jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:71/96)

Naleśniki dla miłośników konkretów, czyli buritto z przepysznym pomidorowo – kiełbasowym nadzieniem 174

obiad, ale zdarza się też, że pojawiają się, jako ciepła kolacja na różnego rodzaju imprezy. Można je oczywiście zrobić wcześniej i tylko zapiec przed podaniem. Goście zazwyczaj są zdziwieni jak widzą naleśniki, no ale po spróbowaniu już nikt się nie dziwi :) Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki *ewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej(...)gotującego się dania i mieszamy, by sos się ponownie zagotował i nie przypalił. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i odcedzoną fasolkę. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką. Upieczone naleśniki faszerujemy sosem pomidorowo – kiełbasowym i układamy jeden przy drugim na blaszce wyłożonej pergaminem. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, posypujemy je po górze potartym lub pokrojonym w paseczki serem. Naleśniki wkładamy

Smakowy Raj
Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym 193

Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie  czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso

Moje Kuchenne Rewelacje
Papryka faszerowana na obiad i nie tylko 169

końcu zebrałam się by zrobić faszerowaną paprykę, szukałam przepisu na jakiś farsz ale idealnego nie znalazłam bo nie chciałam dodawać do farszu ryżu czy jakiejś kaszy, bo wiedziałam że mam bardzo małe papryki więc musiałam mieć na uwadze że farsz mi zostanie i będę musiała coś z nim zrobić a już dawno chodziły za mną też bułki pizza. Papryka wyszła(...)sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na patelnie, jak się przyrumieni dodajemy posiekany czosnek i smażymy chwilę. podlewamy winem i dorzucamy mięso mielone (ja nie czekałam żeby wino odparowało bo chciałam żeby mięso nabrało jego smaku). Doprawiamy curry

Piekielna Kuchnia Pati
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 179

Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo pojawią się na blogu i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce(...)należy włożyć je do grubego spożywczego worka foliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Portobello z winem Marsala 142

sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina.” Już sama(...)sama w sobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę, czy wstęp do kolejnych potraw, np. sosu grzybowego lub zupy… i nie tylko. Portobello wspaniale też smakują faszerowane i grillowane. Warto się pokusić i przygotować z nich coś pysznego, prostego i szybkiego. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Portobello z winem Marsala appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Barszcz Czerwony 143

Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję(...)ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero po pewnym czasie, więc jeśli doprawimy barszcz tak jak nam odpowiada może się okazać że za 30 minut będzie zbyt pikantny

Mama Gotuje
Gruzińskie pierogi Chaczapuri 212

ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram sera żółtego (można zamiast niego użyć sera wędzonego) starłem na tarce o dużych oczkach, podobnie jak 100 sera koziego. Umieściłem je w jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem 100 gram twarogu półtłustego. Do mieszanki serów dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, niewielką ilość czarnego(...)rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce i posmarowałem z góry delikatnie roztopionym masłem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni w włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim ciasto przez 15 - 20 minut

Wyprawy kulinarne
Bulwa z groszkowym pesto 153

będę po raz kolejny pisał o cudownych właściwościach ziemniaka i jaką rolę spełnia on w zwalczaniu głodu na świecie. Zamiast tego przypomnę pierwszy film animowany, który został wygenerowany od początku do końca za pomocą komputera - Toy Story. Oprócz głównych bohaterów był tam tzw. Pan Bulwa . Pani Bulwa zresztą też. Podobno znaleźli się w pierwszej dziesiątce rankingu Brytyjczyków na najlepszą(...)konserwowy - olej - czosnek  - bazylia Wykonanie: Bulwę pieczemy. Możemy wcześniej naciąć na krzyż. Groszek miksujemy z bazylią i czosnkiem, regulując gęstość wodą i olejem.  Wyciągamy upieczonego ziemniaka i faszerujemy go naszym pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 305

nadziewane na wytrawno . Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej(...)garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże oraz dodać po 1 łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki -  i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Ciasto

Grunt to przepis!
Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi 152

mianowicie Przytulony placek dyniowy z powidłami . Ciasto jest tu wyjątkowo bez jajek , więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni. Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :) Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: CIASTO : 25g drożdży świeżych 75g masła 1/2 szkl. mleka 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 4 łyżki cukru(...)późniejszego wykorzystania. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się kilka opakowań puree dyniowego - wtedy dynia króluje w mojej kuchni niemalże do samego lata. Ciasto po wyrośnięciu, tuż przed porcjowaniem Faszerowanie placuszków drożdżowych Przygotowanie ciasta Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru

Grunt to przepis!
Ryba faszerowana 177

ryby faszerowanej już dawno się przymierzałam, ale ciągle jakoś nie po drodze, no bo to tyyyyleee roboty. W tym roku zostałam wytypowana do zrobienia na Wigilię ryby w galarecie. Ponieważ nie lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki(...)laurowy, solimy i cukrzymy do smaku. Następnie w gotującą wodę wkładamy nasze "cukierki" i gotujemy ok 40-45 minut. Po tym czasie rybę wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Jak ostygnie kroimy w plastry grubości, układamy na półmiskach, dekorujemy groszkiem, marchewką, jajkiem. Wywar, który pozostanie po gotowaniu ryby odcedzamy żeby był klarowny, podgrzewamy i wsypujemy żelatynę w ilości przewidzianej

Państwo Wojtczuk gotują
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 181

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne papryczki faszerowane mięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję(...)coraz częściej można ją spotkać w sklepach. Zalecane jest, aby  przed przygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą 136

swojego warzywnika. I muszę przyznać, że to była świetna decyzja, bo zapach zdecydowanie łagodniejszy i czas sparzania liści krótszy. Poza tym o wiele wygodniej się je zawija. A jaki kolor! Polecam wypróbować z tymi kapustami. Składniki : liście kapusty (u mnie liście komatsuny, pak choi i bok choi) 340 g obgotowanych grzybów 200 ml kaszy jaglanej cebula jalapeno sól(...)przepołowione pomidory. Doprowadzić do wrzenia i pogotować na małym ogniu ok. 10 minut (wszystkie składniki farszu zostały wcześniej poddane obróbce termicznej, więc długie gotowanie nie jest potrzebne). ----------- Podobne: Pieczarki faszerowane mięsem Sałatka z pak choi Zapiekane wegetariańskie gołąbki

Weekendy w domu i ogrodzie
Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką 244

Pogoda nas nie rozpieszcza, na zewnątrz jest już dość zimno. Nie pozostaje nam zatem nic innego jak rozgrzewać się od środka smacznymi, gorącymi daniami, które nie tylko świetnie smakują ale i pięknie wyglądają. Poniżej przedstawiam Wam pierwszy przepis na blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego(...)wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego naczynia żaroodpornego wkładam marchewki a na nich układam kurczaka

Mango Papaja
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 192

daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym(...)pieprzem.Newellę wędzoną kroimy w plastry i grillujemy z obydwu stron na patelni, na której wcześniej grillowaliśmy warzywa.Okrągłe cukinie przecinamy i wydrążamy środek łyżeczką. Oprószamy solą i pieprzem. Faszerujemy każdą przygotowanym ratatouille i plastrami grillowanej Newelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką gorącej wody i zapiekamy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.Pozostałe ratatouille

Smakowity Blog Kulinarny