gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:54/124)

Gulasz z indyka z papryką, pieczarkami, soczewicą i ciecierzycą 201

oknem śnieg z deszczem, ale wiem, że w innych rejonach Polski jest zupełnie biało. Na taką aurę proponuję rozgrzewający gulasz. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 700 g mięsa z udźca indyczego po 1 czerwonej i zielonej papryce 400 g pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek mielony

Czerwień i błękit
Gulasz z dynią piżmową 176

ciężko się kroi i obiera, to jest bardzo delikatna w smaku i gulasz był wyśmienity.   Składniki: Mięso na gulasz pocięte na kwadraciki - 500g 1 dynia piżmowa  4 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów/passata przyprawy: papryka, kumin, sól i pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Drobno posiekać cebulkę i czosnek i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać przyprawy

Mama z Motylem
Zupa gulaszowa 135

sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię, dynia również idealnie się sprawdzi

Smak mojej kuchni
Gulasz na ostro w winie 110

Coś w sam raz na Dzień Taty. Mięso, wino, ostre... Mmmm. Składniki na gulasz na ostro w winie (4 porcje): mięso z łopatki wieprzowej około 500 g duża cebula 3 ząbki czosnku duża papryka duża marchewka puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól liść laurowy 2 ziela angielskie wino

Karola gotuje
Moja przygoda w programie ,,Przepis dnia" - zdjęcia i filmik 162

sposób mogłam podzielić się przepisem na meksykańskie chili con carne w mojej wersji. Danie jest swoistego rodzaju gulaszem składającym się z mielonego mięsa, ostrych papryczek chili i dodatków w postaci cebuli, pomidorów czy fasoli.  Feria czerwonych kolorów- papryka, pomidorki cherry, czerwona fasola oraz ostra mieszanka smaków sprawia, że moje chili con carne jest wyśmienite. Zdjęcia z nagrywania programu: Filmik

VioletoweKucharzenie
Dahl z soczewicy 131

wybór padł na jogurt naturalny i ciemne pieczywo, które idealnie komponowało się ze smakiem tego indyjskiego gulaszu. Składniki – 400 g zielonej soczewicy; – 3 duże białe cebule; – 1 puszka pomidorów – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy, ostrej papryki, garam masala, imbiru – 2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, kminu rzymskiego (kuminu) – 10 tłuczonych goździków – sól

dom-agi.pl
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 135

jajko 200 g mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej sól      2.   Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek  litr bulionu  100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona  2 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego  oliwa peperoncino(...)kawałki i wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą peperoncino która nada całej potrawie nutkę ostrości.  W tym czasie gdy mięso się karmelizuje jest czas na pokrojenie cebuli oraz papryk w dużą kostkę. Gdy mięso nabierze odpowiednią barwę (według nas jest to mięso które zaczyna się przypalać) dodajemy warzywa , liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko smażymy i po 5 minutach

Wspólne smaki
Zupa gulasz 182

Zupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowiczaskładniki800 g wołowiny bez kości50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki

Stare Gary
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 267

Propozycja na w miarę szybki obiad. Gulasz z sosem to nic wielkiego, ale czasami ma się też ochotę na zwykłe dania, nie wymagające wielogodzinnego siedzenia przy garach. Składniki: 2 filety z kurczaka 500 g pieczarek 1 cebula kawałek pora szklanka wody 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka Cebulę drobno siekamy(...)nabiorą złotego koloru. Następnie wrzucamy pieczarki. Całość oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy parę minut po czym dorzucamy kurczaka. Smażymy kolejną chwilę po czym dolewamy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu aż kurczak zmięknie. Mąkę rozprowadzamy w mleku aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Przed podaniem

My simple kitchen
GULASZ RYBNY 123

Gulasz rybny to pyszne, sycące a zarazem lekkie danie. Podany na ciepło z pieczywkiem smakuje rewelacyjnie, polecam.                                                                SKŁADNIKI :  500 g fileta z dorsza lub inna ryba(...)PRZYGOTOWANIE :   Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
kasza jaglana z gulaszem... 161

świeżo mielony, 3/4 litra woda, 2 łyżki śmietana, 3 łyżki mąka pszenna, 5 łyżek olej rzepakowy, - do smaku kucharekmięso pokroić na kawałeczki i na oleju gorącym zrumienić wsypać pokrojoną paprykę, cebulę, pieczarki i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 10 minut wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i odrobiną wody(...)wodzie z 15 minut i wodę z niej wylać-nie będzie goryczki kaszę ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką masła na sypko, wylać na sito kaszę podać z gulaszem........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką 170

około 10 minut. Mięso zalewam wodą. Dodaję paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotuję około godziny. 2. Paprykę oraz ziemniaki kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Gotuję około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotuję jeszcze przez 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 182

sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku Kapustę kiszoną lekko przepłukać (jeśli jest zbyt kwaśna) i ugotować z kminkiem w osolonej wodzie do miękkości. Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na gulasz. Zalać 2-3 szklankami wody i gotować do miękkości. W tym czasie cebulę obrać i pokroić(...)razem z kapustą kiszoną, posiekanym czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy pomidory rozpadną się i większość płynu wyparuje, dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką.W trakcie gotowania bigosu przygotować bakłażany. Każdy umyć, przekroić na 3 i nasolić. Następnie delikatnie odcisnąć, posmarować olejem i zgrillować na małym ogniu z obu stron. Na ciepłe bakłażany nałożyć

Czerwień i błękit
Wege gulasz z ciecierzycą i cukinią 225

Składniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory

Proste Potrawy
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 234

bulionu  2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz 2-3 suszone grzybki 1 łyżka(...)kostkę mięso, obsmażyłam je. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.   Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i obranego ze skórki bakłażana. Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.  Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.  Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.  Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody. Dodałam grzybki. Dodałam przyprawę do gulaszu

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania