gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:94/124)

Chili con carne 181

Chili con carne, czy gulasz z mięsa ( carne – z hiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno(...)Składniki: – 500-600g mielonej lub drobno siekanej wołowiny dobrej jakości – 5 ząbków czosnku (posiekane) – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana) – 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) – 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro ;) ) – 1 łyżeczka kuminu

Pociąg Do Kuchni
GULASZ 173

Gulasz to danie które praktycznie robi się samo. Jedynie musimy je od czasu do czasu pomieszać. Bardzo lubię tego typu dania zwłaszcza z sosem i ziemniakami. Dla mnie to prawdziwa uczta, jeszcze tylko surówka i pyszne danie mamy gotowe. Smacznego :) SKŁADNIKI: ok. 60 dag łopatki lub karkówki wieprzowej 4 cebule ząbek czosnku śmietana i mąka do zagęszczenia olej lub smalec(...)puszka groszku z marchewką PRZYPRAWY: liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskie i pieprzu ziarnistego, lubczyk, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek  WYKONANIE: Mięso myjemy, usuwamy żyłki, błony i inne niedoskonałości. Cebulę i mięso kroimy w kostkę, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelnię wlewamy troszkę tłuszczu i podsmażamy cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka

Pani na deser
38 najlepszych pomysłów na kasze 213

przeziębienia. Aby wydobyć smak, kasze przed gotowaniem, wystarczy podprażyć na suchej patelni. Z przyjemnością zapraszam do wspólnego gotowania dań z kaszą w roli głównej! Smacznego odkrywania nowych smaków! Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami(...)granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Krupnik Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym 116

Często przygotowuję takie dania na szybko, szczególnie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu. Danie jest smaczne, najlepiej smakuje z ryżem naturalnym brązowym od firmy Cenos

Bajeczna Kuchnia
Gulasz mięsny z czarną fasolą. 154

Dzisiaj mam dla Was dosyć szybką propozycję. Wystarczy kilka godzin wcześniej namoczyć groch a później pójdzie jak z płatka! Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy

Radość kipiąca uśmiechem.
KURCZAK W SOSIE KREMOWYM Z BRZOSKWINIĄ 141

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: Okoł o 65 dag piersi z kurczaka, 3/4 puszki

JejKuchnia
potrawka cielęca z zielonym groszkiem 152

                   potrawka cielęca z groszkiem  Delikatny smak cielęciny w połączeniu ze świeżym groszkiem i słodką

Miód i pieprz
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 191

ogórki kiszone (ok. 300 g) papryka słodka i ostra sól, pieprz 1. Mięso pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do miski, dodałam przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz wg uznania. 2. Cebulę pokroiłam w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę w półplasterki. 3. Na w miarę dużej patelni rozgrzałam masło. Dorzuciłam cebulę i mięso. Podsmażałam na średnim ogniu(...)smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu w celu jego zagęszczenia. 6. W międzyczasie ugotowałam kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu. Całość podałam z ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 422 kcal 35,6 g białka

Vroblewska-fitlife
Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami 151

Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco(...)wpływa na ostateczny smak potrawy. ;) Składniki na 4-6 porcji: 800 g jagnięciny 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kwaskowate jabłka np. szara reneta, ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

Pełny talerz
Meksykańska zupa z cieciorką 179

zawartością garnka, gotujemy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie papryki kroimy na małe paseczki, mięso myjemy i kroimy w kostkę. Składniki podsmażamy osobno na odrobinie oleju. Do papryk dodajemy cebulę drobno posiekaną oraz mrożone warzywa. Smażymy do miękkości. Fasolę białą i czerwoną odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier(...)użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 266

rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy(...)pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz na piwie 211

przygotowuję bardziej treściwe, ciepłe posiłki, które ogrzeją i nasycą w te coraz chłodniejsze dni. Przez ostatnie dwa dni na obiad mieliśmy pyszny gulasz na piwie z dodatkiem warzyw. Zwykle gulasze podlewałam wodą, ale ten dodatek piwa sprawił, że danie było bardziej aromatyczne i choć trochę obawiałam się goryczki, którą charakteryzuje się chmielowy napój to okazało się to zupełnie niepotrzebne, wszystkie(...)piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu   Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić

Simply Food
Gulasz warzywny 113

U Was początek grudnia również taki przytłaczający? Zimno, ponuro, ciemno, na dodatek chyba łapie mnie jakaś jesienno-zimowa deprecha. Najchętniej poszłabym w ślady niedźwiedzi i przespała

Zielona Kuchnia
SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE Z SERKA TOPIONEGO 160

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 100 g serka topionego śmietankowego

JejKuchnia
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 245

krokiety. A ponieważ ostatnio oprócz ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty ser i zrobiłam całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez(...)momentu odparowania wody. Studzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie ugotowane wcześniej składniki: ziemniaki, brokuły, pieczarki z cebulą oraz starty ma małych oczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania