grzyby - 15226 przepisów (strona:175/1016)

Pyzy 95

formie budyniowej według Elżbiety Kiewnarskiej z książki Kuchnia powojenna z 1928 roku. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Pani Elżbieta proponuje nadziewać je podduszoną cebulą, ja do cebuli dodaję grzyby suszone. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 1,5 g suchych drożdży, 250 ml letniego mleka, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, szczypta cukru, 1 łyżeczka do kawy soli, farsz(...)cebula, garść grzybów suszonych, sól, pieprz, 2 łyżki masła, sok z cytryny, masło do wysmarowania formy i natłuszczania rąk, bułka tarta do wysypania formy Ciasto : mąkę wsypać do miski. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i wlać do mąki. Ugniatając wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Jajko rozbełtać z solą. Do wyrośniętego ciasta dodać jajko i roztopione masło

królestwo garów
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 130

Kapusty kiszonej nie gotuję do żadnego farszu, odciskam tylko nadmiar soku. Nie powinna być zbyt kwaśna. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych Ciasto 1kg mąki orkiszowej jasnej, 45g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 50g masła, 350g ciepłej wody, 200g dyni startej na tarce do ziemniaków, sól do smaku, 2 jajka rozbełtane do smarowania, sezam(...)pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika smarowałam jajkiem i posypałam sezamem. Farsz 1kg kiszonej kapusty, 100g suszonych grzybów, 3 cebule, 2 łyżki smalcu, pieprz ziołowy, pieprz czarny, 1duży pęczek natki pietruszki, sól do smaku. Grzyby moczymy w zimnej wodzie. Kiedy zmiękną, płuczemy i gotujemy przez 30 minut

Leśny Zakątek
Wieprzowina po chińsku 86

bazarku, ale też sama gotowałam potrawy orientalne. Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 50 g pora(...)biała część) 50 g pędów bambusa w zalewie 10 g suszonych grzybów mung 1 kawałek świeżego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby mung zalać lekko ciepłą wodą i zostawić na godzinę. Łopatkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe i cienkie paski. Pietruszkę

niecodziennikpary
Najlepsze risotto z grzybami 67

szklanka ryżu do risotto 1 kieliszek białego wina (bardziej wytrawnego) 3 szklanki bulionu 1 nieduża cebula (np. szalotka) 2 ząbki czosnku kilka łyżek oliwy i opcjonalnie masła garść grzybów leśnych starty żółty ser (najlepiej parmezan) natka pietruszki ½ szklanki śmietany (opcjonalnie) UWAGA Najlepiej wychodzi kiedy mamy osobno bulion w małym garnku, a cebulę, czosnek i grzyby smażymy osobno i dopiero(...)takiej sytuacji potrzebujemy dwóch patelni. PRZYGOTOWANIE W małym garnku gotujemy bulion. Cebulę i czosnek kroimy w drobne kawałki i wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą. Smażymy chwilę. Dorzucamy grzybów . Do woka z rozgrzanym masłem lub oliwą wrzucamy ryż i smażymy aż do złotego koloru (ryż z białego zmieni się w lekko przezroczysty). Następnie wlewamy wino. Mieszamy smażąc, aż wino wyparuje

Fleksitarianizm.pl
Przepis dnia: Wegetariańskie bolognese z kalafiora i grzybów 140

dopracowaniem jest różnie. Przeczytaliśmy komentarze pod przepisem, które też są umiarkowanie dobre. Wegetariańskie bolognese budziło generalnie zastrzeżenia, bo czytelnikom sos wyszedł szary i mdły w smaku. Faktycznie ani grzyby ani kalafior tytanami smaku same w sobie nie są, za to genialnie przyjmują smaki. Wegetariańskie bolognese trzeba dobrze przyprawić Wzięliśmy sobie te uwagi do serca i nasze spostrzeżenia są takie(...)mała cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka rozmarynu 1 szklanka tartego parmezanu 4 łyżki oleju Sól Pieprz Makaron spaghetti lub rurki Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby w malakserze, albo bardzo drobno posiekaj. Zmiksuj kalafiora, albo zetrzyj na tarce. Pokrój cebulę w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na szerokiej patelni 2 łyżki oleju, wysyp

Niedzielny kucharz
Azjatycki bulion z sosem rybnym i grzybami mun / Asian broth with fish sauce and mushrooms mun 133

łyżek sosu rybnego 5 łyżek sosu sojowego 1-2 łyżki soku z limonki 4 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju sezamowego sól, pieprz Dodatki duża garść suszonych grzybów mun 4-5 jajek 160 g. suchego makaronu pszennego 1 mała cukinia 2 łyżki sezamu (mieszanka czarnego i białego) szczypior do posypania Bulion: warzywa obierz, pokrój na kawałki i wrzuć(...)garnka. Dodaj nori, plastry imbiru, liście limonki kaffir i czosnek w łupinkach. Zalej całość wodą i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez 2 godziny. Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Odcedź i przepłucz. Pokrój w paski. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jajka: Zagotuj wodę, ostrożnie włóż jajka i gotuj

Delicious Place
Bitki wieprzowe w sosie grzybowym 84

Bardzo lubię grzyby leśne i dania z ich udziałem. Kładę je do każdej zupy, wzbogacam ich smakiem sosy. Na dzisiejszy obiad przygotowałam medaliony wieprzowe w sosie grzybowym. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa z szynki lub łopatki 30 dag. świeżych lub mrożonych grzybów kilka suszonych grzybków średnia cebula 2 łyżki mąki 200ml śmietany 30% olej sól,pieprz WYKONANIE: grzybki suszone(...)zalać wodą,zostawić na pół godz., z mięsa przygotować małe medaliony, opruszyć je mąką i zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone świeże,bądź mrożone grzyby, smażyć na średnim ogniu,  dodać suszone grzyby i podlewać wodą, w której je moczyliśmy, dusić do miękkości mięsa, dolać śmietanę, zredukować, podawać z kaszą i surówką

Kuchnia Beaty
Wegański kapuśniak z ziemniakami 136

razem ograniczyłam trochę jej ilość, aby dodać trochę pyrek, żeby zupa była bardziej treściwa. Wegański kapuśniak z ziemniakami - przepis na 10 porcji Do przygotowania kapuśniaka będziesz potrzebować: 30g suszonych grzybów, 2 marchewki, 2 pietruszki, 400g ziemniaków, cebulę, 500g kiszonej kapusty, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 8 ziarenek pieprzu ziarnistego, 5 ziaren jałowca, łyżeczkę lubczyku, łyżeczkę domowej przyprawy(...)ząbki czosnku, łyżkę oleju, sól i pieprz do smaku. 1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 3 godziny, po czym odcedź, ale nie wylewaj wody, w której się moczyły. 2. Posiekaj cebulę, czosnek i grzyby. Cebulę i czosnek warto posiekać chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 3. W garnku rozgrzej olej i przesmaż posiekane składniki

Z notatnika dietetyka
Quiche z pieprznikiem jadalnym (kurkami) 60

Pieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze(...)grzyby i nie mogłam się opanować. Jeżeli tak jak my jesteście fanami pieprznika to zapraszamy Was do zapoznania się z naszym pomysłem. Do przygotowania quiche’u potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki

Szybko Tanio Smacznie
Warzywna musaka 125

jest przy tym daniu trochę pracy to warto, bo pyszne. Przepis pochodzi oczywiście z książki Jamiego Olivera Wege. Ilość porcji: 6 porcji Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: suszone grzyby – 40g cebula – 2 szt czosnek – 1 główka bakłażany – 800g ziemniaki – 1kg pomidory w puszce – 800g (2 puszki) ser feta – 150g jajka(...)łyżeczki oregano suszone – 3 łyżeczki ocet winny – 2 łyżki gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Suszone grzyby zalej 500 ml wrzątku i odstaw do namoczenia. Bakłażany umyj i pokrój na plasterki ok 0,5cm. Ułóż na blaszce do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i wstaw do piekarnika

wiecejwarzyw.pl
Gulasz z boczniaków 126

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak gulasz wieprzowy. Taki gulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie(...)wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową.  Składniki: 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 500 g boczniaków 2-3 suszone grzyby 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe  3 ziela angielskie 2 łyżeczki musztarda 1 łyżka mąki 2 łyżki sos sojowy kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cebule

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z boczniaków 126

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na pierwszy rzut oka wygląda jak gulasz wieprzowy. Taki gulasz jest prosty do wykonania i składa się kilku składników oraz przypraw.  Smakuje naprawdę świetnie, a poza tym jest lekki i dietetyczny. Dla mnie idealnie(...)wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na ryżową.  Składniki: 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 500 g boczniaków 2-3 suszone grzyby 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe  3 ziela angielskie 2 łyżeczki musztarda 1 łyżka mąki 2 łyżki sos sojowy kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cebule

Kuchnia MagdaLeny
Zupa grzybowa z łazankami 76

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak to dobrze pomrozić wieże grzyby, z których można wyczarować przepyszne dania. W ubiegłym roku bór obdarzył nas mnóstwem prawdziwków. Właśnie z nich powstała prosta, a zarazem bardzo smaczna, zupa grzybowa. Składniki: 200 g makaronu(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby rozmrażamy, odcedzamy z nadmiaru wody. Marchewki kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, smażymy przez kilka minut, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Dorzucamy grzyby, cały

R'n'G Kitchen