meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki
wysmienityGulasz robię rzadko ,bo za długo trwa jego przygotowywanie i to trochę zniechęca. Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 1 papryka ,czerwona Kawałek pora Oliwa z oliwek Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml 250 ml bulionu 0,5 szklanki
Ladylaura.zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad na 2 dni. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 4 marchewki 1 cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnku 0,5 l bulionu pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu łyżeczka tymianku sól
na moim stole...Zapraszam na smaki meksykanskie-Michoacán beef- czyli meksykanski gulasz z Michoacán Okolo 1 kg wolowiny kroimy w kostke. Doprawiamy sola, pieprzem I opruszamy maka. Smazymy na duzym ogniu ok5-10 min. Dodajemy: skrojone 2 cebule, 5 sprasowanych zabkow czosnku, puszke pomidorow, 0.5 lyzeczki przyprawy red chilli flakes, szczypte papryki cayenne, ok 0.7 l rosolu wolowego. Dusimy na malym ogniu
Smaki EdytyGulasz to węgierskie danie narodowe. Zanim nim zostało, było podstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia(...)składników: 1 karkówki wieprzowej 2 posiekane cebule 3 posiekane ząbki czosnku 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżeczki soli ½ szklanki kaszy pęczak ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanych liści bazylii 50 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka suszonego tymianku 60 g selera korzeniowego 1 marchewka pokrojona w plasterki ½ łyżeczki pieprzu 3 listki laurowe 5 łyżek przecieru
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 500 ml mleczka kokosowego 100 ml wody 2 łyżki koperku 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE
Gotowanie PatkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu mie, mała papryka czerwona, około 350
JejKuchniaLubicie dania jednogarnkowe? bo ja tak..i taki jest ten właśnie gulasz....przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę 10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki 4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek(...)szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,warzywny, drobiowy) sól pieprz lub mielona ostra papryka albo pieprz cayenne 2 łyżki margaryny łub oliwy albo oleju 2-3 łyżki przesianej mąki Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawić na pół godziny. Następnie obtoczyć
Moje domowe kucharzenieGulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka
kuchnia doskipomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-). SKŁADNIKI: - młode ziemniaki - masło, sól morska na leczo: - 3 papryki czerwone - 5 pomidorów malinowych - 2 cukinie - 4 cebule szalotki
SMYKWKUCHNIFasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części, s suszone pomidory pokroić w paseczki. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli. Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory, listki laurowe, bazylię i ziarenka ziela angielskiego. Całość(...)zależności od rodzaju mięsa) na małym ogniu - pod przykryciem. Po 10 minutach gotowania dodać fasolkę szparagową. (Można to zrobić na samym początku, ale ja wolę, gdy fasolka jest "chrupiąca".) Gulasz doprawić do smaku i opcjonalnie - sos zagęścić za pomocą mąki
Di gotujearomatyczny gulasz w mojej wersji z dodatkiem miodu. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Czas przygotowania 1 hr 15 min Marynata 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka papryki słodkiej mielonej(...)Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i przykrywamy pokrywką. Dusimy około godziny, aż mięso będzie kruche i miękkie . W kubeczku w niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do gotującego się gulaszu i mieszamy. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną bądź z ziemniakami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniGulasz z karkówki Bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu gulasz wieprzowy. No i oczywiście pyszny. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluseczkami, makaronem albo ryżem, a nawet jako dodatek do placków ziemniaczanych. W każdej postaci będzie smakował wyśmienicie. Polecam! Składniki: 0,5 kg karkówki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 kulki pieprzu 4 kulki ziela angielskiego(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 litra wody olej przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, majeranek *** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. W miseczce mieszamy 3 łyżki oleju z ok. pół łyżeczki każdej przyprawy. Tak uzyskaną marynatę wlewamy do karkówki i mieszamy aby pokryć nią całe mięso. Odstawiamy do lodówki na około godzinę *** *** Mięso podsmażamy, ciągle
Blog z ApetytemJesień to czas kiedy szukamy rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
Apetyczna babeczkaLeczo, czy ratatuj to nic innego jak gulasz warzywny z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Dzisiaj jedno i drugie :) Składniki: 1 młoda cukinia 0,5 kg 2 czerwone papryki 2 zielone papryczki chilli 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule
Gosia gotujetylko się da. I tak powstał ten przepyszny gulasz, na który dziś zapraszam. Przepis na około 8 porcji. 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków pęczek marchewki 1 kalafior 1 mała kapusta 500g fasolki szparagowej 2 cebule 3 duże pomidory 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, tymianek olej 1. Łopatkę kroimy
Szefowa kuchnipodsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek
W Mojej Kuchni Lubięwarzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchniGulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku, świeżego lub mrożonego 2 łyżeczki oliwy lub oleju do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy papryka Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami zrumienić mięso. Dosypać groszek
Smaczne Potrawywłoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku
Moja smaczna kuchniaPyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe
Moje Kuchenne Rewelacjemung i soczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek. Składniki (ok 3 porcje): 1/2 szklanki zielonej fasoli mung 1/2 czerwonej soczewicy średnia marchew 350 g karkówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego zielona papryczka pepperoni sól, pieprz kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka Przygotowanie Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie
e-PrzepisyKulinarnepopularna na naszych stołach, często gotujemy ją do gulaszy lub wątróbki. Jest bardzo zdrowa ma dużo żelaza, cynku i innych minerałów oraz witamin, dlatego jedzenie kaszy gryczanej jest wskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczane 1 łodyga selera naciowego 2 garści kiełek rzodkiewki pól papryki czerwonej 1 op sera feta 2 jajka
kgwjanczewowarzywa i pieczrki. Dodać do mięsa i wymieszać. Paprykę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość zalać 1/5 litra wrzątku. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Mąkę wymieszać z niewielką ilościa wody i zgęścić gulasz. Gotować jeszcze przez kilka minut. Smacznego
Anioły w kuchni