umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę i paprykę obrać, pokroić cebulę w kostkę a paprykę w krótkie paski i dodać na patelnię. Potem dodać obraną i pokrojoną ( oczywiście umytą ) w plasterki marchew i oczyszczone i pokrojone pieczarki. Następnie posiekać pora i także dodać do składników(...)lekkiego zarumienienia składników. Potem podlać całość bulionem, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie ewentualnie doprawić i zaciągnąć sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować i podawać np. z ugotowanym makaronem
Ewa w kuchnijednogarnkowe danie. Składniki: 1 kg chudego mięsa wieprzowego na gulasz 1,5-2 litry domowego bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 2 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej 30 dag obranej dyni ½ małej cukinii 4 ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny lub jarzynki
Wanilia i KardamonQuesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 17. Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą 18. Roladki ze szpinakiem i łososiem 19. sałatka warstwowa kebab - gyros 20. Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 21. Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami
kruche babeczkiPyszna wołowina duszona w warzywami to odchudzona wersja tradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
Gotowanie Patkimniej podobne do bigosu. I dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej śmietanki 2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka kminku 1 łyżka cukru
zadanie-gotowaniepieczonych mięs oraz wędlin. Taki sos często używam np : do gulaszu , danie wtedy smakuje wyśmienicie:) Przepis na ten sos znalazłam w gazetce Działkowiec ale troszkę go ulepszyłam:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 3 kg pomidorów lima 1 kg jabłek najlepiej papierówek 1 kg śliwek węgierek 7 marchewek 4 czerwone papryki 5 cebul dużych 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru
Sama słodycz i szczypta chilidodać marchew pokrojoną w słupki, ziemniaki na większe kostki, dodać paprykę i pomidory pokrojone dodać kucharka, pieprz ziołowy i czarny, przyprawę w płyniue i delikatnie wymieszać wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 12 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gulasz warzywny jest syty, smaczny................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPachnący leśnymi grzybami, majerankiem i tymiankiem gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i malinowymi pomidorami. Składniki: mięso gulaszowe (wieprzowina) 500 g cebula 3 szt grzyby (podgrzybki, borowiki) 300 g jabłka 2 szt skrobia ryżowa lub kukurydziana 2 łyżki olej do smażenia kilka łyżek sól papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie:Mięso pokroić
głodny alergikpauzę od mięsa . Biały gulasz jest wtedy jedną z najsmaczniejszych propozycji obiadowych . Delikatne warzywa i pieczarki , otulone kremowym sosem z nutką czosnku… hm..mało jest tak dobrych rzeczy Gulasz z cukinii o tej porze roku ma także jedną zaletę , jest sezon na to warzywo , więc jest tani . Jest ono nieziemsko plenne , a ta potrawa pozwala ja rozsądnie(...)żal ją zmarnować . Zachęcam do wypróbowania , tym bardziej że robi się go mega szybko . Składniki : 1 mała cukinia 1-2 średnie ziemniaki – ugotowane 6-7 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku sól , biały pieprz do smaku 1 łyżka mąki rozrobiona w wodzie do zagęszczenia 200 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżynarodowa, gruzińska potrawa przypominająca odrobinę nasze leczo czy prowansalską ratatouille. Jest to danie wegetariańskie, a w skrócie można powiedzieć, że są to po prostu smażone warzywa. Ja bardzo polubiłam warzywny gulasz ajapsandali za jego prostotę. Lubię proste, nieprzekombinowane smaki. Potrawkę nauczyłam się robić w gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój(...)dokładnie odsączamy bakłażana na papierowym ręczniku. Sól nie tylko wyciągnie gorycz, ale przede wszystkim sprawi, że bakłażan nie będzie chłonął tłuszczu.W czasie gdy bakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe gniazda
Poezja smakupierwszy rzut oka bardzo przypomina klasyczne leczo . Na drugi zresztą też ;) Jednak proporcje składników są znacząco różne, a sposób przyrządzenia również. Właściwie można by powiedzieć, że jest to gulasz z kiełbasy, albo kiełbasa duszona z warzywami na piwie, ale spodobała mi się nazwa leczo piwne, a że kiełbasy jest dużo, to przecież widać ;) A piwo? Co daje zastosowanie piwa(...)mnie niemal świętością, ale muszę przyznać, że piwne jest świetne! Składniki: 300 g kiełbasy paprykowej (węgierskiej lub chorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki 1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić
zadanie-gotowanieśmietaną, cos a`la gulasz. Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na duszone polędwiczki. 40 dkg polędwiczek z królika 1 łyżka masła 1 duża papryka czerwona 20 dkg grzybów leśnych
mecooksdługie duszenie na wolnym ogniu pod przykryciem - w przypadku dzisiejszego tażinu potrwa to aż 3 godziny! Czy warto jest tyle czekać? Odpowiedź oczywiście brzmi - tak. Wyobraźcie sobie pyszny, aromatyczny gulasz, w którym mięso jest soczyste i rozpływające się w ustach. Tak smakuje tażin. Tradycyjnie składniki dusi się w specjalnym glinianym naczyniu posiadającym wysoką, stożkowatą pokrywę (od którego tażin wziął swoją(...)aluminiową) i dusić danie na jak najmniejszym ogniu (lub też wstawić je do piekarnika). Do przygotowania tażinu będziecie potrzebować kilku orientalnych przypraw - sproszkowanego imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego i papryki - wszystkie bez problemu do dostania w sklepach. Jedyny mniej dostępny składnik to ras el hanout - marokańska mieszanka wielu przypraw, sprzedawana w sklepach z produktami arabskimi. Jak zauważycie, mięso obtacza się
Chilli Czosnek i OliwaZdecydowanie zimowa, rozgrzewająca propozycja:). Treściwy gulasz podajmy koniecznie w towarzystwie kaszy, u mnie gryczanej od Lidl Polska , której właściwości prozdrowotne szeroko by opisywać. W skrócie: odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych. 800g szynki wieprzowej 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Szefowa kuchni