gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:58/124)

Gulasz warzywny z bakłażana, batatów i ciecierzycy 284

oznacz je tagiem @bookofspellspl lub wyślij je mailem na kontakt@bookofspells.pl. Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Wegański gulasz z bakłażana, batatów i ciecierzycy Drukuj Porcje: 6-8 porcji Czas przygotowania: ok. 2 godziny Składniki: 200ml wody 1 duży lub 2 małe bakłażany 2 małe czerwone cebule 2 ząbki(...)szczypta pieprzu i soli 1 łyżeczka świeżego, posiekanego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne 200g ciecierzycy (ugotowanej lub z zalewy) mały pęczek świeżej kolendry, posiekany na drobne kawałki Przygotowanie 1 Bakłażana obieram ze skórki, kroję

Book of spells
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 324

Dzisiaj bardzo fajny, prosty i szybki przepis na gulasz z kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Danie idealne, kiedy nie mamy czasu, a potrzebujemy posiłku dla całej rodziny. Ciepły i aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym

Kolizje Smaków
Gulasz z kopytkami 166

gulasz.Na patelni smażymy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę i cebulę pokrojoną w piórka, następnie także przekładamy do garnka. Podlewamy wodą ok 0.5 l i gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Wodę solimy lub dodajemy pół kostki rosołowej albo np. naturalną wegetę. Pod koniec gotowania dodajemy przecier lub koncentrat pomidorowy.By zagęścić gulasz w osobnej szklance mieszamy 2 łyżki mąki, śmietanę

upichcic
GULASZ DROBIOWY Z BOCZKIEM I WARZYWAMI 172

Robi się praktycznie sam, a połączenie smakowe sprawia, że zasmakuje każdemu. To jak ? Gotujecie dziś na obiad gulasz? Składniki: 500 g piersi   z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 20 dag pieczarek sól, pieprz słodka papryka, ostra papryka mielona listek laurowy 3 ziarna ziela ang olej do smażenia 3 łyżki mąki 2 łyżki

Z Majeczką w kuchni
Surówka z żółtej cukinii i rzodkiewki 200

mamy dostałam żółtą cukinię i to właśnie ona jest głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Jest niesamowicie mokra, idealna do gulaszu z grzybami i kaszy gryczanej. Polecam Wam taki właśnie zestaw! Składniki: 1 młoda żółta cukinia 1 pęczek rzodkiewki 1 marchew 1/2 czerwonej papryki po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki 1 łyżka posiekanego lubczyku Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego

Czerwień i błękit
Gulasz wieprzowy 193

kasz ą  gryczan ą , a do tego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat 2 łyżki

kulinarne odsłony pati
Wegański gulasz z ciecierzycy 150

dodatkiem cebulki, kolendry i cynamonu. W naszym ulubionym sosie pomidorowym… hmmmm jak cudnie pachnie! Do przygotowania gulaszu potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 drobno posiekaną cebulę 4 garście ugotowanej ciecierzycy odrobinę kolendry (ziarna) łyżeczkę cynamonu szczyptę imbiru po szczypcie słodkiej papryki, gałki muszkatołowej oraz kminku koncentrat pomidorowy (najlepiej domowy) Na patelni rozgrzejcie odrobinę tłuszczu (oliwa z oliwek, olej kokosowy) wrzućcie

Szybko Tanio Smacznie
Ras el hanout - przyprawa marokańska 195

kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :) Ras el hanout – wersja pierwsza 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki  2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru  1 łyżeczka soli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 227

człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce Placki po węgiersku Placki ziemniaczano- pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane

Gosia gotuje
Gulasz piwny + film 101

Smakowity gulasz z wieprzowiną, dodatkiem jasnego piwa i bułki razowej to konkretna propozycja na  pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami bułczanymi lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. składniki na 3 porcje 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka czerwonej mielonej papryki 2-3 łyżki smalcu 300 ml jasnego piwa szklanka wody 1 łyżeczka kminku(...)posypujemy mieloną papryką. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso około 10 minut  stale mieszając aby się nie przypaliło. Do wieprzowiny wrzucamy pokrojoną cebulę i wszystko jeszcze chwilę podsmażamy, dodajemy kminek wlewamy połowę piwa i wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 45minut od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie do gulaszu wlewamy drugą połowę piwa wrzucamy

Smakowite Dania
Gulasz ze schabu wieprzowego 214

doskonałym przekaźnikiem i wzmacniaczem smaku, to z chudego schabu można też zrobić pyszny gulasz. Gulasz ze schabu można podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kaszami, makaronem, oraz obowiązkowo z surówką lub buraczkami. SKŁADNIKI: 500 g schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 1 cebula odrobina ostrej czerwonej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka majeranku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml śmietanki(...)dużym ogniu, mięso podlewamy wrzącą wodą (ok. 250 ml) i dusimy pod przykryciem do miękkości schabu (ok. 30-40 min.), gdy płyn wystarczająco się zredukuje tworząc pyszny, gęsty sos gulasz ze schabu jest gotowy, na końcu lekko zabielamy sos śmietanką (opcjonalnie), już nie gotujemy tylko mieszamy. Jeśli woda szybciej odparuje niż zmięknie mięso, podlewamy gulasz jeszcze wrzącą wodą. Gotowy gulasz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koreański gulasz z tofu i kimchi 200

kombu (inaczej zwanych kelp) korzeń małej pietruszki 2 szklanki wody Gulasz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka suszone grzyby shitake lub mung (około 30-50 g) 1/2 ciasno upakowanej szklanki pokrojonego kimchi (150 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 1 szklanka bulionu z wodorostów (lub wywaru(...)paprykę chilli. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy namoczone i pokrojone grzyby, kimchi, sól i cukier oraz szklankę bulionu warzywnego. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy przez około 15 minut aż grzby będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną dymkę, odcedzone tofu i delikatnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Artykuł Koreański gulasz

Lamarida.pl
Gulasz z pieczarkami i serduszkami drobiowymi 132

pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką.  Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu (około 30-40 minut, aż woda lekko wyparuje). Pod sam koniec(...)ogórkiem konserwowym.. * tzn. do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki, wlać 1/4 szklanki wody i całość ze sobą połączyć; następnie przygotowaną masę wlać powoli do gotującego się gulaszu --> dzięki temu sos będzie gesty

Ugotować
żołądki z kurczaka w pikantnym gulaszu 195

się ochłodziło, ale to przecież jeszcze nie jesień ( przynajmniej w pogodzie). Dlatego dziś proponuję danie adekwatne do właśnie takiej  aury. Bowiem gulasz z drobiowych podrobów z pewnością zaspokoi nasz apetyt, ale danie będzie na tyle lekkie by nie odebrać ochoty do korzystania(...)amatorzy naprawdę pikantnych potraw mogą dodać nasiona ostrej papryki gdyż w nich właśnie kryje się cała 'moc ostrości'), smażymy kilka minut a następnie dodajemy koncentrat z pomidorów razem z odłożonym wcześniej porem. Całość doprawiamy solą i dusimy kolejne piętnaście dwadzieścia minut ( lub dłużej sprawdzając czy mięso jest dostatecznie miękkie). Gotowy gulasz wykładamy na talerze, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
41 przepisów na dania jednogarnkowe 335

okresie jesienno - zimowym nie ma nic lepszego niż dania jednogarnkowe. Rozgrzewające, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Zapiekanki, zupy, gulasze to doskonałe potrawy na obiady i kolacje, w dodatku ekonomiczne, bo można przygotować je na kilka dni lub zamrozić.  Przygotowywane w jednym naczyniu, bez zbędnego bałaganu i sprzątania sprawiają, że gotowanie może być naprawdę przyjemne, zwłaszcza w okresie, kiedy(...)delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej

Moja smaczna kuchnia