jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:66/96)

Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 109

kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony na pół 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szczypiorku drobno pokrojonego 6 Cannelloni makaronu Plasterki boczku w zależności jakiej są grubości ja zastosowałam dwa plastry na jeden makaron Składniki Carbonada: 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku wyciśniętego na prasie 150 g boczku wędzonego drobno pokrojony 1 cebula drobno pokrojonej(...)wsadzamy do osolonej zimnej wody z dodatkiem oliwy  i gotujemy do czasu aż woda się zagotuje. Odlewamy i odkładamy na bok. Gdy wszytko przestygnie boczkiem owijamy makaron i faszerujemy go kurkami z Carbonadą. Na blaszkę kładziemy folię i smarujemy oliwą z oliwek ,następnie nasze roladki i znów smarujemy oliwą . Pieczemy 40 minut w 180C Smacznego

Viola cooks with passion
Zupa z zielonych szparagów z pieczonym ziemniaczkiem faszerowanym czarną quinoą i rozmarynem 136

przy tym efektowna zupa z zielonych szparagów, do której podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu z jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;)  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych(...)stopni, opiekamy z obu stron, aż zmiękną, a skórka się zrumieni. Quinoę podsmażamy na smalcu (który idealnie dopełnia całości) z gałązkami rozmarynu, dzięki czemu uzyskamy bardzo fajny aromat. Faszerujemy nią nacięte w połowie ziemniaki, które następnie układamy na talerzach, posypujemy różową solą himalajską, dookoła nich ostrożnie nalewamy zupę ze szparagów i podajemy

Quinoa Raz!
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 162

Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu, ale odłożyłam na "lepsze czasy". Zazwyczaj tego typu pozycje(...)internecie) może się odbyć w parze z Marcinem Prokopem, którego media i on sam (przyznaje się do tego w książce) wykreowały na luzaka, trochę w myśl polskiego powiedzenia "wielki jak brzoza, a..." - nie dokończę przez szacunek, którego nabrałam podczas lektury. Panowie rozmawiają ze sobą na bardzo niewygodne tematy, przy czym od początku wiadomo, że nie zamierzają się nawzajem nawracać

Weekendy w domu i ogrodzie
Conchiglione z mięsem pod serową kołderką 195

Ostatnio coraz częściej nachodzi mnie ochota na makaron. Mąż mój uwielbia taki makaron domowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa,  jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :)  Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula(...)oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście francuskim 259935

Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać

IMPRESJA SMAKU
Schab faszerowany grzybami i suszonymi pomidorami 115

łyżeczka zmielonej kolendry 4 ziela angielskie mielone 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy WYKONANIE: Schab płuczemy i osuszamy ręcznikiem. nacinamy przez środek robią jak największą kieszeń. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą.  Nacieramy nimi mięso. Można natrzeć również kieszeń od środka. Dobrze gdyby mięso poleżało tak przynajmniej dobę, wtedy ładnie przejdzie marynatą. Przygotowanie(...)się  przyrumienić. Kroimy w plastry podajemy z ziemniakami lub kaszą. U mnie dodatkowo do całości sos grzybowy (dla chętnych). Polecam również inne  bardzo smaczne danie  Kurczak faszerowany SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
BOUCHEES A LA REINE 188

ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1/ cebuli 6 pieczarek 1 jajko na sos beszamel  1 łyżka masła 1 łyżka (płaska) mąki mleko sól pieprz gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy 8-9 cm. (powinno wyjść 16). Połowę z nich umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a z pozostałej połowy(...)dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Powstały sos łączymy z farszem grzybowo-mięsnym. Faszerujemy upieczone koszyczki i podajemy.  Smacznego

Kuchnia w opałach
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 228

Ostatnio w sklepach obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z twarogiem i jagodami ... czyli bieszczadzki deser 186

jajko 250 g mąki tortowej 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego Rama "smaż jak szef kuchni" - do smażenia naleśników Składniki na farsz: 1/2 kg twarogu sernikowego - mielonego (u mnie Président ) ok 250 g jagód (u mnie mrożone) 20 g śmietanki kremówki(...)Czynność tę powtarzamy przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię za pomocą chochelki i smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki układamy na talerzu. Naleśniki faszerujemy twarogiem z jagodami - zawijamy. Śmietanę wkładamy do strzykawki cukierniczej i dekorujemy naleśniki. Gotowe danie posypujemy jagodami i cukrem pudrem

Alutka-Gotuje
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 140

czosnku drobno posiekane   sól i pieprz do smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można(...)delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać zdrewniałą część.   Ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0.5 cm. Można to zrobić łyżeczką z długim trzonkim - taką, jak do caffee latte. Wymaga to dużej cierpliwości i uwagi, żeby nie przebić cukinii, ale smak potrawy to wynagrodzi :) W dużym naczyniu rozpuścić czubatą łyżkę soli i namoczyć wydrążone cukinie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 196

Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed   Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone

Kulinarny karnet Christophera
Jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym 138

Moja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek(...)olejem rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem. Do trzech misek wlewamy wodę i dodajemy do każdej barwnik spożywczy. Wkładamy do każdej białka ( długość zależy od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać), wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy żeby obeschły z wody. Każde białko zapełniamy przygotowanym farszem i posypujemy papryką

Kulinarne życie
Sałatka ziemniaczana z bobem 200

Sałatka ziemniaczana z bobem. Kolorowa i sycąca. Sałatka jest doskonała jako samodzielne danie lub dodatek do mięsnego obiadu. Nadaje się też do zabrania do pracy na drugie śniadanie, gdyż ta sałatka może być przechowywana w hermetycznych pojemnikach, bez strat jakościowych i smakowych, wytrzymuje kilkugodzinne przechowywanie. Sałatki z ziemniakami: Tradycyjna jarzynowa Sałatka jarzynowa z szynką Składniki: 4 młode ziemniaki, garść gotowanego(...)mozzarella w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy aby oliwa się do nich przykleiła. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podałam do schabu faszerowanego cukinią. Smacznego! The post Sałatka ziemniaczana z bobem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 186

niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa  (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi ze zdziwieniem zapytali się(...)kraju przypraw. Dodatek orzeszków ziemnych jest opcjonalny - akurat zalegały mi w kuchennej szafce, a jednocześnie pasują do marchewki i pozostałych składników. Zazwyczaj podaję je jako burgery, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować je jak wegetariańskie kotlety i zjeść z ziemniakami i surówką. Jeżeli zdecydujecie się na domowe burgery, to polecam wymienione w przepisie poniżej dodatki - orzechowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Karp pieczony, faszerowany 555

dużo cholesterolu, więc jest niewskazany dla osób mających problemy z ciśnieniem, krążeniem krwi, czy są cukrzykami. My jednak nie wątpimy, że dobrze przyrządzony karp jest idealnym królem stołu, a jako ryba jest wyśmienity. Na własnej skórze przetestowaliśmy przepis na pieczonego karpia. Pamiętajmy, że karp ma złą sławę dotyczącą posmaku mułu. My jednak idealnie sobie z tym poradziliśmy. Niesamowita i bardzo(...)się łusek i skrzeli; dokładnie wypłukać. Natrzeć karpia z wierzchu i w środku: oliwą z oliwek, solą i pieprzem, czerwoną papryką. Wysmarować karpia dokładnie od środka wyciśniętymi ząbkami czosnku. Faszerować: płatkami owsianymi i zalać odrobiną mleka, by zmiękły. Z wierzchu oraz od spodu rybę ponacinać skrzyżnie. Od wierzchniej strony w otworki włożyć plasterki masła i koperek. Przygotowujemy farsz Na patelnie

KreatywnePiny