Danie pyszne i łatwe w wykonaniu. Kurczak i warzywa gotowane w mleczku kokosowym nie wymagają długiego gotowania. Połączenie curry, imbiru i czosnku zawsze smakuje. Składniki
potrawyregionalnekukurydzą . Nic dziwnego , gdyż są to najbardziej popularne w tym kraju dodatki . Niemniej jednak w Meksyku jada się także sporo mięsnych , pikantnych potraw . Mi kojarzą się one z gulaszami , ale ich smak jest zdecydowanie inny , dzięki unikalnej kombinacji przypraw i dodatków takich jak czekolada . Polecam wypróbować fajna zabawa dla dzieciaków w stylu poznaj smaki świata i odskocznia od kuchni codziennej(...)ognista wersja wymiata ! Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego 2 łyżki pasty z pieczonej papryki , ostrej ( jeśli nie macie pasty , można dodać jedną dużą , pieczoną w piekarniku paprykę ) 4 świeże , czerwone papryczki jalapeńo ( jeśli ma być łagodne , pomijacie ten składnik ) 4 duże ząbki czosnku
Ogrodnik w podróżyCebulę i paprykę kroimy w kostkę, a selera w zapałki. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i wrzucamy na nią cebulę, seler i paprykę. Przesmażamy chwilę, aż cebula zeszkli się. Teraz dodajemy puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy całą puszką soczewicy, wcześniej dobrze wypłukaną z zalewy, i pokrojone w kostkę kotlety sojowe(...)mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, aby smaki przeszły sobą. Na sam koniec lekko skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy kukurydzę. Mieszamy i wyłączamy ogień. Jeśli lubicie lub chcielibyście chili bardziej przypominające gulasz, możecie dolać jeszcze ok. 150 ml passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy z frytkami z batatów. Zrobiliśmy je pieczone na sucho w piekarniku, ale wcześniej, kiedy już mieliśmy
vegetaniemiejsca. Obsługa kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich.1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo SoproniW drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje(...)batoników, w tym słynne Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się w kompleksie basenów
Pasja SmakuBardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku(...)pieczarek3 ogórki kiszonesól, pieprzostra paprykamajeranek (do klopsików)koncentrat pomidorowy (do smaku)Wykonanie:Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolorKiedy cebula jest już zezłocona, dokładamy pokrojone cienko pieczarkiCałość
Walijskie PichcenieKolejne danie jednogarnkowe , szybkie w przygotowaniu. Gotowe w 30 minut. Zdrowe, wegańskie, bez nabiału i bez glutenu. Pełne wartościowych składników. Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem
Moja DelicjaRatatouille rodem z Francji naszym domowym hitem. Gulasz warzywny może być wegański, wegetariański, lub z wersją mięsną- dla mięsożerców takich jak nasza rodzina. Dodałam do niego kiełbasę wiejską, bogatą w czosnek i przyprawy. Znacie zapewne naszą polską kiełbasę, tu w UK na wagę złota. Warzywa można obsmażyć każde z osobna jak ja to zrobiłam, lub wszystkie razem(...)jednogarnkowym. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i upodobań. Spróbujcie dopóki można kupić pyszne świeże pomidory, cukinie i inne pyszne skarby lata. Porcja na 3 osoby 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 2 młode cukinie 1 mały bakłażan 1 kg słodkich dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 średnie pieczarki 1/2 małej papryczki chilli kilka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru
Kuchnia Pokoleńsucha. Obsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Upieczoną cebulę przekładamy do mięsa. Włączamy ogień pod garnkiem z mięsem i cebulą. Gdy zacznie się podpiekać, dodajemy do niego paprykę w proszku i smażymy minutę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minut. Dodajemy musztardę oraz wino jeśli używamy i gotujemy 5-6 minut(...)dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pieczarki – obsmażamy je na rumiany kolor – około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Obsmażone, wrzucamy do bulgoczącego gulaszu. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy śmietankę – do śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy
Smaczna Stronaczysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę(...)kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka czerwoną paprykę, chociaż większość osób tak nie robi. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/12\/buef.jpg","recipeIngredient":["500 g pol\u0119dwicy wo\u0142owej\r","300 g pieczarek
Mieszam w GarnkuTydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko(...)względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy
Kuchenna KontrrewolucyaLeila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd. Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób(...)drobno posiekane sól i pieprz do smaku woda olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu 300 g mielonej wołowiny lub jagnięciny 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataUwielbiam potrawki z kurczaka, robi się je szybko a można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak. SKŁADNIKI na 2 osoby
Gotowanie PatkiGulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad który możemy przygotować dzień wcześniej. Na drugi dzień smakuje zdecydowanie lepiej. Jedno z moich ulubionych dań jedno garnkowych. Wersji tej potrawy jest mnóstwo, ja najbardziej lubię tą, którą postanowiłam się z Wami podzielić :) Jak wskazuje nazwa potrawy, w oryginale robiona jest z wołowiny. Polecam, aby po raz pierwszy Strogonofa zrobić właśnie(...)wołowiny(użyłam udźca wołowego) · 1 duża czerwona cebula · 1 papryka · 1 papryczka chili · 3 ogórki kiszone · około 10 średnich pieczarek · ¾ szklanki wody
Mania GotowaniaIle placków tyle przepisów... Może ktoś z was skorzysta z mojego;-) Od czego zacząć? Może od sosu... I tak zależy co kto lubi ,ja wybrałam mięso
potrawyregionalne