gulasz z papryka - 1857 przepisów (strona:98/124)

Boeuf Strogonow 135

sucha. Obsmażamy na średnim ogniu około 5 minut. Upieczoną cebulę przekładamy do mięsa.   Włączamy ogień pod garnkiem z mięsem i cebulą. Gdy zacznie się podpiekać, dodajemy do niego paprykę w proszku i smażymy minutę, ciągle mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2 minut. Dodajemy musztardę oraz wino jeśli używamy i gotujemy 5-6 minut(...)dodajemy łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pieczarki – obsmażamy je na rumiany kolor – około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Obsmażone, wrzucamy do bulgoczącego gulaszu.   Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy śmietankę – do śmietanki dodajemy trochę gulaszu, aby zapobiec jej zważeniu, po czym wlewamy ją do gulaszu i dokładnie mieszamy. Po tym dodajemy

Smaczna Strona
Strogonow- Boeuf Stroganow 148

czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę(...)kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka czerwoną paprykę, chociaż większość osób tak nie robi. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/12\/buef.jpg","recipeIngredient":["500 g pol\u0119dwicy wo\u0142owej\r","300 g pieczarek

Mieszam w Garnku
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 208

Tydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko(...)względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka czubrycy

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 142

Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd.  Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób(...)drobno posiekane   sól i pieprz do smaku   woda   olej lub masło do smażenia ewentualnie 1 kostka rosołowa Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw) 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu    300 g   mielonej wołowiny lub jagnięciny  1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
POTRAWKA Z KURCZAKA Z PĘCZAKIEM 171

Uwielbiam potrawki z kurczaka, robi się je szybko a można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak.  SKŁADNIKI na 2 osoby

Gotowanie Patki
Mój ulubiony Boeuf Stroganow 183

Gulasz Boeuf Strogonow to super propozycja na obiad który możemy przygotować dzień wcześniej. Na drugi dzień smakuje zdecydowanie lepiej. Jedno z moich ulubionych dań jedno garnkowych. Wersji tej potrawy jest mnóstwo, ja najbardziej lubię tą, którą postanowiłam się z Wami podzielić :) Jak wskazuje nazwa potrawy, w oryginale robiona jest z wołowiny. Polecam, aby po raz pierwszy Strogonofa zrobić właśnie(...)wołowiny(użyłam udźca wołowego) ·       1 duża czerwona cebula ·       1 papryka ·       1 papryczka chili ·       3 ogórki kiszone ·       około 10 średnich pieczarek ·       ¾ szklanki wody

Mania Gotowania
PLACEK PO ZBÓJECKU 162

Ile placków tyle przepisów... Może ktoś z was skorzysta z mojego;-) Od czego zacząć? Może od sosu... I tak zależy co kto lubi ,ja wybrałam mięso

potrawyregionalne
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 194

Mięciutkie mięso w pysznym sosie z papryką i grzybami. Zapach był tak apetyczny, że nie mogliśmy doczekać się obiadu. Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne.Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo(...)żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gulasz z serc indyka z kurkami 180

Podroby mają chyba więcej przeciwników niż zwolenników. I o ile jestem w stanie przyjąć argumentację tych, którzy nie jedzą wątróbki czy nerek, bo to organy filtrujące

W SMAK
Faszerowane bataty 114

można wykorzystać zarówno w daniach wytrawnych jak i przemycić do deserów. Nie każdemu odpowiada ich słodki smak, jednak ja je uwielbiam.  Pieczone w postaci frytek, jako składnik warzywnych gulaszów, zmiksowane w zupie krem, zamienione w zdrowy czekoladowy krem... :D A dziś jeszcze jedna propozycja na smaczne wykorzystanie słodkich ziemniaków w wersji wytrawnej.  Jest to jeden z tych przepisów(...)przygotowałam jedną porcję Batat Garść ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa ze słoika) Kilka pomidorków koktajlowych 2-3 łyżki twarogu  Pół łyżeczki pasty tahini Natka pietruszki Kumin, słodka wędzona papryka, sól, pieprz Batata przekrawamy na pół i każdą połówkę nacinamy w kratkę Pieczemy około 20 minut, aż batat zmięknie ale nie będzie jeszcze zupełnie upieczony W tym czasie przygotowujemy nadzienie

HealthyCreations
Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie 116

być droga jak niektórym mogłoby się wydawać, zachęcam do wypróbowania. Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Pierogi z soczewicą Sos do makaronu z soczewicy Gulasz z soczewicy Składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka pomidorów 120 ml słodkiej śmietany(...)należy uważać, gdyż cała woda powinna być wchłonięta przez strączki. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do soczewicy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Doprawiamy pieprzem, ostrą i słodką papryka, oregano. Całość dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt mokre można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy małe kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni. Do rondla wlewamy bulion

Delusional Trine
Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym 157

Prosty sposób na schab w sosie na ostro. Mocno kremowy sos dobrze komponuje się zarówno z makaronem, jak i ryżem czy gotowanymi ziemniakami. Składniki (4 porcje

Zielona Kuchnia
Pasta z ostrej papryczki 125

Znalazłam się w posiadaniu sporej ilości ostrej papryczki, a że u nas w domu nie jada się bardzo ostro, postanowiłam przerobić ją

To co kocham
Włoska zupa pomidorowa z pomidorów z puszki 545

Pomidory w puszce to jeden z żelaznych punktów mojej spiżarni – zawsze muszą być w pogotowiu przynajmniej dwa opakowania. Idealne na sos do makaronu, sos do pizzy , na szakszukę , do gulaszu czy na zupę. Pomidory w puszce pozwalają szybko przygotować obiad z pełnowartościowych składników – to, co zapuszkowane jest smaczne i dojrzałe, bo zerwane w samym szczycie lata. Ta zupa pomidorowa(...)przesmażonych na oliwie drobno pokrojonych warzyw. To trio łatwe do zapamiętania – w kolorach włoskiej flagi – seler, cebula i marchew. Marchew i cebulę obieramy i drobno kroimy. Myjemy seler i paprykę – kroimy w drobniutką kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy do miseczki przez praskę. W dużym rondlu rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz wrzucamy drobno pokrojone warzywa

Karo in the Kitchen
GULASZ WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI 197

Pyszny i sycący gulasz z łopatki wieprzowej. Z cieniutkimi plasterkami pikantnej kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo(...)wina  400 ml bulionu lub wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 50 g pikantnej kiełbaski chorizo  600 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi

cool and minty

Proponowane wyszukiwania