gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:63/124)

Kociołek meksykański – długi weekend 222

wędzonej papryki , łagodnej 1 czubata łyżka papryki ostrej 1 łyżka- zwykła , papryki łagodnej 1 czubata łyżka , mielonego kuminu 1 łyżeczka , czubata cynamonu 1 łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło(...)smaku . Szczelnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny , a my , możemy iść sadzić lub pielić kwiatki czy warzywka . Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi selera , paprykę , ziemniaki , obrane i pokrojone w dużą kostkę ,posiekane chilli , kukurydzę odsączoną z zalewy , fasolę czerwoną , odsączoną i przepłukaną pod bierzacą wodą ,żeby nie zabarwiła dania na szaro . Całość doprawiamy resztą wyciśniętego

Ogrodnik w podróży
Gulasz drobiowy z ryżem curry 205

podany z ryżem z curry i kurkumą :) Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI GULASZ  -2 ćwiartki z kurczaka  -1 średnia cebula -pół kostki rosołowej grzybowej -150g mieszanki  warzyw na patelnie -500 ml wody -pieprz do smaku, vegeta do smaku -1 łyżeczka ziół prowansalskich -2,5 łyżeczki papryki słodkiej -pół łyżeczki czosnku granulowanego -2 płaskie łyżki mąki rozpuszczone(...)gotujemy, gdy ryż wsiąknie wodę, dolewamy ponownie wodę i dodajemy również przyprawy czyli pieprz, sól, curry oraz kurkumę. Gotujemy aż do miękkości ryżu.  Ryż podajemy z gulaszem.  Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 168

Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem.   (3-4 porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka(...)oraz papryce (słodkiej) w proszku. Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem i podlać białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić

Di gotuje
Zapiekanka pasterska 398

tymianek, wędzona słodka papryka w proszku 1 puszka groszku konserwowego (lub mrożonego) Warstwa ziemniaczana: ok. 1,20 kg ziemniaków ok. 100 g żółtego sera 1 duża łyżka masła kilka łyżek mleka suszony tymianek i świeżo mielony czarny pieprz opcjonalnie: posiekany koperek do posypania zapiekanki    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę jak na gulasz, posypać solą oraz pieprzem(...)minutach dodać obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.   W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę  i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie

Simply Food
Gulasz fasolowo-dyniowy 166

dzień to polecamy w naszych Dyniowych Wariacjach rozgrzewający gulasz fasolowo-dyniowy z cukinią i kurczakiem Składniki: - 600 g dyni hokkaido - 500 g świeżej fasoli piękny jaś - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 400 g kurczaka - 300 g ziemniaków - 300 g cukinii - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - kurkuma - kumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 l wody - 2 liście laurowe(...)czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i dusimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Dynię obieramy, wybieramy miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu. Dodajemy troszkę wody aby nam się całość nie przypaliła. Teraz dodajemy resztę przypraw. Gdy ziemniaki i dynię mamy już miękkawe dodajemy cukinie. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę. Ilość wody zależy

Kuchenne Wariacje
Gulasz z szynki wieprzowej 144

Domowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno – ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z gęsich żołądków z warzywami 198

przegotowanej wody, by mięsa nie przypalić) Warzywa pokroić i dodać w kolejności; wpierw marchew, cebulę, paprykę i cukinię, czosnek - posolić, dodać ciut pieprzu mielonego i dogotować całość do miękkości warzyw i mięsa, w tym czasie woda prawie się wygotuje, ale powinno pozostać trochę sosu Gulasz można podawać z kaszą lub drobnym makaronem. U mnie było samodzielnym daniem. Gulasz jest pyszny

Proste Potrawy
makaron zapiekany drobiowo-paprykowy... 170

blenderem zmiksować i wlać do wywaru, gotować z 5 minut, dodać ugotowane mini marchewki, wsypać paprykę ostrą, wlać przyprawę w płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać do wywaru, mieszać do zagęstnienia, wymieszać z wodą i mąką i wlać do gulaszu mieszając do zagęstnienia sosu makaron ugotować w nie osolonej wodzie 6 minut, wylać na sitko

W Mojej Kuchni Lubię
schab po bałkańsku 3047

gazetowego. Jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że nam będzie smakować. Uwielbiamy dania konsystencji gulaszu, pikantne, do podania z ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre.  Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek czosnku kawałek papryczki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną 166

Przepyszne, jesienne danie. Idealnie rozgrzewa i syci. Musicie koniecznie przygotować gulasz na żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka  * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej  * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony

Magiczne Życie Marty
PIKANTNY GULASZ Z UDEK KURCZAKA 1380

robię z nich  pyszne roladki faszerowane  albo po prostu gulasz.  Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kaszą  wszystkim nam bardzo smakuje. Składniki: wyluzo wane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać) 1 czerwona mała papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra czerwona papryka tymianek przyprawa do kurczaka sól olej

Walijskie Pichcenie
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 259

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie

Kuchnia co dnia
GULASZ Z KARKÓWKI 256

Klasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...  Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1kg karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie:Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy

Walijskie Pichcenie
Wołowe ragout lub gulasz z chorizo 217

Wracając do Julii... uwielbiam jej gulasze, są treściwe, konkretne i mają niesamowity smak. I to że się praktycznie robią same. Dlatego postanowiłam zmodyfikować jeden z nich mianowicie to ragout przez dodanie do niego zamiast papryki kiełbasy chorizo i zagęścić go śmietaną... i co... i powiem wam że było warto... wyszedł pyszny, treściwy, aromatyczny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gulasz wieprzowy z kaszą 161

jest to wymagające danie – gulasz robi się łatwo, tyle że musimy na to poświęcić nieco czasu. Świetnie pasuje z kaszą, buraczkami i/lub ogórkiem konserwowym. Polecam. Składniki : łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg cebula (2 średnie) czosnek (2-3 ząbki) przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo) marchewka(...)dolewamy wodę (z wyczuciem – nie za dużo), dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Jak lubicie, możecie jeszcze zagęścić mąką.     Artykuł

Ugotuj to sam ...