mięsa wołowego gulaszowego, duża cebula, 2 duże papryki (ja użyłam 3 małe kolorowe: żółtą, zieloną, czerwoną), 2 duże marchwie, 2 średnie pietruszki, 3 ząbki czosnku, mała garść grzybów suszonych, 1 puszka pomidorów, pół słoiczka koncentratu pomidorowego (około 100 g), odrobina oleju do smażenia, odrobina mąki, 2-3 szklanki wody albo bulionu wołowego, śmietana 18% do podania (opcjonalnie), przyprawy: 2 ziarna(...)pieprz. Przygotowanie: Zacznij od przygotowania mięsa wołowego. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz i pozbądź się nadmiaru błonek. Pokrój na małe kawałki. Posól, popieprz i podsyp delikatnie mąką. Zamocz grzyby w pół szklance wody. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę i papryki pokrój w drobną kostkę, a czosnek zmiażdż i też drobno posiekaj. Na dość mocno
RozdomowionaZauważyliście, że jesień zawitała do nas na dobre? Ja miałam przyjemność obserwować ją ostatnio w różnych miejscach, z których przywiozłam spory zapasik grzybów i inne składniki do kuchni. Z tego też powodu dawno mnie tu nie było i dziś nadrabiam zaległości. Tydzień miałam dość zabiegany, więc obiady musiały być w miarę szybkie i nieskomplikowane. Jednym z nich była tytułowa soczewica(...)grzybami - wegańskie danie o bogatym smaku. Składniki (na 3 porcje): 250 ml zielonej soczewicy cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki mielonego kminku szklanka rozdrobnionych i obgotowanych grzybów leśnych sól pieprz olej do smażenia 2 łyżeczki musztardy francuskiej Soczewicę ugotować do miękkości w 400 ml wody. Na patelni rozgrzać olej i poddusić
Weekendy w domu i ogrodziePyszne danie obiadowe godne podania nawet w święta. Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami. Zapraszam do wypróbowania. Potrzebujemy: 1 kg schabu 50 dag grzybów leśnych lub pieczarek 1 serek topiony z ziołami 1 cebula olej zielona pietruszka Do panierowania:: 2 jajka lub 1 duże mąka mleko przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, ostra papryka Schab pokroiłam na kotlety(...)które następnie delikatnie rozbiłam. Posypałam każdy vegetą, pieprzem i ostrą papryką. Grzyby pokroiłam, cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę, kiedy się zeszkliła włożyłam grtzyby i dusiła je 30 minut.Cały płyn musi odparować. Doprawiłam solą i pieprzem. Pietruszkę posiekałam drobno i połączyłam z grzybami. Każdy kotlet posmarowałam dosyć grubo serkiem, położyłam łyżkę grzybów i ciasno zwinęłam. Do panierowania roztrzepałam
Co w garnkach piszczyOstatnio temperatury już nas za bardzo nie rozpieszczają, a poranki bywają naprawdę chłodne. Warto więc na śniadanie zjeść coś ciepłego. A że akurat sezon na grzyby mamy pełni i grzechem byłoby z tego nie skorzystać, to połączmy przyjemne z pożytecznym - dlatego moją dzisiejszą propozycją na pyszne, ciepłe śniadanie jest jajecznica z kurkami i papryką. Jajecznica z kurkami i papryką(...)będzie Ci potrzebne: 6 jajek, 250g kurek, 2 cebule, czerwona papryka, łyżka masła klarowanego, pęczek szczypiorku, pół szklanki mleka, szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki. 1. Kurki oczyść. Wsyp grzyby do miski, dodaj łyżkę soli i zalej wrzącą wodą i zamieszaj. Gdy kurki wypłyną na powierzchnię wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej - rob to ostrożnie, żeby nie zamącić wody
Z notatnika dietetykatylko urządzenie do smażenia frytek. Jeśli poświęcisz chwilę czasu na poszukiwania, to możesz znaleźć sprzęt, który z powodzeniem zastąpi piekarnik, grill, rożen, suszarkę do warzyw, owoców i grzybów oraz oczywiście frytkownicę. Wbrew swojej nazwie, frytkownice beztłuszczowe i niskotłuszczowe należą do grupy wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych, bez których w naszym zabieganym świecie trudno się obejść. Najlepsze frytkownice niskotłuszczowe to urządzenia(...)których przygotujesz nie tylko doskonałe chrupiące frytki, ale też upieczesz ciasto, usmażysz steki i ryby, wysuszysz grzyby i zrobisz najlepsze tosty na śniadanie. Na zdjęciu upieczone we frytkownicy Tefal Easy Fry Oven & Grill szybkie i dobre ciasto marchewkowe Mniej tłuszczu, mniej kalorii, zdrowsze posiłki Frytkownica beztłuszczowa to świetne rozwiązanie, jeśli masz ochotę na „smażone” potrawy
Cztery Fajerywielu potrwa np. do kurczaka w sosie teriyaki , który jest jednym z hitów Niedzielnego Kucharza. Możesz zrobić wersję wegetariańską tego dania z użyciem boczniaków. Zamacerowane w sosie teriyaki grzyby nabierają słodyczy i wspaniałego aromatu. Przepis jak zrobić sos teriyaki pochodzi z bloga Adamliaw.com Składniki: 250 g boczniaków 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy lub ryżu vermicelli Mała główka brokuła(...)Krok 1 Wlej do rondelka składniki sosu teriyaki, wsyp cukier. Wstaw na kuchenkę. Podgrzewaj mieszając, żeby rozpuścić cukier. Nie doprowadzaj do wrzenia. Przestudź sos. Krok 2 Porwij lub pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Przełóż do misy. Zalej sosem teriyaki. Odstaw na 15 minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na niego grzyby. Smaż 3 minuty. Umyj
Niedzielny kucharzDanie jednogarnkowe: delikatne mięso szynki zapiekane w kapuście z cukinią, cebulą, pieczarkami, grzybami i marchewką. Jesienne i rozgrzewające. Duża porcja, szybkie w przygotowaniu i smaczne! Składniki: 1500 g mięsa z szynki, 450 g pieczarek, 250 g grzybów (waga po wcześniejszym obgotowaniu), duża marchewka, kawałek cukinii, 2 cebule, duża marchewka, 80 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka przyprawy(...)oraz oleju - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Kapustę szatkujemy (nie musi być zbyt drobno), cebulę kroimy w piórka, pieczarki i marchew w grubsze plastry, cukinię w kostkę, grzyby jeśli są duże na mniejsze kawałki. Kapustkę sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy dużą szczyptą pieprzu. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pół kapusty, następnie cebulę
Lena GotujePyszne sycące leczo które możecie zrobić na obiad, kolację. Dodałam do niego grzyby shittake dzięki czemu leczo ma fajny smak. Tak naprawdę to można dodać do niego te warzywa które macie i lubicie. Zamiast passaty świetne będą też pomidory świeże. 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 100 g grzybów(...)shiitake papryczka chili 100 g kabanosów 100 g boczku wędzonego sól, pieprz, natka pietruszki papryka wędzona, oregano suszone 400 ml passatę pomidorową 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej rzepakowy Grzyby przekładam do garnka, wlewam gorącą wodę i odstawiam na dwie godziny.Odsączam z wody i kroję. Wodę możecie wykorzystać do lecza. Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam
wesoła kuchniazawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów i dymki. Wszyscy go u nas uwielbiają. Przepis na ramen Składniki: Około kilograma kości z kaczki (szkielety, porcje rosołowe), 2 piersi z kaczki ze skórą, 6 ząbków czosnku, około(...)kawałek świeżego imbiru, 2-3 cebule, 2 marchewki, garść suszonych grzybów mun, świeża papryczka chili, sól, pieprz, sos sojowy, opakowanie makaronu ramen (zwykle 400 gramów), Jako dodatki jajko ugotowane na półtwardo, cebulka dymka, kapusta pekińska. Jak zrobić ramen? Kości z kaczki rozłóż równomiernie w dużej brytfannie. Piersi natrzyj solą, ułóż w brytfannie skórką do góry. Piecz przez 1 godz
Kulinarna Polskaświetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka Składniki: Opakowanie 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki białe, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Sól Marynata(...)Zagotuj w garnku litr wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż na nim grzyby aż zrobią się złote. Posól. Odłóż. Krok 6 Na tę samą patelnię wyłóż tofu. Smaż
Niedzielny kucharzSajgonki. Oryginalne sajgonki z mięsem mielonym, grzybami shiitake i warzywami - przepis na sos do sajgonek Przepis na tradycyjne azjatyckie smażone sajgonki - pyszne, cudownie chrupiące, wypełnione niesamowitym nadzieniem z makaronu ryżowego, grzybów shiitake, dymką ze szczypiorkiem, startą marchewką i mieloną wieprzowiną. Sajgonki podawane z ostro-słodkim sosem przygotowanym z cukru, octu ryżowego, ze świeżą papryczką chili i czosnkiem(...)kurczakiem>>> Curry z kurczaka i mango>>> Sajgonki. Składniki i przyprawy na sajgonki i sos do nich: około 50g cienkiego makaronu ryżowego 6 grzybów shiitake świeżych albo suszonych (suszone wcześniej namaczamy), drobno posiekamy 4 małe dymki posiekane razem ze szczypiorkiem 1 mała marchewka, starta na tarce do warzyw z dużymi oczkami około 350g mielonego mięsa
Moja Książka KucharskaWiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką. Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki(...)wolicie grzyby, czy pieczarki? Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 14 łyżek mąki 400 ml mleka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg pieczarek 2 cebule 1 – 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Panierka: 3 jajka 200 ml mleka szczypta Vegety bułka tarta olej
KuchniaWeDwoje.pl