pyszne danie, jak gulasz czy flaczki.Idealnie pasują do krokietów z kapustą, propozycji jest wiele.Ja mam dzisiaj gulasz. Zapraszam :) Składniki: około 1 kg boczniaków 3 łyżki masła 2 czerwone cebulki sól, lub domowa wegeta, pieprz ostry do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki szczypta chili 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej
Sama słodycz i szczypta chililassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu
Moja smaczna kuchniapoporcjowana, więc nie musimy od razu rozmrażać całości, jeśli nie ma takiej potrzeby. Gulasz wyszedł pyszny 💗. Wieprzowy gulasz w sosie pomidorowym Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 cebula 1/2 opakowania kremu pomidorowego z bazylią Poltino 1 zielona papryka olej do smażenia sól pieprz 1 łyżka śmietany 18% natka do posypania Wykonanie: Mięso kroimy w sporą
Kulinarne przygody Gatitywersji. Postanowiłam do nich dodać sporą ilość warzyw oraz przecier pomidorowy i wyszło mi coś na wzór gulaszu w wersji wege. Do tego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. Składniki na 4 porcje: 200g kotletów sojowych 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona) 1 cukinia 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Kilka większych pieczarek
Fabryka pomysłówparówką i serem Naleśnik z warzywami i parówką Naleśnik z parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTażin to aromatyczny, pełen przypraw gulasz wywodzący się z kuchni marokańskiej. Nazwa tażin odnosi się również do naczynia w którym się go przygotowuje. Tradycyjnie tażin przygotowuje
Kuchenne Wariacjesmaczny, kolorowy gulasz . . . . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól
Darcia w kuchnigrzybów to nietypowe, bo zazwyczaj to co w nich cenne to jedynie walory smakowe. Zapraszam na smaczny gulasz z kurczakiem z boczniakami. 2 filety z kurczaka 500g boczniaków 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, słodka papryka olej 1. Cebulę, filety z kurczaka i boczniaki kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach
Szefowa kuchnicoś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie. Składniki: 1/2 mięsa na gulasz 3 cebule 5 goździków 2 liście laurowe kawałek masła mąka do obtoczenia mięsa 1 litr bulionu 1 por 1 łodyga selera 1/2 czerwonej papryki 1/4 fenkułu 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego sól czarny pieprz
Bea(u)ty kitchenChicken with vegetables with apples. Składniki. 30 dag mięsa z kurczaka 1/2 papryki 1 cebula 1/2 cukinii 1 jabłko 6 suszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka
Kulinarny karnet Christopherasię pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy (co najmniej 1-1,5 godziny na małym ogniu). Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz papryka ostra 2-3 listki laurowe(...)pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodać łyżkę mąki i całość delikatnie wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. W garnku rozpuścić masło klarowane. Następnie przesmażyć mięso wraz z cebulą. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie gulasz może się spalić
Ugotowaćpapryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy smażę na rumiano. Czosnek przeciskam przez praskę. Bakłażana z zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję
Gotowanie Patkisoli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut. Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut(...)czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne. W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu
JejKuchniainnych substancji, które niestety są obecne w mięsie pochodzącym z hodowli masowych. Gulasz z dziczyzny Składniki: 600 g mięsa z daniela (można użyć także szynki lub łopatki wieprzowej) 2 cebule 2 marchewki 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka rozmarynu ¼ – ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ – ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki utartych(...)około 1 minuty wszystko razem przesmażamy, następnie dodajemy marchewkę i cebulę i również smażymy około minuty, całość zalewamy wrzącą wodą (wody dolewamy tyle, aby zakryła ona wszystkie składniki). Kiedy gulasz się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,52 godziny do miękkości mięsa (w przypadku użycia szynki lub łopatki gotujemy gulasz krócej 1 godzinę i 15 minut). Gulasz od czasu
KulinarneImpresje.plcebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kminku Tesco - 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco - szczypta imbiru - szczypta gałki muszkatołowej - 3-4 szklanki bulionu wołowego - sól - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę(...)pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim. Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy garnek na ogniu
Kulinarne życie