dowiedziała się, że najpopularniejszy jest forszmak lubelski - Forszmak lubelski to pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi i różnymi rodzajami wędlin, doprawiony koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku chleba.Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą jest mięso wieprzowe, wędzona kiełbasa lub boczek, ogórek kiszony i koncentrat
Walijskie Pichceniedynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej dyni 300 g kiełbasy wiejskiej (może być inna czosnkowa kiełbasa) 2 duże marchewki (lub 4 małe) 2 duże cebule 2 małe papryki czerwone 500 g pieczarek sól, pieprz, słodka papryka mielona 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe
W kuchni Karmel-itkigulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek. Składniki na 4 porcje: około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych 1 bakłażan szklanka soczewicy 2-3 cebule 3 ząbki czosnku 1 dorodna papryczka chili pół szklanki rodzynek po 1 łyżeczce: cynamony, kminku, papryki (idealni gdy byłaby wędzona), pieprzu(...)minut), dodać obrany i posiekany czosnek, podsmażyć minutkę, dorzucić pokrojoną, wypestkowaną papryczkę i pomidorki. Bakłażana umyć i pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie- sprawdzać czy nie trzeba dolać wody. Smacznego! ps. My jedliśmy
greenscarfSkładniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia 100 g smalcu z gęsi lub oleju kokosowego (przypominam o rabacie 5% na hasło KETO5 w Muscle Zone ) 400 ml przecieru pomidorowego 60 g pietruszki 180 g marchewki 3 ząbki czosnku 120 g cebuli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki rozmarynu 5 ziarenek pieprzu czarnego 3 ziarenka jałowca(...)pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Gotować przez ok 15 minut. Dodać rozmaryn oraz sól do smaku i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Osobiście lubię gulasz w połączeniu z kalafiorem ale polecam też sam np z dodatkiem tłustej śmietany, jeśli nie unikamy laktozy. — BTW całości: 1819 g, 3261 kcal, B 187g
Ola la LCHFprawie przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ostrą paprykę w proszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki, ale to już według uznania, ja czasami dodaję Podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej lub innej. Bardzo smaczny gulasz, polecam
Kuchnia Pokoleńdługo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem cebulki i pieczarek będzie świetnie smakować podany, np. kaszą gryczaną. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg oczyszczonych żołądków drobiowych 200 g pieczarek 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz ostra papryka olej do zagęszczenia sosu 3 łyżki śmietany(...)garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przygotowane żołądki zagotować. Usunąć szumowinę. Następnie gotować w zwykłym garnku lub w szybkowarze. Zwykły garnek - dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Szybkowar - wybrać 1 lub 2 tryb, - gotować
Ugotowaćczęsto. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka słodkiej papryki -łyżeczka ostrej papryki -olej -sól(...)czasie dodać obraną i startą marchewkę. Doprawić papryczkami, solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. Mąkę zasmażyć na suchej patelni. Wymieszać z zimną wodą i dodać do gulaszu. Podusić jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Najlepiej podawać z kluskami, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego
Zielona KuchniaGulasz super rozgrzewający, na mroźne dni – trochę po mojemu J Doskonałe danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pierwszy raz spróbowałam prawdziwego gulaszu węgierskiego 7 lat temu na Węgrzech ( nawiasem były to niezapomniane, romantyczne wakacje). Byłam nim tak zachwycona, że zaczęłam go przygotowywać cyklicznie u siebie w domu. Sprawdza się na rodzinnych imprezach, bo zawsze prawie każdy prosi o dokładkę(...)Także ten, myślę, że musi być dobry… SKŁADNIKI: ( 4-5 porcji ) ok. 600 g szynki wieprzowej, lub łopatki wieprzowej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 duża cebula, lub 2 średnie 2 papryki czerwone 1 cukinia 7-8 dużych pieczarek 1,5 łyżki naturalnej przyprawy do mięs duszonych ( lub mix przypraw: mielony kminek, kurkuma, majeranek, cząber, tymianek, 2 ziela angielskie
Calzonella.comsławnej sałatce Caprese), ale również z cukinią, bakłażanem, szpinakiem oraz papryką. Ja dodałam ją do kremu paprykowego z dodatkiem pieczonej ciecierzycy. Oliwa truflowa W sezonie na grzyby polecam Wam oliwę z biała truflą, która uwydatnia ich leśny smak. Pomyślcie o grzybowej zupie, risotto czy gulaszu z dodatkiem grzybów. Biała trufla, nazywana "białym złotem", w postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej(...)truflową. Podawaj z grzankami z ulubionego chleba (u mnie jest to ciabatta). Zupa krem paprykowa z ciecierzycą i oliwą bazyliową Składniki / 4 porcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub ze słoika) 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Monini Bazylia 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka
Chilli Czosnek i OliwaŻeberka z paprykami i cydrem to klasyczne połączenie duszonych żeberek z polskim cydrem i kolorowymi paprykami. Cydr nada temu daniu głębi i spowoduje, ze sos będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tym razem proponuję mięso mielone z kaszą kuskus. Idealny pomysł na szybki Obiad:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 25 dag Mięsa Mielonego 1 Papryka czerwona 1 Cebula
Gotowanie PatkiChilli con carne znaczy "chilli z mięsem", i jest to bardzo popularny gulasz z Meksyku. Popularność dania nie dziwi, bo jest łatwe do wykonania
Przepisy AleksandryLatem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki(...)cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje) 50-60 dag ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 2 jajka 4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 papryka
Kto ugości moich gości?dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni 1 cebula ząbek czosnku 2 mięsiste pomidory 2 ziemniaki szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki pikantnego ketchupu przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę 2x2cm(...)oprószamy pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na łyżce mocno rozgrzanego tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek i smażymy chwilę. Całość przekładamy do większego rondelka. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy gorący bulion, mieszamy drewnianą łyżką, by zebrać wszystkie "smaki" mięsa. Bulion przelewamy do mięsa, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem. Pomidory blanszujemy
Smak mojej kuchni