Dzisiaj na obiad proponuję Wam gulasz- drobiowy, w sosie pomidorowym z pieczarkami. Gulasz wymaga trochę więcej czasu niż inne potrawy, musi się przegryść, żeby smak był idealny. Jest to potrawa którą można zrobić tak na prawdę z czegokolwiek, możemy dorzucić to, co nam zalega w lodówce ;) Moja dzisiejsza wersja wygląda tak: Składniki: 1 pierś z kurczaka 25 dag pieczarek(...)cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu papryka ostra w proszku sól, pieprz bazylia Cebulkę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy na patelni i dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby
Idę coś wszamaćkonkursów? Ja uwielbiam. I właśnie dlatego postanowiłam wziąć udział w konkursie "Podróż kulinarna z Hortex". I tak powstała moja wersja feijoada completa. Jest to potrawa kuchni brazylijskiej, swego rodzaju gulasz mięsno - fasolowy, w którym sos jest jedynie spoiwem dla składników. Ja strasznie nie lubię, jak mięso wręcz pływa w sosie, dlatego u mnie jest go niewiele. Nigdy wcześniej(...)masłem. Gdy tłuszcze się połączą dodać paprykę, cebulę, czosnek, kabanosy oraz posiekane bardzo drobno papryczki (bez pestek) i warzywa z mieszanki Hortexu. Podsmażyć przez parę minut, po czym dodać pokrojone mięso wieprzowe i wołowe i wymieszać. Dolać szklankę wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie mocno doprawić, by gulasz był bardzo ostry, dodać fasolę osączoną z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjimamy pod ręką, a występować może jako zupa, potrawka czy gulasz. Jakie to wygodne! Ja postanowiłam zrobić Leczo, czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką 1 cebula 5 pieczarek
Kitchens Alphabetsię oszukiwać - ten dietetyczny gulasz z piersi kurczaka nie smakuje jak gulasz z wieprzowiny, lecz może być jego miłą namiastką na diecie:). Jest smaczny i lekki, przeważają w nim warzywa. Można podać go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 cebule 200g pieczarek 2 ząbki czosnku
Szefowa kuchnigorącym bulionem. Dodajemy wędzoną paprykę i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do sosu, dusimy razem 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Tarhonyę podsmażamy na tłuszczu, po czym zalewamy gorącą wodą i gotujemy 14 min. Odsączamy, podajemy z gulaszem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenchleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu już ich ma dawno(...)SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy
Gotowanie PatkiTakie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej papryki * 2 gałązki świeżego rozmarynu * 3 łyżki oleju rzepakowego * esencja do sosu cebulowego
Magiczne Życie Martycoś bardziej po mojemu - jak zwykle;) "Moje" boczniakowe flaczki są bardziej podobne do gulaszu niż do typowych flaczków - danie jest gęste, sycące i pysznie rozgrzewające, a robi się je bardzo szybko:) Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1/2 pora 1 czerwona cebula 1/2 niedużej papryki (u mnie żółta) 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 250 g boczniaków
pyszne zdrowościktóra unikam wieprzowiny, przygotowałam wersje z kurczakiem, stworzyłam swój własny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie można dać paprykę czerwoną (pokrojoną w kostkę) woreczek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoczysty gulasz indyczy, tym razem z młodą cukinią. Zasmakował nam bardzo, więc będą częste powtórki. Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:) 1 kg gulaszowego z indyka 3 młode cukinie Do marynaty: Olej z czosnkiem Czosnek granulki lub ząbki świeżego przeciśnięte przez praskę Cebula liofilizowana Chili Papryka słodka(...)Następnie do garnka z mięsem dodaję kawałki cukinii, dolewam wodę, aby zakryła cukinię i gotuję jeszcze 15 -20 minut, aby zmiękła, ale się nie rozgotowała. Na koniec gulasz przyprawiam do smaku i zagęszczam. smacznego
Takie tam pichcenieprzyprawy (paprykę wędzoną oraz ostrą, kolendrę i cynamon). Podgrzewamy około 3 minut cały czas mieszając. Po tym czasie wlewamy na patelnię około 200 ml przecieru, a następnie całość przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego, sos sojowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu do gulaszu dodajemy odsączoną
Qchnia po prostuGulasz z kurczaka z dynią to lekka propozycja na ciekawe danie mięsne, które można podać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, czy kaszą. Ponieważ dania z dynią ostatnio są coraz popularniejsze, może Was zaskoczę, że nie jest to modna nowinka a potrawa kuchni podkarpackiej. Przepis pochodzi od Pani Janiny Olszowy, wyjątkowej kobiety i znawczyni lasowiackiej kuchni, która prowadzi warsztaty kulinarne(...)paprykę. Dodajemy 1/2 łyżki masła, dużą szczyptę soli oraz cukru i dusimy do miękkości. Dokładamy dynię i razem dusimy jeszcze 10-15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle smażymy kurczaka, którego dodajemy do garnka z warzywami, natomiast na pozostałym tłuszczu podsmażamy mąkę, którą następnie zalewamy posoloną śmietaną i maślanką. Mieszamy aż płyn stanie się gładki, dodajemy go do gulaszu
Trzeci talerzgulasz… ” , ale chwilę później , talerze świeciły pustką , a oni dopytywali co dodałam . Było pyszne i o to chodzi… Składniki : 0,5 kg mięsa z łopatki kawałek dyni o suchym kasztanowym miąższu ( Hokkaido lub Hubbard ) , około 0,4 kg 1 cebula 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki 1 strąk chilli 1 słodka , mała papryka 1 puszka pomidorów(...)kostkę i obsmażamy na patelni na smalcu , przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor posiekaną cebulę i czosnek , pod koniec smażenia wsypujemy mielona słodką paprykę . Smażymy jeszcze chwile , przekładamy do mięsa . Gorącą patelnię po smażeniu , zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia , zawartość wlewamy do garnka z mięsem . Dodajemy obrane i pokrojone : dynię , marchewkę , chilli , pietruszkę
Ogrodnik w podróżytych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas, to dla nas zupa(...)być strzałem w dziesiątkę! Składniki: 500 g kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki sól Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na wybranym tłuszczu z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć
zadanie-gotowanieBeef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po zrobieniu ale jak spróbowałam go na drugi dzień to już było nieziemskie! Uwielbiam oglądać Pascala jak podróżuje dookoła świata i gdy w jednym z pierwszych odcinków drugiej serii zawitał w Gruzji - kraju który jest(...)czasie dodajemy dopiero przyprawy tzn sól, cukier, pieprz, paprykę słodką a także ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe! Pascal jako dodatek proponuje świeży chleb lub ryż - według mnie ryż zupełnie odpada więc podałam go z domowymi kopytkami lekko podsmażonymi, choć smak tego gulaszu ze świeżo upieczonym chlebem przebiłby wszystko Smacznego
sierotka maRysia w kuchni