grzyby - 15226 przepisów (strona:178/1016)

Kaszotto jęczmienne z rydzami 86

całej Polsce mamy aktualnie wysyp grzybów, dlatego też postanowiłam wykorzystać je w kuchni. Mój wybór padł na rydze. Słodkie i jędrne rydze w połączeniu z delikatną kaszą jaglaną, słodką cebulą i świeżością natki pietruszki stanowi niesamowicie smakowite połączenie. Idealne danie na jesienny obiad. Składniki: 250g ugotowanej kaszy jęczmiennej 300g rydzów, oczyszczonych 1 średnia cebula łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki(...)pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę siekamy w drobną kostkę i szklimy na łyżce masła. Rydze czyścimy, duże grzyby przekrawamy na mniejsze części. Grzyby dodajemy do cebulki i odsmażamy na maśle, którego w razie potrzeby dodajemy więcej. Do gotowych grzybów z cebulką dodajemy kaszę, natkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego

Życie ze smakiem
Tarta z grzybami leśnymi 182

Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 300 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g wędzonego boczku 1 jajko 100 ml śmietany kremówki 60 g żółtego sera sól, pieprz, rozmaryn 1 łyżka(...)oliwy 1 łyżka masła Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Farsz: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie dodać grzyby. Smażyć

My simple kitchen
Gulasz wołowy z grzybami 89

Super danie nie tylko na jesień, ale na każdą porę roku, bo jeżeli nie  mamy grzybów leśnych, to doskonale sprawdzą się również pieczarki. -- Skład: wołowina 500-700 g, grzyby 500-700 g, warzywa 500-900 g (papryka, kabaczek, dymka)  3-4 korniszony, smalec100 g, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, ziele ang., liść laurowy. Pokrojone w kostkę mięso(...)zagotuje zbieramy pianę, Wrzucamy ziele i liść. -- -- Potem dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy, następnie gotujemy pod przykryciem. -- Trochę warzyw i pozostałe przyprawy zostawiamy na drugi rzut. -- Na patelni podsmażamy grzyby, ale nie wszystkie, podsmażone dodajemy do garnka. Teraz też należy dodać przyprawy, dobrze wymieszać i zmiejszyć ogień. -- Dla zróżnicowania i podkręcenia smaku dodajemy do gotujacego się cały  czas

chleba naszego
Kaszotto po staropolsku czyli kuchnia Słowian 126

mieszkańcami i kiedy zapytałem o jakieś typowe, najlepiej kryzysowe, dania kuchni rosyjskiej, usłyszałem, że nie ma czegoś takiego jak typowa kuchnia rosyjska, chyba, że chodzi o wszystkie dania z grzybami, gdyż podobnie jak polska, była ona poddawana wielu wpływom. Dlatego jedyne danie kuchni "polskiej", które jest polskie to żurek. Danie, które Wam dzisiaj zaprezentuję pochodzi jeszcze z czasów, kiedy ludzie(...)kompletnie niespokrewnionych obcych.  Na szczęście wprowadzanie nowych wartości nie jest takie proste, dlatego pewne tradycje pozostały do dziś, co kulinarnie objawia się najbardziej w miłości do zboża i grzybów. Pomimo tego, że mamy XXI wiek, nie jest łatwo przystosować grzyby leśne do hodowli domowej, dlatego pozyskujemy je głównie z lasu, choć czasem pośrednio :) Kiedy po rewolucji agrarnej człowiek

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z porami (Gratin di patate, funghi e porri) 114

purée z ziemniaków . Dzi ś  zapraszam Was na zapiekank ę  ziemniaczano-grzybow ą  z porami. Ziemniaki w po ł ą czeniu z podsma ż onymi grzybami i porami zapiekane pod chrupiac ą  pierzynk ą  z sera, tworz ą  danie idealne, w sam raz na jesienne, pochmurne dni. Smacznego! **** La combinazione di porro e patate(...)scamorza. Il risultato che otterremo sarà un gratin dal sapore geniale, al quale sarà difficile dire di no. Buon appetito! SKŁ ADNIKI  1 kg ziemniaków 400 g grzybów 150 g żółtego sera 200 ml śmietany 2  ł y ż ki mas ł a 2 pory 2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI

La grande e la piccola cuoca
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 158

Kremowy, aromatyczny, pachnący grzybami sos zabielony śmietaną. Świetnie smakuje podany razem z kaszą, kopytami, kluskami śląskimi. Składniki: 800 g świeżych grzybów (maślaków, podgrzybków, zajączków), 2 małe cebule, 2 duże ząbki czosnku, szczypta tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy i myjemy, Kroimy(...)kawałki . Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek oraz tymianek. Chwilę podsmażamy i dodajemy grzyby. Smażymy na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy gaz, dusimy pod przykryciem około 35-40 minut co jakiś czas mieszając. Całość zaprawiamy śmietaną, dodajemy natkę oraz doprawiamy

Lena Gotuje
Zupa krem z kurek i prawdziwków 128

ciekawie smakują, bo składniki idealnie są ze sobą zmiksowane w jedną całość zmieszane. Taką zupę można z różnymi dodatkami podawać i na różne sposoby zajadać. Ja do nich podsmażonych grzybów dodałam, i zupą się delektowałam. Moja córka zakombinowała, jako sosu do makaronu dodała, serem żółtym posypała i smakiem mojej zupy się zachwycała.     Składniki(...)smaku, świeża zielona pietruszka. Przygotowanie: Rada: kilka najmniejszych grzybków odkładamy, przesmażamy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i skórki z cytryny, będzie jako dodatek do zupy. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim czosnek (kilka sek.) i dodajemy grzyby. Całość smażymy na wolnym ogniu, woda powinna

Moniki Smakołyki
Prawdziwkowa ciecierzyca (grzyby leśne, prawdziwki z cieciorką) – danie jednogarnkowe 86

świeżych prawdziwków przygotowałam, do których ciecierzycy dodałam. Kuskus dla zagęszczenia użyłam, a całość ciekawie doprawiłam. To danie jednogarnkowe, mało kolorowe, ale oryginalnie smakuje i niewiele kosztuje, jeśli grzyby się samemu w lesie uzbierało, a nie kupowało. Można też na targ się pofatygować i leśnych grzybów pokupować, bo takie tylko sezonowo występuję i dlatego tak bardzo nam smakują. Składniki(...)połowę, a następnie w plasterki, prawdziwki w średniej wielkości, dowolne kawałki. Na dużej patelni (ewentualnie w garnku o szerokim dnie) roztapiamy masło, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy grzyby, całość podsmażamy.  Dodajemy sos sojowy, pieprz, delikatnie solimy (doprawimy na samym końcu), zalewamy 500 ml gorącą wodą i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 25 min (czas duszenia zależy

Moniki Smakołyki
Risotto z kurczakiem i kurkami 132

kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się ryżu. Możecie zastąpić kurki innymi grzybami, jednak skoro jest sezon na kurki to czemu nie skorzystać :) Składniki 200g kurek 1 filet z kurczaka 100 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula tymianek 2 łyżki masła

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek: Smażone sajgonki 78

kilka łyżek 3-4) suszonych grzybów typu mun 1 mała szalotka drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 jajko Garść kiełków fasoli (opcjonalnie) 20 małych arkuszy papieru ryżowego lub 12 dużych 2 szklanki oleju 1 szklanka ugotowanego ryżu Garść sałaty Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Zalej grzyby gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Zalej wodą również(...)makaron i odstaw do namoczenia na 10 minut. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Makaron odcedź i pokrój nożem na mniejsze kawałki. Krok 2 Do głębokiej misy przełóż mięso, krewetki, wsyp startą marchew, posiekaną kapustę pekińską, szalotkę i ząbek czosnku. Dodaj makaron ryżowy i grzyby oraz kiełki jeśli używasz. Wbij jajko. Wymieszaj całość a następie wyrabiaj jak mięso

Niedzielny kucharz
Czwartek: Pieczone pęczotto z kurczakiem 92

drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany Garść suszonych grzybów lub 3-4 boczniaki 1 szklanka wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżka drobno posiekanej papryczki chili (według uznania) 3 łyżki oleju Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zalej suszone grzyby szklanką ciepłej wody. Odstaw na 15 minut. Odcedź(...)zachowaj wodę, grzyby z grubsza posiekaj. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Kiedy piekarnik nagrzewa się, rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, a po chwili grzyby (suszone lub pokrojone w mniejsze kawałki boczniaki) i smaż 4-5 minut aż cebula się zeszkli. Wsyp szklankę pęczaku i dobrze wymieszaj z cebulą. Smaż ze 2 minuty. Dodaj

Niedzielny kucharz
Treściwy rosół z azjatycką nutą 143

kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony pieprz szczypta suszonego imbiru 1 średnia cukinia pęczek natki pietruszki makaron ryżowy WYKONANIE Skrzydełka, kości(...)pozostałą wraz z liśćmi włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik. Mięso wieprzowe umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa, dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo

Passions hobbies life
Ziemniaki po nelsońsku 141

jajkami, przepis z Poradnika gospodarstwa domowego wydanego nakładem wydawnictwa „ognisko domowe”. W oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku mogą, lecz nie muszą być z grzybami. Ja oczywiście dodałam grzyby. 1 kg ziemniaków*, 3 jajka, 40 g tłuszczu (masło, olej), 300 g cebuli (2 średnie cebule), 30 - 40 g suszonych grzybów, listek laurowy, 5 ziaren pieprzu czarnego(...)skórce w dużej ilości wody. 2. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajać w talarki. 3. Pokrajać cebulę w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodać rozkruszone grzyby, przesmażyć, wlać 400 ml wody, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, dusić do miękkości. 4. Ugotowane ziemniaki przestudzić. 5. Dno i boki formy posmarować tłuszczem. 6. Przestudzone ziemniaki pokrajać

królestwo garów
Egzotyczna zupa wegetariańska z cieciorką, mun i makaronem ryżowym 126

ząbki czosnku, garść suszonych grzybów mun, 1 duża cebula czerwona, 2 marchewki, 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego, ok. 100 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą, ok. 8 dużych łyżek cieciorki -1 mała puszka, bulion warzywny Winiary (bulion na 1 litr wody), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, tymianek świeży czarnuszka. Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą(...)paski za pomocą nożyka do warzyw, cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy, olej szklimy na nim cebulę z czosnkiem, dodajemy grzyby, marchew i całość przesmażamy ciągle mieszając. Całość zalewamy ok. 1 l wrzącej wody i dodajemy bulion warzywny do smaku (ok. 3 łyżki ). Całość zagotowujemy, dodajemy makaron, cieciorkę, listki tymianku

Moniki Smakołyki
Fasolka zapiekana z grzybami i serem / Green bean mushroom and cheese bake 120

szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka zapiekana z grzybami i serem (4 porcje) Składniki: 500 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 200 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 50 g boczku pokrojonego w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 250 ml śmietanki(...)ustaw go na 200oC. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i obsmaż przez 5 minut do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, wymieszaj i podsmaż kolejne 3 minuty. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę, dodaj bulion i dokładnie wymieszaj. Po chwili

karmelowy

Proponowane wyszukiwania