Jesień to czas kiedy szukamy rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
Apetyczna babeczkaLeczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule
Gosia gotujetylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek olej 1. Łopatkę kroimy
Szefowa kuchnipodsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek
W Mojej Kuchni Lubięwarzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchniGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek
Smaczne Potrawywłoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku
Moja smaczna kuchniaPyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe
Moje Kuchenne Rewelacjemung i soczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie
e-PrzepisyKulinarnepopularna na naszych stołach, często gotujemy ją do gulaszy lub wątróbki. Jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej 1 op sera feta 2 jajka
kgwjanczewowarzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchniSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki(...)czosnku1/3 szklanki białego wytrawnego wina1 łyżka mąki1 łyżka masła1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego1 łyżka tymianku1 łyżka majeranku1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki cząbru1 łyżka suszonej papryki słodkiejsólpieprzPrzygotowanie:Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę i wlać około 1 litra świeżej. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości
Oryginalny smak300g pieczarek pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem (wystarczą 3 niewielkie cebulki) 100ml białego wina dwa średnie ogórki kiszone 40g koncentratu pomidorowego (czubata łyżka) łyżka ostrej musztardy po łyżce sproszkowanej papryki słodkiej i ostrej 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do podania: natka pietruszki 120g ryżu brązowego Udziec z indyka umyć dokładnie, ściągnąć(...)dłużej, tym wywar będzie bardziej esencjonalny). Można użyć też wywaru wcześniej ugotowanego (np. rosołu z niedzieli) i wtedy można pominąć ten punkt i użyć po prostu mięsa na gulasz. Przygotować produkty. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w talarki. Cebule posiekać dość drobno. Ogórki obrać ze skóry i ich miąższ pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Po chwili
DietologPyszny, sycący o delikatnym selerowo - pomidorowym smaku. Pomysł na gulasz wieprzowy z selerem naciowym wpadł mi do głowy, gdy zastanawiałam się co zrobić z resztą selera (część wykorzystałam do surówki z selera naciowego ). Wszystkim nam to danie bardzo posmakowało więc częściej będę robić takie połączenia smakowe. Sam seler jest bardzo delikatny, chrupiący, jeśli podusimy go dłużej będzie bardziej miękki(...)wieprzowiny (np. łopatka) 10 dag. rodzynek 2 duże pomidory 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz papryka słodka koperek lub natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Zostawić w lodówce na około 1 godzinę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, łodygi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniearomatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele(...)liść laurowy, 3 jagody jałowca, 1 gałązka rozmarynu 1/2 szklanki mąki olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką *** *** Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z każdej strony *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulkę i czosnek. Całość razem podsmażamy, do zrumienienia kiełbasy i zeszklenia cebulki
Blog z ApetytemTym razem propozycja prostego dania na każdą okazję i każdą porę dnia:Nie ma chyba nic łatwiejszego.Potrzebne produkty:-solidna porcja mortadeli-1,2
Maminek kulinarnyłyżka mąki sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ulubione zioła do mięsa ziele angielskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia natka pietruszki wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą, pieprzem, papryką, np. ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojony czosnek. Pozostawiamy pod przykryciem na noc w chłodnym miejscu. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy na patelni z tłuszczem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone(...)mięsa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i wszystko razem dusimy przez ok. 15-20 min. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy. Przekładamy na talerze i podajemy z gulaszem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow
Domowy Smak Jedzenia