Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można zjeść(...)mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili sól pieprz Przygotowanie: Mięso wołowe pokroić w większą kostkę
Oryginalny smakStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Prosty przepis na bitki wieprzowe duszone z warzywami. Pyszne i proste do przygotowania danie obiadowe ze schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe
e-PrzepisyKulinarnerozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę(...)nasion smakują równie dobrze. Placki dyniowe z nasionami chia pół małej dyni (ok. 0,5 kg) średnia cebula 2 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki nasion chia sól, pieprz, papryka słodka można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek Przygotowanie Dynię obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wrzucić do miski. Dodać jajka, mąkę i nasiona
dobra gospodyni dom wesołym czyniKimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula 5 ząbków czosnku 2,5 cm korzenia imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1/4 szklanki papryki gochugaru Opcjonalnie: ostra pasta chili (dla podkreślenia smaku) Kleik: 5 łyżek wody 1 łyżka mąki ryżowej 1,5 łyżeczki cukru Kapustę pekińską pokroić w dość sporą kostkę, zalać w misce zimną
Di gotujeWspominałam już pewnie nie raz, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju potrawki, lecza itp. z udziałem warzyw. Tym razem zainteresował mnie dodatek wędzonego kurczaka. Szczerze przyznam, że
Zielona Kuchniaognistą przyprawą Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z kukurydzy, z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa(...)sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem
Moja smaczna kuchnianastępnie zmiksuj. Taki zblendowany wywar najwygodniej przełożyć do foremek lub woreczków do lodu i zamrozić. Otrzymasz gotowe porcje kostek rosołowych Taką kostkę bulionową możesz dodawać do sosów, zup, gulaszu, dań warzywnych… Wszędzie tam, gdzie potrzebujesz wzmocnienia i podkręcenia smaku potrawy. Czym zastąpić vegetę? Kolejna niezastąpiona przyprawa uniwersalna. Bardzo wygodna, pasuje bowiem do każdego dania. Wiele osób przyprawia dania wyłącznie vegetą(...)vegeta Tak wyglądać będzie domowa vegeta: 5 łyżek mieszanki suszonych warzyw --> do kupienia w każdym sklepie spożywczym 2 łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka suszonej pietruszki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżka suszonego koperku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka liści laurowych ½ łyżki kurkumy 2 łyżki soli 1 pieprzu Wystarczy, że wszystko dokładnie wymieszasz, przełożysz
Pani domowagazu). Cebulę posiekać w piórka, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w średnią kostkę. Obie razem wrzucić na patelnię i smażyć, aż zaczną mięknąć, następnie całą zawartość patelni razem z płynem, który się wytworzył przełożyć do garnka. Dorzucić odsączoną(...)obiad był przez dwa dni, pierwszego dnia jedliśmy go z razowym chlebkiem, a drugiego dnia dogotowałam woreczek kaszy gryczanej, wmieszałam do zupy, zrobił się taki a'la gulasz i tak podałam już wtedy bez pieczywa
Simply Foodbułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować, ale odkąd wypróbowałam przepis z bloga Pocztówki z kuchni , jest moim ulubionym gulaszem i przygotowywałam go już wiele razy. W niektórych regionach Bułgarii kavarmę przygotowuje się jako bardzo pikantne danie. Jednak ja zwykle papryczkę chili z poniższego przepisu zastępuję chili w proszku. Łatwiej(...)cebule 2 marchewki niewielki kawałek selera 1 por 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz słodka papryka w proszku 1 liść laurowy 150 ml czerwonego wytrawnego wina 3-4 łyżki oleju do smażenia Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni
Trzeci talerzrealiów w każdym niemal kraju. Składniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną(...)shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych 1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki 1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego, a Ola lipowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego kardamonu albo całe ziarna wyjęte
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na sos: 40 dag szynki wieprzowej, 40 dag pieczarek
JejKuchniaFasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i
e-PrzepisyKulinarneformie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku i nie popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast(...)gotowe :) Zapraszam Na 2 osoby Czas przygotowania 1 godzina + marynowanie Składniki: 300g steku z udźca wołowego olej rzepakowy 2 ząbki czosku Sól himalajska Pokrojona marchew i cebula suszona Przyprawy: papryka słodka, majeranek, jałowiec, kolendra, pieprz czarny, kurkuma, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie Sos worcestershire Przygotowanie: 1/ Nacieramy mięso przyprawami i dodajemy paski obranego czosnku, dodajemy suszoną marchew i cebulę
Kuchnia PROzdrowotna