Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała nam za to !!! Za to że, kreatywnie możemy "przerobić" każdą kuchnię i smakować ją tak , jak by była naszą tradycyjną potrawą
Viola cooks with passionszklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre
Kocham Czekoladęszklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować twarogiem. Przepis na nadzienie
Kocham Czekoladędorodną , czerwoną paprykę faszerujemy pysznym nadzieniem z kurczaka , kuskusu i warzyw, a potem zajadamy do ostatniego kęsa. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo sycące ( no a zarazem zdrowe – kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. ). Przyrządza się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło
Ostra na Słodkozrobione? Po co faszerować się chemią jeśli można wybrać wyroby zrobione z naturalnych, ekologicznych składników. Takie właśnie są produkty Primavika :) KETCHUP DLA DZIECI BIO BEZ CUKRU Zacznę od keczupu. Od firmy Primavika dostałam do wypróbowania Keczup dla dzieci BIO bez cukru . Zainteresował mnie bardzo, tym bardziej, że sama mam 3,5 letnią córkę. Jak powszechnie wiadomo, standardowe keczupy zawierają(...)naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne i obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok jabłkowy nadał całości naturalnej słodyczy, a także wyjątkowego aromatu. W smaku ketchup ten nie przypomina standardowych ketchupów jakie jemy na codzień i przyznam się szczerze, że mi jakoś z początku nie pasował (później już się do niego przekonałam), ale za to córci jak najbardziej. Być może dlatego
Kto ugości moich gości?zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu
PastelFoodzrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu
PastelFoodZa kilka dni Wielkanoc, tradycyjnie nie może odbyć się bez jajek. W tym roku tradycyjne podanie jajek zamienię na nietradycyjne :) Zawsze farbowałam jajka ze skorupkami i
Basia w kuchniPomysł na obiad to tak naprawdę wypadkowa tego co było w lodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj zapraszam na, według mnie, bardzo świąteczny obiad ;) Jeżeli ktoś lubi efektowne dania, udziec z indyka to doskonały pomysł. Wykonanie nie jest skomplikowane, w końcu
Czerwona PorzeczkaTak przygotowany kurczak jest idealnym daniem na imprezy, święta i nie tylko. Nie jest to zbyt łatwe, ale za drugim razem będzie łatwiej. Nie będę opisywać
Kuchnia Pokoleńskórki, wskazówki jak to zrobić znajdziecie tutaj . Następnie blendujemy je i wlewamy do mięsa. Gotujemy, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji dość gęstego farszu. Przyprawiamy łyżką kminku mielonego, bazylii i natki pietruszki. Makaron gotujemy na bardzo małym ogniu, przez 2-3 minuty. Chodzi tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać. Do makaronowych
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kaszą gryczaną , Dynia faszerowana czy Sałatka z kaszą gryczaną i dynią pieczoną . Dzisiaj moja propozycja dla Was to rewelacyjna sałatka z kaszą gryczaną z dodatkiem słodkich pieczonych buraczków, chrupiących orzechów i aromatycznego sera. Sałatka zdecydowanie warta powtórzenia. Oprócz tego, że bardzo smakuje to zdecydowanie można ją zaliczyć do bardzo zdrowych, bo nawet kozi ser jak się okazuje jest zdrowy
UgotujmyTo.plpamięci. Jak zwał, tak zwał. Moje pieczyste to na pewno mięsko, pieczeń i nie ma nic wspólnego ze ścierwem. Jednak przy okazji publikacji tego postu wzbogaciłam nieco swoją wiedzę. Zapraszam do obejrzenia popularnych postów na smaczne pieczone, duszone i gotowane mięska . Szynka rolowana Klops domowy z kawałkami kurczaka Szynka wieprzowa pieczona KURCZAK FASZEROWANY ŚLIWKĄ I ŻURAWINĄ SZYNKA DROBIOWA
W kuchennym oknie EwyRezydencje dla artystów gotujących klik :) Jako że zgłoszenia tylko do jutra szybciutko odgrzebałam przepis na lunch, który mogłabym zaserwować.Ale może najpierw moja propozycja menu:LUNCH: Łosoś w sosie z różowych grejpfrutów podany z zapiekanymi ziemniakami i sałatką ze szpargów na sałacie rzymskiejDESER:Miniserniczki na kruchym cieście z musem rabarbarowym i truskawkami klikKOLACJA:Pomidory faszerowane ryżem, szpinakiem i serem feta
Magiczna kuchnia Darii