jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:60/96)

Papryka faszerowana 138

rynku jest od niej aż kolorowo. Farsz może być oczywiście dowolny, ja przygotowałam tutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad na przynajmniej 2 dni.Składniki:0.5 kg mięsa mielonego, np z łopatki3/4 szklanki sypkiego ryżu1 mała cebula1 mały czosneksól, pieprz, oreganoSposób przyrządzenia:Na początek należy ugotować(...)przekładamy do miski, gdzie znajduje się mięso mielone. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę oraz wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy łyżkę soli, pieprz oraz można, jak ja, dodać świeże oregano drobno pokrojone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Nasze papryki dokładnie myjemy, ucinamy im z góry "kapelusiki"oraz usuwamy z nich gniazda nasienne. Papryki od środka solimy

upichcic
Przepisy Świąteczne 179

jak w ubiegłym roku, tak i teraz chciałam Wam zaproponować kilka przepisów na Święta Bożego Narodzenia i Wigilię.  W tym wpisie znajdziecie tylko część przepisów, które podzieliłam na następujące grupy: Wigilia, dania wytrawne, domowe wędliny oraz ciasta.  Przepisy na pierniczki znajdziecie tutaj, a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany   Zupa(...)Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany pieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka   Kurczak w szynce   Indyk w marynacie   Zrazy z indyka Udka z granatami  Pierś indyka

Sto kolorów kuchni
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów 120

pomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana(...)pesto (przepis)  . Pieczenie pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona metoda ich obróbki, a ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Kasze bulgur możecie zastąpić dowolną: np bezglutenową jak komosa ryżowa, lub bardziej powszechną jak np: jaglaną czy gryczaną niepaloną. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 120 min 6-8 szt. pomidorów śliwkowych 250 g kaszy bulgur

Słodki Kompromis
Pierogi ruskie z boczkiem 360

łyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz z boczkiem. Ugotowane ziemniaki połącz z twarogiem i przeciśnij przez praskę. Do gotowej masy serowo - ziemniaczanej(...)będzie trzeba dodać do ciasta odrobine wody to dodajcie. Gotowe ciasto owińcie w folię spożywczą i odstawcie na 10 minut gdzieś obok, by odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto, wykrawaj kółka, faszeruj, dobrze zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawaj z tłuszczykiem, cebulką i boczkiem lub samym roztopionym masłem z dodatkiem posiekanego kopru.  Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8779

warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować  z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie(...)inaczej zwane roladami wołowymi. Podaję Wam najlepszy Przepis na zarazy wołowe zawijane, czyli najsmaczniejsze tradycyjne rolady wołowe, jest to nasz rodziny przepis na zrazy wołowe zawijane, podpatrywałam zawsze jak je robiła babcia, potem jak je robił tata. Teraz robię ja. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryżowe placuszki z cukinią 349

Cukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo.   I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania.   Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę,   kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie(...)gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinię ścieramy na grubszych oczkach, lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody.   Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.    Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni   nakładając   ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu

Passion of Cooking
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

polu lub co sprzedawano na lokalnym targu. Uważam, że w Polsce możemy pochwalić się wspaniałymi warzywami i owocami, które są tak samo bogate w cenne składniki, m.in. przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę(...)jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka.  Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczarki faszerowane szpinakiem i serkiem 166

Pieczarki które ndają się na przystawkę lub do obiadu, faszerowane szpinakiem i serkiem - 60 g serka Apetina pomidory i bazylia - 300 g szpinaku - 10 średnich pieczarek - 1 ząbek czosnku - 20 g parmezanu  - 1 mała cebula - sól - pieprz - 4 łyżki masła - olej Przygotowanie: Szpinak myjemy, odkrywamy grubsze ogonki i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła z czosnkiem, solimy. Odstawiamy(...)szpinakiem i serkiem. Przygotowaną masą nadziewany pieczarki, posypujemy startym parmezanem. Pieczarki układamy w wysmarowanej olejem brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy 35 minut. Podajemy jako przystawka lub do obiadu.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 169

pokoju czekał już na nas poczęstunek w postaci słodkości i pięknie udekorowany stół - widać, że wiosna już za zakrętem. Po powitaniach, wprowadzających rozmowach i jedzeniu zabrałyśmy się do roboty. Jak kobieca kuchnia, to kobieca, więc nic dziwnego, że mężczyzn wśród uczestników nie było. Za to było dużo mięsa i makaronu, oraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała(...)wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron. Grupki szybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną. Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku.W międzyczasie na innych stanowiskach także

Pasja Smaku
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 186

Owoce i warzywa w tym roku są zdecydowanie tańsze niż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić

Kolizje Smaków
Jajka faszerowana na 3 sposoby 437

JAJKA FASZEROWANE Witam wszystkich serdecznie,mam dla was coś fajnego  na każdą imprezę domową i nie tylko. Jajka faszerowane -chyba każdy lubi ja mam dziś dla was ,talerz z trzema rodzajami jajek, -z pieczarkami -z rzodkiewką i szczypiorkiem -i prażoną cebulką JAJKA Z PIECZARKAMI jajka gotujemy na twardo z odrobiną soli , obieramy,kroimy na pół i wyjmujemy do miseczki(...)trochę majonezu,nie za dużo żeby nie było za rzadkie doprawiamy do smaku i nadziewamy nasze jajeczka JAJKA Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM jajka gotujemy ,wyjmujemy żółtka i rozdrabniamy widelcem jak wyżej  dodajemy pokrojone drobniutko rzodkieweczki, szczypioreczek, trochę serka twarożkowego np.mój ulubiony trochę majonezu i trochę śmietany 18% doprawiamy do smaku i nadziewamy jajeczka JAJKA Z PRAŻONĄ CEBULKĄ

Swojskie jedzonko
Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem 236

Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem to ciekawa alternatywa dla nadziewanych jajek . Przepis ten jest moją propozycją nietypowej przystawki na świąteczny stół. Jestem pewna, że

Kuchnia Bazylii
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami- Kto pokona Mistrza ?? 225

smakoszy, ceniących sobie przede wszystkim wyjątkowy smak i aromat serów. Charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem i wspaniałą, miękką konsystencją. Jego unikalna receptura sprawia, że idealnie jest idealnym komponentem wykwintnych dań, jak i prostych, zimnych przekąsek. Do nabycia w plasterkach: 150 g i w blokach: 3 kg."     Krok 1 Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy(...)miękkości. Ser ścieramy na wiórka i dodajemy do naszej fasolki z ogórkiem, chwile jeszcze mieszamy i gotowe, farsz przygotowany. Krok 3 Mamy schab już doprawiony i nacięty. Teraz faszerujemy go,wkładamy do środka naszą fasolkę z ogórkiem i serem. Końcówkę schabu możemy spiąć wykałaczkami choć ja nie miałam takiej potrzeby. Krok 4 Sakiewkę obsypujemy mąką, maczamy w jaju

Różowa kuchnia
Nadziewany wyluzowany kurczak 135

przepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka. Składniki: 1 wyluzowany kurczak 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego ) Pęczek pietruszki Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju Vegeta Sól, pieprz Papryka(...)jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185 o C-190 o C. Gdy skórka

Smaki Ewy