gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:92/124)

Cassoulet - francuski gulasz z fasolką 187

Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic.  Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego bez skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej(...)tartej 2 szklanki bulionu 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 1 duża cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku  2 liście laurowe sól, pieprz ziołowy i ostra czerwona papryka jako przyprawy Wykonanie: Fasolę zalać wodą i zostawić na noc, by napęczniała. Następnego dnia przelać, odcedzić i zalać świeżą wodą. Następnie gotować 20 minut z dodatkiem soli.  Mięso

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pomidorowy gulasz wieprzowy 150

Tradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami.  Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)łyżka oleju lub smalcu 1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek Mięso pokroić w równą kostkę - ok. 1 -1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Marchewkę obrać i pokroić na równe plasterki. Na patelnię wlać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Przełożyć zeszkloną cebulę do garnka i wlać odrobinę

Ze smakiem bez glutenu
GULASZ sojowy 171

Gulasz sojowy firmy Orico 160 g Z tej serii widziałam jeszcze Flaczki sojowe, Kotlety sojowe a'la schabowe z błonnikiem oraz Kotlety sojowe mielone z pieczarkami. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ( 10 minut moczenia i 10 minut gotowania ). Teoretycznie potrzeba tylko 3 szklanek wody i gotowe jednak na pudełku są 2 urozmaicone przepisy z użyciem(...)własnie bazy. Nie ma co liczyć na wyjątkowe doznania kulinarne. Ja dodałam czosnku, pomidorów i papryki i było całkiem smaczne. Jest to fajna opcja gdy czasu mało albo lodówka pusta . Kalorie: W 100 g suchego produktu tylko 329 kalorii! Skład: kostka sojowa 55%, mąka żytnia,warzywa suszone, sól ekstrakt drożdżowy, przyprawy.  Może zawierać śladowe ilości glutenu. Cena

Pora na pora i pomidora
Sałatka z kaszą jęczmienną i grillowaną cukinią 148

Uwielbiam grillowaną cukinię na wiele sposobów - a to z fetą, a to z pomidorem i mozzarellą. Ostatnio ugotowałam za dużo kaszy do gulaszu (jak dla pułku wojska)i zastanawiałam się, jak można ją połączyć z moją ukochaną cukinią, której zwiozłam od Teściowej w ilości również jak dla wojska .... Wyszła więc taka oto sałatka z kaszy jęczmiennej z grillowaną cukinią(...)cukinia 1 duży pomidor1 czerwona cebula1 czerwona papryka1 puszka kukurydzy3 łyżki octu balsamicznegooliwa z oliweksólPRZYGOTOWANIEKaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Studzimy.Cebulę kroimy w piórka, pomidora i paprykę w kostkę.Cukinię pokrojoną w pólplasterki solimy i grillujemy skropliwszy oliwą, aż się zarumieni.Po wystudzeniu mieszamy składniki. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i ocet balsamiczny

Moje Kuchenne Rewelacje
Pljeskavica z Djuvecem 201

Nazwa potrawy brzmi egzotycznie a danie jest bardzo smaczne. Pljeskavica to danie kuchni bałkańskiej, tutaj wersja chorwacka i jest to grillowany kotlet mielony. Djuvec to nic

Moje Małe Czarowanie
SCHAB W POMIDORACH 118

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 5 pla strów schabu (około 350 g), średnia cebula

JejKuchnia
Zdrowy jadłospis dla dziecka i nie tylko - FIT, bez cukru i chemii 124

kogoś z rodziny zaczyna coś brać dodatkowo podaję: - Acerolę w proszku  - naturalną witaminę C - Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru, cytryny  Przepis tutaj 1. Śniadanie Pomidor  Papryka czerwona Seler naciowy Kiszony burak Kiszony ogórek (kiszony z burakami) Jajka podwórkowe na miękko   Olej lniany tłoczny na zimno Brukselki - wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 minut podane(...)Śniadanie Ugotowana komosa ryżowa z olejem kokosowym, granatem, pastą z kurkumy  -->przepis tutaj<--  oraz prażonym sezamem. Do picia świeży sok z marchwi. 3. Obiad Gulasz z cukini i pomidorów z soczewicą  -->przepis tutaj<-- 4. Deser Kisiel z lnu z jabłkiem i cynamomen  -->przepis tutaj<-- 6. Kolacja Makaron orkiszowy jeżyki

Szkrab Je Sam
Szybki gulasz z kiełbasą, dynią i soczewicą 155

Gulasz z całkim zacnym składem: kiełbasą, dynią, soczewicą, marchewką i pomidorami. I pomimo sporej ilości składników robi się go bardzo szybko, tak więc jak macie chęć na coś konkretnego i rozgrzewającego, to częstujcie się przepisem 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 500 ml * ulubiona kiełbasa- około 180 g * dynia hokkaido- około 180 g * czerwona soczewica- 1/3 szklanki * pomidory- 2 duże * marchewka(...)duża * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka- po 1 łyżeczce * oliwa- do smażenia Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory i podsmażyć 2-3 minuty. Kolejno wlać bulion, dodać soczewicę, koncentrat, doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz wołowy z grzybkiem i suszoną śliwką 144

Przepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek(...)duży ząbek * woda- 1 litr * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżeczki * ziele angielskie, ziele jałowca- po 4 szt. * słodka papryka- 1 czubata łyżeczka * suszona włoszczyzna- 1 czubata łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * olej ryżowy- do smażenia Wołowinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zarumieni z każdej strony. Dodać pokrojoną

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz z boczniaków 90

Pyszny gulasz z boczniaków zainspirowany moją ukochaną książką kucharską "Jadłonomią". Dodatkowo dzięki temu zdjęciu i przepisowi udało mi się wygrać gadżety z Monini Rice & More, którymi pewnie niedługo się pochwalę. Ta mieszanka ugotowanych wcześniej kasz powoduje, że mój czas w kuchni skrócił się do minimum. Moja ulubione 3 zasady: szybko smacznie i zdrowo, zostały spełnione. Składniki na 4 porcje(...)boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 cebula 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 2 łyżki słodkiej suszonej papryki 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka nasion kminku 1 liść laurowy 1,5 szklanki bulionu sól i czarny pieprz natka pietruszki lub kolendra Przygotowanie: Boczniaki umyć dokładnie i pokroić wzdłuż

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Chrupiące kopytka z papryką 293

podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem(...)pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam!   Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4. Z każdej

Zasmakuj Kuchni
Schab w sosie cebulowym 178

Wyśmienity schab w sosie cebulowym to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Podałam z puree z ziemniaków i surówką z kapusty. Składniki: około 0,5 kg schabu

e-PrzepisyKulinarne
Potrawka z kurczaka na ostro 153

Obiecałam nowe wpisy i powrót? Obiecałam. Pora więc obietnicę te spełnić.  Drób ostatnio bardzo rzadko gości w naszym domu. A jeśli już, to głównie w

Zielona Kuchnia
Chrupiące kopytka z papryką 362

podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki(...)trochę pracy to naprawdę warto! Ja je w takiej wersji uwielbiam! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej jajko sól pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i ugniatamy na gładko. Dodajemy jajka, obie mąki i zagniatamy. Większą deskę, blat lub stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na 4. Z każdej

Zasmakuj Kuchni
Gulasz drwala 162

Syte danie jednogarnkowe podobne do fasolki po bretońsku. Jest też dobrym sposobem na przemycenie wątróbki do codziennej diety. Składniki: 0,5 kg karkówki wieprzowej 200 g

e-PrzepisyKulinarne
Tajin- kuchnia marokańska 80

food, bo dusiło się około 3,5 h, żeby wołowina była mięciutka i rozpadała się pod wpływem widelca. Składniki na 4 porcje: 600 g wołowiny dobrej jakości, pokrojonej na gulasz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 siekana cebula 1 szczypta kolendry 400g odsączonej gotowanej cieciorki 400g siekanych pomidorów 2 l bulionu warzywnego 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę(...)mielony czarny pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić np. przez Internet, a naprawdę warto) 1 łyżka kuminu 1 łyżka cynamonu 1 łyżka słodkiej papryki Przygotowanie: Mięso natrzeć przyprawami, przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, by przeszło smakiem. Podgrzewać oliwę w rondlu i podsmażyć mięso na średnim ogniu

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta 251

Makaron wymieszany ze śmietankową młodą kapustą, z dodatkiem boczku, kiełbasy i pieczarek jest po prostu przepyszny. Zrobiłam jak zwykle 2 razy więcej odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy, jak bigos czy gulasz. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Makaron z kiełbasą i młodą kapustą (4 porcje) Składniki: 200 g ulubionego makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 mała główka(...)szklanki bulionu drobiowego 200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki olej do smażenia 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml śmietanki 36 % sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej średni rondel z 3 łyżkami oleju, włóż kapustę, pora i marchewkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Dodaj bulion

karmelowy
Risotto z chorizo, oliwkami i suszonymi pomidorami 270

wypadku jest jak najbardziej wskazany! Chorizo to klasyka w hiszpańskiej kuchni. Kiełbasa robiona jest z grubo mielonego wieprzowego mięsa i tłuszczu, doprawiana mocno słodką i ostrą wędzoną papryką pimenton, czosnkiem, winem albo octem winnym i ziołami. Występuje w trzech odsłonach – jako kiełbasa miękka, dojrzewająca lub suszona. Czasami chorizo jest wędzone, czasami nie – wszystko zależy od regionu w którym powstaje(...)sposobów – miękkie i dojrzewające chorizo podaje się na ciepło, po pokrojeniu w plastry i podsmażeniu – to jedno z najbardziej popularnych mięsnych tapas. Dojrzewające chętnie dodawane jest do paelli , zup, gulaszy (np. do fabada asturiana, dania przypominającego naszą fasolkę po bretońsku) i jako wędlina do kanapek.   W garnku podgrzewamy rosół jarzynowy. Dodajemy do niego sos rybny albo granulowany bulion dashi

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania