje. Jak wspominałam w poprzednim wpisie w ostatni weekend odwiedziliśmy całym naszym składem Mamę - Babcię i Babcię - Prababcię. Narobiliśmy zamieszania, opustoszyliśmy lodówkę. Teraz pewnie Mama odpoczywa po naszych odwiedzinach. A właściwie to tylko moje pobożne życzenie. Ta kobieta nie umie usiedzieć w miejscu. Zawsze ma coś do zrobienia, a jak nie ma to zaraz sobie(...)wzięliśmy się z Mężem do pomocy. Skręciliśmy mięso jako team. Jedno kręciło, drugie dopychało. Mama kilka razy powtarzała, że ona sobie poradzi, ale my twardo kręcimy. Jak tylko skończyliśmy Mama prędko dopadła do maszynki, żeby teamu Siostry i Szwagra broń Boże nie dopuścić. Nie dziwne. Jak zobaczyliśmy jak śmiga tą maszynką to nas wcięło i zrozumieliśmy czemu

Kuchnia po mojemu
Papryki faszerowane kaszą jaglaną i kurczakiem 191

Warzywa faszerowane nieodzownie kojarzą mi się z jesienią. Ponieważ papryka taniutka, nic tylko trzeba korzystać, póki sezon trwa. Papryka, kasza jaglana, kurczak, trochę przypraw, ser na wierzch i danie niemalże skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka

psgotujemy
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde

Z Kuchni Do Kuchni
Trochę inne Apple Pie 160

Przede mną nowy sezon pełen wielu ciekawych wrażeń i wyzwań o których będę za jakiś czas pisała - staram się coraz bardziej rozwijać swoją pasję, która - jak sami wiecie, wcale do najtańszych nie należy, szczególnie przy obecnych cenach produktów. Ale w deserach najlepsze jest to, że czasem potrzeba niewiele nakładów finansowych, do stworzenia czegoś pysznego. Tak właśnie jest(...)wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. Smacznego! * Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć, jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy

Słodkie Przyjemności
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 122

pyszne jak ... zwykle bakłażany ;)Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed biesiadnikami, którym podaję gotowe danie? Bakłażany faszerowane mięsem

Chilli Czosnek i Oliwa
Ser camembert faszerowany śliwkami 162

Dziewczyny przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go  kupić  w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany

pieprzny smaczek