dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu
Kuchnia Beatyuwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,1/2 kg polędwicy wołowej,600g kurek,duża cebula,2 duże marchewki,puszka czerwonej fasoli,łyżeczka ostrej papryki,łyżeczka
Z miłości do słodkościSkładniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki
Kuchnia Łukaszaenergetycznych gulaszy. Zapraszam Was na małą wycieczkę do Hiszpanii. Co powiecie na idealnie schłodzone Gazpacho? Ten tradycyjny chłodnik wywodzący się z Andaluzji jest bardzo prosty w przygotowaniu, a wspaniały posmak jaki pozostawia jest nie do zastąpienia. Często przygotowuję rzadszą wersję, która nadaje się do serwowania np. z pieczonymi Empanadas Składniki (4 porcje) -1 kg dojrzałych pomidorów -1 zielona papryka
Zielona KuchniaKolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. „superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez
Moja Delicjaufać temu, co widzimy za oknem. Niby ciepło ale zimny wiatr daje po kościach, dlatego jeszcze nie rezygnujmy z ciepłej kurteczki :-) Tak na pożegnanie zimowej aury zrobiłam dzisiaj rozgrzewający gulasz z indyka ze szczyptą cynamonu. Słuchajcie rewelacja, rozpływa się w ustach. Składniki: 0,5 kg mięsa z udźca indyka 1 biała cebula 3 dojrzałe pomidory ( można(...)marchewki ok. 1 szklanki wody 1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie) 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1 łyczeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 2 łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia: Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć
pieprzny smaczekduuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz
Jak gotować i nie zwariowaćmarchewki pokrojone w talarki parę pomidorki małe przecięte na pół 6 dużych, pomidorów obranych ze skóry jedna mała chili ,lub w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki wędzonej papryki kawałek selera pietruszka,szczypior,estragon do smaku po 1 czubatej łyżeczce sól,pieprz do smaku śmietanka do smaku woda,lub rosół 1 łyżka oleju kokosowego ,lub co kto lubi(...)bogatą konsystencję,potrawa jest gotowa .Dodać śmietankę opcjonalnie i sól z pieprzem według potrzeby.;)) ps. te jasne malutkie kawałki to mielone miso indycze dodane pod koniec gotowania do połowy gulaszu ,bo moi Panowie są mięsożerni
w mojej kuchnigulaszów, mięs a także jako składnik różnych sałatek. Przygotowuje się ją prosto i szybko tak jak kaszę kuskus. Tym razem zrobiłam z nią sałatkę z karczkiem kruchym firmy Hańderek Taką sałatkę możemy przygotować dzień wcześniej i zabrać do pracy, szkoły, na piknik lub na wycieczkę. Składniki: 3/4 szkl kaszy bulgur 1 łyżeczka masła sól,pieprz do smaku 1/2 papryki
Ala piecze i gotujepaprykę w proszku,chwilkę smażymy,podlewamy bulionem i gotujemy 30min.,przyprawiamy solą i pieprzem.Kaszę zalewamy 1 i 1/3 szkl.wrzątku,solimy,i gotujemy 20min.Posiekaną cebulę dusimy na oleju,studzimy.Dodajemy do ugotowanej kaszy wymieszanej z bułką tarta,jajkiem,przyprawioną solą i pieprzem.Z masy formujemy placki i smażymy z obu stron na reszcie oleju na złoty kolor.Podajemy z gulaszem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki400 g karkówki garść suszonych grzybów sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 3 ząbki czosnku cebula szczypta czosnku niedźwiedziego Skworcu szczypta oregano szczypta majeranku tłuszcz do smażenia
Gotowanie jest łatwepaprykę. Jeśli dodajemy świeże pomidory, należy je najpierw sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Następnie dodać odsączoną z płynu i opłukaną pod wodą fasolę oraz kukurydzę bez płynu. Całość przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować. Połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i po wymieszaniu pozostawić pod przykryciem, aby ryż wchłonął płyn i nabrał odpowiedniego smaku. Zobacz również: gulasz
Kuchcik gotujepaprykę ostrą w proszku, podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości mięsa śmietanę wymieszać z solą morską, mąką kukurydzianą, wlać do wywaru i mieszając do zagęszczenia sosu zagotować, na koniec wsypać koperek, użyłam zamrożony posiekany pachnący latem koperek podawać z czym się lubi: ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pieczywo - wieprzowo dyniowy gulasz
W Mojej Kuchni Lubięprzekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę. Przekładam warzywa do mięsa. Wkładam wszystko do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 50 minut(...)wyjmuję szynkę z warzywami. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną i wlewam ją do szynki – stworzy się aksamitny sos. Podaję z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Artykuł Gulasz z szynki z warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plWitajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny gulasz z piersi z kurczaka w sosie śmietanowym i wyśmienitą kaszą jęczmienną Młynów Stoisław. Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :) Składniki : 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula(...)sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka przyprawy do kurczaka 500 ml śmietany 12 % 200 ml bulionu z kurczaka ( może być rosół ) szczypta chili 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej Młynów Stoisław Wykonanie : Mięso myjemy, i kroimy w grubą kostkę lub paseczki,następnie nacieramy przyprawami
Sama słodycz i szczypta chili