Sezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!średnią dynie hokkaido 1 cebulę średnią 2- 3 ząbki czosnku ziemniaki opcjonalnie(jeśli chcemy mocno gęstą) 3 szt sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa papryka słodka pół małej łyżeczki cukier oliwa 2-3 łyżki 1 łyżeczka curry śmietana ukwaszona lub słodka jeśli lubimy SPOSÓB WYKONANIA : Dynię obieramy(...)Podajemy z uprażonymi pestkami dyni lub np. z groszkiem ptysiowym. Prosta szybka a jak smaczna. Polecam również inne przepisy na smaczną dynię. Pesto z dyni klik Gulasz jesienny klik Pizza z dynią i fetą klik Smacznego Basia
Basia w kuchniKochani to danie smakuje rewelacyjnie! Zdjęcie być może a raczej na pewno nie oddaje tego smaku. Możecie zmienić sobie niektóre składniki wedle waszych gustów. Zaczynam!
potrawyregionalnepieprzu, - świeżo wyciśnięty czosnek - ząbek albo dwa, - płaska łyżeczka soli morskiej, - 2 kopiaste łyżeczki ziół prowansalskich. Pomiędzy poszczególnymi przyprawami warto zrobić chwilkę przerwy czyli posypać papryką, przemieszać kotlety, zostawić na moment, posypać pieprzem, przemieszać, itd., czyli nie wsypać po prostu wszystkich przypraw na raz (to dotyczy zresztą każdego dania). Na koniec przyprawiania mieszamy całość(...)chodzi tylko o zobrazowanie miękkości takich "steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEBardzo lubię gotowane mięsko. Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupkę :) Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka(...)papryka2 łyżki kaszy mannyNa sos:1 cebula1 marchewkakawałek selera naciowegokawałek papryki1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki groszkuśmietana 18%natka pietruszkiłyżka mąkibulionWykonanie:Mielimy mięso z indyka .Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.W osobnych garnku na łyżce
Walijskie PichcenieTrzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj) - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem
Jadło i czytadłotradycyjnego przepis na tadżin ( tagine ) wegetariański. Aromatyczny od przypraw i pasty harissa z pewnością rozgrzeje Was w chłodny jesienny dzień! Tadżin ( tagine ) to w uproszczeniu taki marokański gulasz, który tradycyjnie dusi się w specjalnym glinianym naczyniu z wąską, stożkowatą pokrywką. Takie gotowanie pod przykryciem zatrzymuje i potęguje aromaty, dlatego potrawa jest jeszcze pyszniejsza. Moje naczynie do tadżin przywiozła(...)ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki 1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę 2 średnie cukinie, pokrojone na plasterki 1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego, pokrojona na paski oliwa sól, pieprz 1 cebula pokrojona na plasterki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam Curry , cała kuchnia Tajska jest moją ulubioną. Odwiedzając liczne miejsca gdzie podają tą kuchnię rodowici Tajowie , mogłam doświadczyć znakomitej eksplozji smaków , zapachów i doznań smakowych
Gotowanie Patkisięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku niż gęsty gulasz czy smażony kotlet. Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek lub słomkę ptysiową. Do tego kilka plasterków świeżej kiełbasy dla zaostrzenia smaku i miska kremowej(...)kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu z minionego sezonu 1 ziemniak - duży 1 marchew - średnia 1 pietruszka - średnia 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 2 orzechów włoskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku plasterki kiełbasy śląskiej - do przybrania
Grunt to przepis!Sama nie wiem czy to danie to bardziej gulasz czy zupa. Jak go nie zwać - jest to pyszne danie obiadowe. Inspiracją była portugalska cataplana (Cataplana de polvo com batata doce) - danie którego nazwa pochodzi od nazwy specjalnego garnka w którym jest robione. Garnka nie mam - chociaż zawsze mi się taki marzył - danie robiłam więc w garze żeliwnym. Przepisy które(...)przepis z tej strony składniki 1 ośmiornica (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę (600 g) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 2 - 3 duże szalotki lub 1 cebula, pokrojone w plasterki 4 szklanki wywaru najlepiej rybnego - może byc warzywny 400 g - puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanki
Stare Garykapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis), placków ziemniaczanych czy klusek na parze(...)zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 1 papryka czereśniowa tzw. czuszka (można zastąpić papryczką chili) 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sól, pieprz, kminek, papryka w proszku
Cztery FajeryWiosna zagościła już chyba na dobre. Nie brak jednak chłodniejszych dni, a wtedy szukamy do zjedzenia czegoś solidniejszego, rozgrzewającego. Zupę gulaszową polecam każdemu, komu marzy się
Codzienna kuchnia niecodziennapokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam, lecz tażin można bez problemu przygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest(...)cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego
Poezja smakuWitajcie :) Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową, gulaszu z razową kaszą bulgur firmy RADIX-BIS - klik. Pysznie, prosto tradycyjnie:) Kasza bulgur - Pozyskiwana jest z gotowych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum, a więc najwartościowszej odmiany pszenicy. Spośród wszystkich kasz pszenicznym posiada najwięcej błonnika. Jest także najmniej kaloryczna i lekkostrawna. Posiada liczne cenne minerały, jak: wapń, potas, sól, magnez(...)szynki 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego tymianku kilka igiełek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka czerwonej papryki na czubek noża papryki chili kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy sól do smaku około 1 łyżeczki 2 łyżki oleju do marynaty 3 łyżki oleju do smażenia około
Sama słodycz i szczypta chiliObiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc
Zielona Kuchnia