sprawdźcie :P Dokładek nie przewidujemy ;) Składniki Kluski: 600 g ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej Gulasz: 400 g karkówki wieprzowej 1 łyżka smalcu 1 cebula 1 pełna łyżka mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz (do smaku) Kapusta: 300 g kapusty kiszonej 100 ml kwasu z kapusty(...)razie potrzeby uzupełniamy płyn), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu i dusimy na wolnym ogniu (pod przykryciem), 20-25 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę odciskamy z kwasu, drobno kroimy. Przekładamy do garnka, wlewamy kwas i wodę, dodajemy liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 20 min. Cebulę siekamy
R'n'G KitchenDziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam! Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku Scroll down for recipe in English Leczo z cukinii z mięsem mielonym (4 porcje(...)Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę 1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę 1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę 250 ml passaty pomidorowej
karmelowyPyszny sycący, aromatyczny gulasz z warzywami chińskimi i pieczarkami konserwowymi Orzech . Do gulaszu użyłam wyśmienitych koncentratów ProecoPolska. Zapraszam :) Składniki: 300 g mięsa ( szynki ) 300 g karkówki 1 łyżka bazylii 1 łyżka ziół prowansalski 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka rozmarynu pieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska(...)dolejcie więcej bulionu lub wody. Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem a może nawet chili jeśli lubicie ostre dania. Na talerz nakładamy porcję gulaszu i po kilka konserwowych pieczarek. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilipuszka pomidorów z puszki 250 g mięsa wołowego 300 ml bulionu 1/2 bułki namoczonej w wodzie 1 jajko Gulasz z bakłażana z klopsikami wykonanie: Bułkę odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem, solą, ostrą słodką papryką, majerankiem. Nie szczędzimy przypraw ;) Formujemy malutkie klopsiki i obsmażamy na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni. Bakłażana kroimy w grubą
Delusional Trinelubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca w zalewie 1 puszka
Kuchnia Paulettesmąki ryżowej/ kukurydzianej lub pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypta cukru olej do smażenia Gulasz 1 polędwica wieprzowa lub ok. 300-400 g schabu 2 średnie cebule 1 niewielka marchewka 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 2-3 szczypty ostrej papryki mielonej Na głęboką patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę(...)warzyw powinien powstać gęsty sos. Jeśli ktoś ma życzenie dorobić sosu to zawsze można wymieszać 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub pszennej w zimnej wodzie i dodać do gulaszu, oczywiście uzupełniając go odpowiednią ilością wody. Na koniec sprawdzić słoność i ostrość - gulasz powinien być lekko pikantny. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - tak żeby powstały drobne wiórki, mniejsze
Ze smakiem bez glutenuwarzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru pomidorowego -olej -sól, pieprz, kumin
Maminek kulinarnyGulasz wieprzowy z brązowym ryżem i warzywami. Składniki: mięso gulaszowe ok. 500 g brązowy ryż ok. 3/4 szklanki 1 cukinia 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, chili, Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojoną
Tagebuch po polskuGumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu
Gotuj z Rumcajsemminut. Całość zalać 1.5 szklanki wody, dodać ugotowaną fasolę, puszkę pomidorów, przecier doprawić solą, pieprzem chilli, sosem sojowym, papryką i dusić pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. U mnie trwało to około 15 minut. Na koniec posypać natką pietruszki. gulasz z kiełbasy i fasoli adzuki
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 1.5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki na gulasz 2 garści suszonych pomidorów 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka domowej mieszanki przypraw BARBECUE- czosnek granulowany, cebula, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, pietruszka, papryka ostra, jałowiec, sól morska 1łyżka domowej roboty przyprawy do MOUSSAKI- oregano, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, płatki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1
ClauditteMissCookingSkładniki: 0,5kg karkówki 3 cebule mała główka czosnku przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka, rozmaryn, majeranek ocet jabłkowy do marynaty Mięso marynuję na dzień przed
prawdziwe jedzenieobiad. Czemu zupa cygańska? Bo to potrawa prosta , a kuchnię cygańską charakteryzują wieloskładnikowe gulasze, kociołki albo gęste zupy. Ta kuchnia w jakimś stopniu odzwierciedla też romskie wędrówki po świecie, kuchnia narodów bałkańskich miała na nią duży wpływ. Dania są ostre, zawierają kilka rodzaju mięs lub kiełbas, paprykę, pomidory lub przecier pomidorowy. Taka jest też właśnie moja zupa cygańska. Wieloskładnikowość charakteryzuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawy w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały. Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają. Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyczego 1 cebula 2 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz papryka w proszku listek laurowy, ziele angielskie około 300 g kurek pęczek koperku(...)papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę obsmażone mięso z cebulą zalać w płaskim rondlu bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 1 godziny, aż będzie zupełnie miękkie w międzyczsie opłukać kurki, większe podzielić na pół i dodać do gulaszu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!