gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:85/124)

LECZO 134

Leczo (z węgierskiego lecsó) potrawa węgierska. Może być podawane jako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula

potrawyregionalne
DUSZONE ŻOŁĄDKI INDYCZE Z CEBULĄ 240

Dawno już nie jadłam duszonych żołądków. Pamiętam jak moja mama kiedyś je przyrządziła. Postanowiłam przypomnieć sobie zatem ten ich smak. Wyszły pyszne! Składniki: żołądki indycze 3

potrawyregionalne
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 341

bardziej wyrazisty smak niż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek(...)jajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników

Walijskie Pichcenie
Gulasz z boczniaków 88

rozgrzewający gulasz ale w wersji bezmięsnej. Tak było i tym razem. Do tego doszła ochota na grzyby rozbudzona przez trwający właśnie sezon dla grzybiarzy. Na grzyby co prawda nie udało mi się jeszcze w tym roku wybrać ale do sklepu po boczniaki - owszem. To właśnie boczniaki są podstawą tego dania. Towarzystwo zapewniają im świeża czerwona papryka, marchewki, pomidory i szereg

Milion Smaków
Gulasz w muszelkach z sałatą 130

bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego w kosteczkę 1 jabłko łyżeczka masła kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki Sos 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu winnego łyżeczka cukru soku z limonki pół łyżeczki słodkiej papryki Wykonanie: Jabłko myjemy

kgwjanczewo
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 190

Składniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko

głodny alergik
Kurczak po azjatycku 308

rozgrzanym oleju. Papryki rozciąc , oczyścic. Marchewkę i cebulę obrac i posiekac , a pozostałe warzywa drobno pociąc. Pędy bambusa osączyc z zalewy. Plastry ananasa pokroic na niezbyt duże kawałki.Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa.Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic

Słodkości i nie tylko
Pierś z kurczaka po francusku 378

niby gulasz, jednak ma w sobie coś innego i dobrze komponował się z kaszą oraz ulubioną surówką. Składniki na 4 porcje: 45 dag piersi z kurczaka 2 średnie cebule 30 dag pieczarek ½ litra bulionu drobiowego Łyżka przecieru pomidorowego Mąka do obtoczenia Olej do smażenia 1 papryczka chili Ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, majranek) Przygotowanie: Mięso

Fabryka pomysłów
81 pomysłów na ciepłe kolacje 437

kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe(...)malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna

Moja smaczna kuchnia
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 192

zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach, a  opiekane ziemniaki nie były przetłuszczone. Sałatki orzeźwiające i świeże. Jedna jedyna uwaga: na jednym z talerzy widoczne są dwa cienkie plasterki zielonej papryki - jest

Karola gotuje
Gulasz warzywny z dynią 230

przytłaczając przy tym  podstawowych smaków. Natka pietruszki do wykończenia  dopina smakowo całość na ostatni guzik. Gulasz podałam z pełnoziarnistą bagietką.   Moje spostrzeżenie podczas jedzenia:  do gulaszu można dodać  2 pokrojone w kostkę ziemniaki, dzięki czemu danie byłoby jeszcze bardziej sycące  ( choć i bez nich daje radę nie martwcie się). W wersji mięsnej można podać(...)pulpecikami.     Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni  (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką) 2 duże cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 papryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 zmielonyc goździków 1/4 łyżeczki imbiru sól, pieprz

W kuchennej krainie
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 185

temu :) Można z niej skorzystać w przypadku chudych mięs oraz właśnie dziczyzny, gdyż, oprócz ciekawego smaku, nada mięsu kruchości. A tak zamarynowane mięso można upiec w całości, zrobić gulasz czy szaszłyki. Ja dzisiaj proponuję te ostatnie :) Tym bardziej, że szaszłyki sprawdzą się podczas sylwestrowych imprez.Marynata:2 litry wody,niepełna szklanka octu,szklanka wina (najlepiej czerwone wytrawne),łyżeczka ziaren pieprzu,3 duże(...)już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie na patyczki, które przedtem wymoczyć w zimnej

Codzienna kuchnia niecodzienna
KURCZAK Z ANANASEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 177

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 17 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 małe piersi kurczaka, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz

JejKuchnia
Dahl z soczewicy a także recenzja książki Superfood... 178

indyjski gulasz gdzie głównym składnikiem jest właśnie soczewica. Dzięki tym wszystkim aromatycznym przyprawom rozgrzeje nas w jesienne i zimowe dni. Z mieniłam nieco proporcje przystosowując przepis pod siebie. DAHL Z SOCZEWICY I DYNI. Składniki; 2 łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżeczki ziaren kuminu 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz z indyka w marynacie Azjatyckiej z kaszą bulgur z vermicelli. 194

Skworcu . Gulasz podałam z kaszą bulgur z vermicelli .Vermiceli to taki cieniutki makaronik, powiem Wam że kasza w połączeniu z tym makaronikiem i sosem smakuje wybornie :) Obiad podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 3oo g kaszy Bulgur z Vermicelli firmy Melvit 600 g mięsa gulaszowego z indyka 1 duża cebula 3 marchewki 1 łyżka czerwonej papryki  marynata

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania