grupy B . Wracając do babci - nikt inny, tylko ona, powiedziała mi jak obchodzić się z mięsem królika! To był mój mały debiut :) Królik w sosie własnym z suszonymi grzybami Składniki: mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg) 3 ząbki czosnku 1 cebula garść suszonych grzybów 5 ziaren jałowca 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego łyżeczka suszonego majeranku(...)niewielką ilością tłuszczu. Zarumienione mięso przełóż do garnka (olej z patelni też) dolej trochę wody lub bulionu (żeby zakryło mięso) i dodaj jałowiec, liście laurowe oraz ziele angielskie. Suszone grzyby wyparz we wrzątku, tak, aby usunąć z nich ewentualne zanieczyszczenia i piach. Namoczone i oczyszczone grzyby pokrój w paseczki i dodaj do sosu. Duś mięso do miękkości
Gary Bez dnaweekend przywieźliśmy z rodzinnej wyprawy do lasu trochę pamiątek - mam teraz pół kuchni w grzybach 😅 Sezon w pełni, trzeba więc wykorzystać różne możliwości wykorzystania grzybów w kuchni. Postanowiłam, że na pierwszy ogień pójdzie zupa grzybowa. Zupa grzybowa Zupa grzybowa to chyba jedna z najbardziej aromatycznych zup, jakie możemy przygotować - jej zapachu nie da się pomylić z niczym innym. Zupa jest(...)Tradycyjnie w wielu rejonach kojarzona jest jako jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, choć akurat u mnie w domu zawsze raczej jadało się ją właśnie jesienią, gdy był wysyp świeżych grzybów. Ja dziś przygotowałam troszkę lżejszą wersję zupy grzybowej, na bulionie warzywnym i bez dodatku śmietany (której w zasadzie do zup nigdy nie używam). Zupa grzybowa - przepis na 8-10 porcji
Z notatnika dietetykaOpis Pizza z grzybami leśnymi: Pizza z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas dla wszystkich smakoszy pizzy. Cały czas zastanawiałam się co zmienić, żeby pizza była ciekawa, inna niż zwykle jadamy i do tego niesamowicie smaczna. Postanowiłam zmieszać różne rodzaje grzybów leśnych i przygotować właśnie z nimi pizzę. Uwielbiam połączenie leśnych kurek, borowików oraz podgrzybków. Gdy przygotowałam grzybową pizzę(...)początku każdy sceptycznie podchodził do jej zjedzenia. Wystarczyła jednak tylko chwila i jeden gryz mojej pizzy. Wtedy każdy oszalał i pokochał ją. Przekonałam nawet przeciwnika grzybów do zjedzenia mojej pizzy. Zasmakowała każdemu. Teraz przygotowuję ją od czasu do czasu nawet na przyjęcia domowe. Pizza jest szybka do przygotowania. Jeżeli mamy na nią ochotę poza sezonem grzybowym to wtedy możemy użyć
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneborowików. Wyszła wspaniała, przekonajcie się sami. Składniki na suma: Ok. 1 kg filetów z suma 1 szklanka mleka sól, pieprz cytrynowy Składniki na grzybową pierzynkę: Ok. 300 gram grzybów borowików całych mrożonych od Leśne skarby 1 opakowanie serka kremowego śmietankowego 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na konfiturę z żurawiny: 100 gram mrożonej żurawiny 30 gram cukru(...)minuty. Następnie dodajemy zamrożoną żurawinę i całość gotujemy ok 15 minut, powinien powstać taki czerwony gęsty syrop, który po wystygnięciu zmieni się w galaretkę. Grzybowa pierzynka: Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec
Życie zaczyna się w kuchnibiegnie nieubłaganie. Ten barszczyk, który gotuję na Wigilię robię tak jak moja mama. Jest bardzo prosty w wykonaniu a smaczny przy tym niesamowicie. Składniki: * 3 średniej wielkości buraki * garść grzybów suszonych * 0,5 l zakwasu z buraków * 1-2 marchewki * 1 pietruszka * 1 cebula * 3-4 ząbki czosnku * kilka ziaren ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * olej rzepakowy * przyprawy: sól(...)cukier, kwasek cytrynowy * koncentrat barszczu czerwonego – opcjonalnie Grzyby opłukałam i namoczyłam na dwie godzinki. Buraki umyłam i obrałam ze skórki. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a pozostałe pokroiłam w mniejsze kawałki. Marchew i pietruszkę obrałam i w całości włożyłam do garnka z burakami. Dodałam ziele i liść laurowy. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie
Pieprzyć z FantazjąJuż się obawiałam, że nie zdążę dzisiaj zostawić Wam przepisu. Jednak udało mi się dopiero coś napisać tak późną porą. Jest to przepis na kapustę z grzybami, która pojawia się na moim wigilijnym stole od zawsze. I może zdziwi Was fakt dodania vegety do kapusty, ale na prawdę zyskuje ona wtedy na smaku. Niektórym może to nie odpowiadać, jednak(...)przypadku nie złamię mojej kulinarnej tradycji świątecznej ;) Składniki: 600 g kiszonej kapusty 30 g suszonych grzybów 1/4 kostki masła 1 łyżka vegety Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości - około 30 minut. Odcedzić. Kiszoną kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić. Do gorącej kapusty dodać masło, ugotowane suszone grzyby oraz
My simple kitchenbigosie to przysłowiowe „a i u”. Ja dodaję całe ziarna jałowca i angielskiego ziela. Poza tym lubię w bigosie rozmaryn i majeranek. Jako przyprawę traktuję również suszone grzyby. Bigos bez grzybów dla mnie nie istnieje. W tym roku dodałam suszone prawdziwki, które tak namiętnie zbierałam przez całą jesień. Gotuję bigos w dużej porcji. Po pierwsze praktycznie jemy(...)godziny na małym ogniu. Mięso powinno być miękkie na tyle aby łatwo je poszarpać widelcem.Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut po czym odcedź ale zachowaj wodę. Pokrój grzyby w drobną kostkę. Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w drobną kostkę i zeszklij na połowie masła. Dodaj pokrojone grzyby, sól i czarny pieprz. Smaż przez 5 minut. Przełóż
codojedzeniaBoże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te same smaki w mniej tradycyjnej formie. Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa z suszonych(...)grzybów i owoców Składniki na 4 porcje: garść suszonych owoców (mix jabłek, gruszek, śliwek na kompot z suszu) garść suszonych grzybów litr gorącej wody ćwierć łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz uszka z grzybami do podania (u mnie mrożone) natka pietruszki do dekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć
Ugotowane pozamiataneJesień to dla mnie oczywiście zapach suszonych grzybów w daniach. Uwielbiam sos grzybowo – śmietanowy. Proste roladki z serem smakują wyśmienicie z tym sosem. Dodatek świeżej natki pietruszki wzbogaca smak całego dania. Na 6 roladek: 500 g fileta z piersi kurczaka (2 piersi) 6 plastrów sera radamer 6 łyżeczek świeżej natki pietruszki Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1 duża(...)cebula 200 g pieczarek ¾ szklanki suszonych grzybów leśnych 1 ząbek czosnku 300 ml wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki Leśne grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut. Filet z piersi kurczaka kroimy na 6 płatów. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Na każdym
VioletoweKucharzeniepromieniami i czasem stajemy się takimi „jesiennymi leniuchami”. Częściej szybko gotujemy i pod kocyk wskakujemy. Dlatego proponuję moje danie, której kiełbasa morlińska pojęła to zadanie. Szybko z cebulą i grzybami na patelni się wysmażyła, przyprawami otuliła, z kaszą biała połączyła, zieloną pietruszką i pomidorkami ozdobiła. Danie niby proste, wręcz banalne, a jednak na jesienne obiadki idealne. Składniki(...)porcje : 150 g grzybów shimeji brązowych, 3 szt. kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny https://morliny.pl . , 1 duża biała cebula, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 łyżka masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki przyprawy curry, przyprawa papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone, kilka sztuk dużych kapary, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku, kilka pomidorków koktajlowych. Przygotowanie: Kaszę gotujemy
Moniki SmakołykiTakie pierogi smażone u mnie zawsze są na Wigilię,ale tak naszła nas ochota na takie pierogi , więc zrobiłam je dzisiaj.Polecam, dziś akurat u mnie nadzienie to grzyby z kapustą,ale mogą być też same grzyby. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ grzyby lub kapusta z grzybami] Mąkę przesiać, dodać
Moje domowe kucharzenieRydzów nigdy nie udało się nam uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiliśmy je ukisić. Wyszły super! Składniki: świeże rydze cebula liście laurowe ziele angielskie cukier sól Przygotowanie: Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej(...)Ostatnią warstwą musi być cebula. Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem. Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić
R'n'G KitchenGrzyby, grzyby, grzyby…. Nie były nigdy moją szczególną pasją. No może kurki i rydze, te ostatnie późno poznałam. Reszta, gdy była – ok, gdy nie było – tragedii też
Na moim stole