Dziś polecam zrazy wołowe w dwóch odsłonach - czyli .... z dwoma propozycjami różnych farszy. Zaczynamy;-) Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Farsz
potrawyregionalnefarsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam cały czas wodą aż będzie miękka) Na patelni rozgrzej łyżke oleju i wrzuć cebulę, smaż około 5 minut aż się zeszkli i zacznie złocić, następnie(...)dobrze robi temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut), po czym piecz 15-20 minut w temp. 180 C Zaraz
greenscarfTo danie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem
zadanie-gotowanieNastępna odsłona menu wielkanocnego. Tym razem jajka faszerowane wędzonym łososiem z pikantną masą żółtkową. Przekąska nie tylko na wielkanocny stół. Składniki: • 6 jajek • 2 łyżeczki ostrej musztardy • 2 łyżki majonezu • 3 plastry wędzonego łososia • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek. • Ściąć wierzchołki(...)drobno pokroić, wymieszać z żółtkami i tym nafaszerować jajka. • Białka, które pozostały po ścięciu wierzchów, pokroić drobno i wymieszać z resztą masy żółtkowej. Używać jako pasty do kanapek
To co kochamsymboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany(...)sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek z rosą, babka jogurtowa z winem i orzechami
Kuchnia Beatyjednak bardzo smaczne, delikatne.Moj drugi farsz to wlasciwie nic innego jak sos tatarski. Pomyslalam sobie, ze zamiast podawac go w osobnym naczyniu, napelnie nim jajka.Sadzac po tym jak szybko jajka zniknely ze stolu moge sie domyslac, ze byly smaczne.Jajka z farszem wiosennymskladniki: jajka ugotowane na twardo kilka lyzeczek serka kanapkowego np Almette szczypiorek ogorek zielony sol, pieprz wykonanie(...)zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem.Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy.Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi.Smacznego!Przepis na jajka faszerowane jest moja propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna
Przysmaki KarolkiPodsumowanie wakacji, czyli o tym, co działo się w lipcu i sierpniu. Co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy czas. :) Lipiec był bardzo ciężki i długo nie mogłam zebrać się do napisania podsumowania, dlatego postanowiłam, że napiszę jedno zaraz po wakacjach. Rozpoczął się wrzesień i już(...)naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie plany, nie tylko
Cooking Monsterdziękuję. :) Temat Wielkanocy jest coraz bardziej na czasie. A więc i propozycje kulinarne powinny być tematycznie powiązane. Faszerowane jajka są o tej porze roku bardzo popularne i lubiane. Faszeruje się różnymi masami z szeroką gamą dodatków. Ja postawiłam na pistacje bez soli , rzodkiewkę i jej kiełki. 6 jajek ugotowanych na twardo opakowanie kiełków rzodkiewki opakowanie prażonych pistacji(...)koniec dodajemy skórkę, czosnek, jogurt oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Taką masą napełniamy połówki jajek, każdą posypujemy posiekanymi pistacjami. Układamy na dekoracji z kiełków i to wszystko. Jak widać w składzie nie ma soli, świadomie ją pominęłam ponieważ pistacje bez soli Helio są tak charakterystyczne w smaku, że szkoda go zabijać solą. Do tego pikantne kiełki, cytryna
Dieta moja pasjabardziej dietetyczne danie, aczkolwiek na pewno nie brakuje mu smaków i wyrazistości. O ile nie jestem fanką serów pleśniowych, w tym wydaniu nabiera zupełnie innej formy i tutaj pasuje jak ulał :) Co by tu długo pisać - musicie po prostu wypróbować! Smacznego! Składniki: 1 cukinia pół małej cebuli 50 g sera z niebieską pleśnią 3 pomidory suszone łyżeczka oliwy(...)podsmażamy na małym ogniu często mieszając. Dodajemy imbir. Do podpieczonych cukinii wkładamy przygotowany farsz, na wierchu układamy kawałki sera pleśniowego. Pieczemy w 160 stopniach ok. 20 min. Cukinie faszerowane przed upieczeniem: Źródło inspiracji: qchenne-inspiracje.blogspot.com
psgotujemybiałko, 50 ml białego wina, gałązka rozmarynu, 110 g masła, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, Perliczkę umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Polecam wyluzować. Faszerowany, luzowany drób dużo łatwiej jeść niż taki z kośćmi. Trochę zabawy przy luzowaniu jest, ale o ile łatwiej jeść takiego dobrze nadzianego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Perliczkę ułożyć(...)przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Wyjąć kości nóg i skrzydełek. (Luzowanie, jak wspomniałam można pominąć, ale... ja wolę poświęcić troszkę czasu przed pieczeniem, aby później łatwiej jeść). Żółtka zmiksować z wątróbką, dodać bułkę tartą, wymieszać, odstawić. Kurki oczyścić z piasku, umyć
królestwo garówJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla siebie! Jak zapamiętacie kończący się rok? Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicyBrokułowo-jajeczna sałatka z majonezemBruschetta z cukinią i hokkaidoBukiet sałat z brokułami i jajkiemChrupiąca ciabatta z pesto rossoChrupiące grzanki czosnkowe(...)cukrem pudremGofry z malinami i bitą śmietanąGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnkuSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami
Moja smaczna kuchniaPech chciał, że to jedyne zdj jakie mi zostało, ale przepis tak pyszny, że wkrótce zrobię go po raz kolejny i zaktualizuje post :) Wersja meksykańska jest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie! Składniki; makaron cannelloni czerwona fasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju(...)mielone mięso i przyprawiamy do smaku. 5. Odcedzoną kukurydze, fasole i pieczarki dodajemy na patelnie. 6. Całość zalewamy pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera. 7. Cannelloni faszerujemy i ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym cienką warstwą sosu beszamelowego. 8. Po pierwszej warstwie makaronu, smarujemy kolejną porcją sosu i czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego makaronu. 9. Wierzch
FITBUuKktóra jest wyrocznią i specjalistą w tym temacie. Częstując ją moim daniem, nie powiedziałam jej z czego zrobiony jest farsz, miała odgadnąć. Była zdumiona, gdyż mówiła, że faktycznie smakują jak pierogi ruskie, lecz jest w nich coś jeszcze, czego nie mogła sprecyzować, a widziała, że TO COŚ nadaje farszowi śliczny, żółciutki kolor. To była dynia. Babcia była w szoku(...)łyżeczki kardamonu - sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego farszu. Faszerowanie: Małą szklaneczką wycinamy kółka, w środku umieszczamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół, a brzegi mocno i dokładnie dociskamy palcami, widelcem, czym nam wygodniej. Tak przygotowane pierogi staramy się układać na blacie
Be Fit Be Strongskarpetki, szykując kanapki i pijąc kawę. "Nie zdążę, i to w pierwszydzień!", przebiega mi przez głowę. Zakluczam mieszkanie i wybiegam na ulicęz wypchanym plecakiem.Docieram na stację. Uff... Zdążyłam! Widzę, jak nadjeżdża mój pociąg.Prześlizguję się przez tłum.-Ojej, a co Ty tu robisz?- Jadę do szkoły, Ty też?- Tak, ale do innej. Chodź, usiądziemy razem.Spotykam znajome twarze. Nie jestem(...)się znają, gdy tylko ja nie znam nikogo. Spędzam samotnie przerwę,po pierwszym dzwonku.Po drugim... też. I po ostatnim. Czekają mnie ciekawe doświadczenia.Gdzie ja się znalazłam?! MUSZLE FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM Z MOZZARELLĄ. (autorski;) 30 sztuk muszli makaronowych 2 kulki mozzarelli 750g mięsa mielonego mały koncentrat pomidorowy (200g) 3 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, majeranek Muszle wrzucam
W kuchni Karmel-itkidajemy kakao a drugą pozostawiamy. Wkładamy ciasto do wysmarowanej formy i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 st. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika smarujemy konfiturą różaną lub taką jaką lubimy. Ja posmarowałam konfiturą truskawkową a rozpuściłam ją z dodatkiem wody różanej. harrisa Smakuje… CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO · 1 month ago gin Mniam,… CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK(...)SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Oj,… SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM
harrisa