gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:95/124)

własna wędzona kiełbasa paprykowa 235

dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane(...)wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( możemy  dodać więcej słodkiej papryki, ale wtedy uzyskamy wyrób bardziej podobny do chorizo) sposób wykonania Mięso

Miód i pieprz
Gulasz wołowy z kminkiem 185

Jeden z lepszych wołowych gulaszy jakie jadłam. Uwielbiam kminek, a w tym daniu jest bardzo, bardzo wyczuwalny. Robiłam ten gulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne  i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam!składnikiok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki)2 szklanki drobno posiekanej cebuli1   - 1 1/2 łyżki stołowej(...)przygotowanieWołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4  łyżkach masła z oliwą lub na oleju.  Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni

Stare Gary
Szybki kurczak w sosie śmietanowym z curry 221

Przepis na pyszne i błyskawiczne danie z kurczakiem i warzywami w aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz z batetem, marchewką i burakiem z dodatkiem mięsa mielonego 165

Mamy dla Was propozycję na jednogarnkowe (a więc fantastyczne samo w sobie przez wzgląd na ilość naczyń do zmywania :) danie obiadowe. Gulasz z mnóstwem warzyw, kaszą i soczewicą to fajna pozycja na obiad :) u mnie króluje z dodatkiem jogurtu naturalnego. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut gotowania Składniki: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 duża(...)można zastąpić wodą) Ząbek czosnku  2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ½ łyżeczka kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 ostrej papryki, 1/3 cynamonu, 1 łyżeczka kurkumy Burak umieszczamy w garnku z osoloną wodą i gotujemy około 30 minut. W brytfance lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Por tniemy

Kolizje Smaków
Placek po węgiersku 1031

wysokości mięsa dodaję ziele oraz liść i zagotowuję. Do gotującego się mięsa wrzucam kolejno (za każdym razem mieszając) pokrojone w plasterki ogórki, pieczarki, poszatkowaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę i poszatkowaną pietruszkę. Całość gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa i zredukowaniu sosu (ok 30 minut). Doprawiam solą i pieprzem. Zagęszczam wedle uznania łyżeczką mąki rozmieszanej z małą ilością(...)doprawiam solą i pieprzem. Placki wielkości ok 18 cm (wielkość dna patelni) smażę z obu stron na ładny rumiano-złoty kolor. Placek układam na talerzu, na jego połowę nakładam gulaszu i składam placek wpół. Na górę kładę łyżeczkę śmietany i listek pietruszki. Rada: Śmietanę warto dołożyć by złagodzić pikantność gdyby placek po węgiersku wyszedł za ostry :) Raz w tygodniu każdy

Mechanik w kuchni
Gulasz z dynią, marchewką i mięsem mielonym 170

Poszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu(...)czosnku  2 łyżki oleju rzepakowego Pęczek natki pietruszki do obsypania Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki cynamonu W brytfance rozgrzewamy olej. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy

Kolizje Smaków
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 208

czekał gorący gulasz i kasza gryczana schowana w pościel, aby nie wystygła? Tak u mnie u mnie gulasz robił kochany Tato. Pamiętam, jak długo się czekało na to, aż gulasz będzie gotowy...dla mnie trwało to wieki :P Ale smak...delikatne mięsko, rozpływające się w ustach... mmm...próbowałam go odtworzyć, niestety z pamięci, bo mojego Taty już z nami(...)chuda łopatka) 2 marchewki 2 cebule 3-4 łyżki oleju 5 ziaren pieprzu (ziarnisty) i szczypta zwykłego sól do smaku liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki woda do podlania papryka słodka i ostra mąka (ok 4 łyżek) można dodać kostkę mięsną Kasza gryczana  Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy.  Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej

ChilliJemy
Gulszowa 255

wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz,  ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną oliwy na pół(...)większego rondla zalewamy 3 l wody dodajemy przyprawy gotujemy na wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego

kgwjanczewo
Gulasz z zacierkami i ziemniakami czyli znowu obiad w jednym garnku 293

Potrzebny będzie tylko jeden garnek i to w nim zmieści się cała potrawa, całe danie obiadowe. Lubicie tak gotować ? Ja bardzo bo zmywania mało i dania

Smaczna Pyza
GULASZ CZERWONY WEGETARIAŃSKI 169

się marzył taki gulasz prawdziwy tylko oczywiście bez mięsa. Moja wersja vege jest wspaniała. Delikatny smak dzięki czerwonej soczewicy podsycony papryczką chilli. Wspaniały!!  Idealne dopełnienie do niedzielnego obiadu uwieńczyły kopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już(...)czerwonej soczewicy  3 marchewki  1 pietruszka  1/ 3 małego selera  1 biała cebula 1 por ( biała część)  2 ząbki czosnku  4 pomidory  papryka czerwona  olej do smażenia  1 łyżka koncentratu pomidorowego  opcjonalnie łyżka śmietany  pół papryczki chili  sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego Sposób przyrządzenia

pieprzny smaczek
SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 158

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ( + 12 GODZIN MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 50 dag szynki wieprzowej

JejKuchnia
Gulasz z indyka z kurkami 120

czubata łyżka mąki oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 średnie białe cebule 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka słodkiej papryki ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 500 ml bulionu 500g kurek Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej(...)minut a następnie podlewamy bulionem.  Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Kurki oczyszczamy lub szybko myjemy zimną wodą. Większe rozkrawamy na pół. Grzyby dodajemy do gulaszu i kontynuujemy duszenie jeszcze przez 10-12 minut. W razie potrzeby doprawiamy użytymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami

Pyry na Gaz
Gulasz warzywny 204

Im cieplej tym więcej wokół nas świeżych warzyw i owoców dlatego też dzisiaj mamy dla Was pyszny, aromatyczny wegetariański gulasz warzywny - na

Kuchenne Wariacje
Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietrusz 235

Przepis na Boeuf Strogonow, mam od mojej mamy, która robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go

Smakowy Raj
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 149

camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej „Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też(...)ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku- 2 Cytryny- 6 łyżek oleju palmowego dende (dobrze działa na ceręJ)*- 2 łyżki

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania