grzyby - 15226 przepisów (strona:186/1016)

Marynowane maślaki 92

Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.  Składniki 1 kg maślaków 1 szklanka octu 10 % 1 l wody liście laurowe ziele angielski 1 cebula 1 pełna łyżka soli 1 pełna łyżka cukru ziarna pieprzu     Przygotowanie Maślaki obrałem ze skórki, oczyściłem z błon, dokładnie(...)opłukałem. Tak przygotowane grzyby włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutki główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz

R'n'G Kitchen
Zupa z maślaków 125

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać. Składniki 500 g maślaków (grzyby) 1 cebula 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 1 pełna łyżka mąki 50 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 100 g kaszy jęczmiennej(...)perłowej 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy

R'n'G Kitchen
Grzyby marynowane z cebulką. 402

Składniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody wraz(...)obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulą. Gotuj do momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone

Przepisy i porady kulinarne
Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem 117

Cześć! Polędwiczka + grzyby + śmietana + wino to połączenie idealne. To się po prostu nie może nie udać! Ostatnio dużo u mnie kurek, wiem. Jednak próbuję maksymalnie wykorzystać sezon i przygotować dla Was jak najwięcej smakowitych propozycji. Jak Wam się podobają kurki w takiej odsłonie? Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek(...)razy. Kurki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez chwilę – by odparować resztę wody. Gdy będą suche – dodaj 2 łyżki oliwy i smaż przez kilka minut – aż grzyby ładnie się zrumienią. Grzyby przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu – uważając by pozostawić jak najwięcej oleju na patelni, gdyż będzie używana. W razie potrzeby – dodaj

Moja pasja smaku
Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 109

grillowania nie używać wędlin peklowanych, ponieważ przy ogrzewaniu powstają wspomniane wyżej rakotwórcze nitrozaminy. Co z pestycydami, grzybami, pleśniami, bakteriami i konserwantami? No dobra, azotany i azotyny to jedno, ale przecież na produktach o niskim ich stężeniu dalej mogą znajdować się szkodliwe substancje (pestycydy, grzyby, pleśnie, wirusy, bakterie, konserwanty). Niestety Greentest nam tego nie wskaże. Jak zatem je usunąć? Mycie(...)stanowi problem. Ultradźwięki potrafią usunąć wszelkie zanieczyszczenia stałe, jaja pasożytów, pyły (również <2,5pm) oraz metale ciężkie. Ozon natychmiast usuwa pestycydy, substancje chemiczne, likwiduje bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, likwidując przy tym nieprzyjemne zapachy.” Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze. Wystarczy je włożyć do miski wraz z przedmiotami, które chcemy oczyścić. Następnie zalać zimną wodą z kranu

Moja Delicja
Jesienny kurczak 100

nasze zbiory. Składniki 10 pałek z kurczaka 100 g masła 100 g wędzonego parzonego boczku 200 g świeżych grzybów 20 g mąki 500 ml rosołu drobiowego 3 kapelusze suszonych grzybów 10-15 szt marynowanych cebulek perłowych 2-3 marchewki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 główka czosnku mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz     Przygotowanie   Normal(...)obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia. Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem. Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka. Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto. Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały

R'n'G Kitchen
Grzyby gatunkami. Koźlarz czerwony 398

Koźlarz, kozak czerwony Leccinum Aurantiacum to piękny przedstawiciel rodzaju koźlarzy. To smaczny grzyb jadalny i bezpieczny bo nie do pomylenia z żadnym gatunkiem grzyba niejadalnego. Najczęściej jest tylko utożsamiany ze swoim bratem, prawie bliźniakiem, koźlarzem pomarańczowożółtym . Kozak czerwony rośnie zawsze w towarzystwie topoli osiki, z którą tworzy mikoryzę i dlatego nazywany jest osiczakiem. Koźlarz pomarańczowożółty jest związany z brzozą(...)Poszczególne gatunki różnią się drobnymi szczegółami, które dla mniej wprawnych grzybiarzy są mało dostrzegalne i nieistotne. Przed grzybobraniem zajrzyj do atlasu i upewnij się, że znasz przynajmniej podstawowe gatunki grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Prosta zupa grzybowa z ziemiakami 160

chwalmy go przed końcem żeby nie zapeszyć. Rozpocznijmy go jednak na zachętę domową zupą grzybową. Ostatnie dwa lata i moje wrześniowe urlopy na Podlasiu niestety nie obfitowały w grzyby. Zapasy suszu i marynat kurczą się niebezpiecznie, a obdarowywać znajomych już nie mam czym. Liczę na to, że w tym roku trochę się odkuję i dlatego wyskoczyliśmy na chwilę(...)znajomego lasu . Szału nie było, ale tragedii też nie i udało się zapełnić nieduży koszyczek. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to jedno z moich ulubionych dań. Jest prosta, ale pełna smaku i pachnie obłędnie. Według mnie zupa z takiego mixu różnych grzybów jest najlepsza, ale możecie użyć jednego, dowolnego gatunku. Jeżeli chcecie możecie zupę grzybową zrobić z makaronem . ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 195

przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie grzybówgrzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać grzyby i smażyć aż puszczą wodę. Doprawić(...)smaku solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby będą suche, wtedy obsypać oregano i wymieszać. Przygotowanie mięsa – odciąć wszystkie błonki z polędwiczki, przeciąć ją wzdłuż ale nie do końca. Ma powstać duży płat mięsa. Rozbić za pomocą tłuczka, doprawić solą i pieprzem oraz papryką wędzoną ostrą. Na płat mięsa rozłożyć plastry sera i suche przesmażone pieczarki.Położyć gałązki natki

Kuchnia Pokoleń
SOS GRZYBOWY 168

rzepakowy 1/3 szklanki białego wina półwytrawnego 2/3 szklanki śmietany 30% (albo 18% z dodatkiem cukru pudru) sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy garść natki pietruszki i koperku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby dokładnie oczyszczamy i ewentualnie płuczemy pod zimną wodą. Następnie kapelusze i nóżki kroimy na plasterki.  Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oleju(...)rzepakowego. W pierwszej kolejności smażymy pokrojoną cebulkę oraz starty czosnek. Dodajemy wino i gotujemy do momentu aż większa część wyparuje. Można dodać jeszcze odrobinę masła, zamieszać i dorzucić pokrojone grzyby. Smażymy mieszając co chwilę do momentu aż grzyby odrobinę się zarumienią. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i odrobiną koperku. Na koniec łączymy ze śmietaną - z zasady

wege i kropka
Zupa tajska na listopadowy obiad 109

kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego(...)dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ewentualnie pestek (mi nie przeszkadzają

Patchwork
Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym 160

użyłam suszonych. Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (użyłam rozmarynowego z Biedronki) Sos: garść suszonych grzybów 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g chudego boczku 100 g sera z niebieską pleśnią rozmaryn, tymianek, majeranek pół szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz do smaku olej Grzyby pokruszyć, zalać szklanką wody i gotować w garnku do wyparowania płynu. Boczek(...)koniec posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i mieszając chwilę smażyć. Następnie wlać szklankę zimnej wody i ciągle mieszając, rozprowadzić w płynie, by nie było grudek. Zagotować, dodać ser, ugotowane grzyby oraz zioła i przyprawy. Gdy ser się rozpuści, wlać śmietankę i połączyć z wywarem. Jeszcze raz zagotować. W czasie przygotowania sosu ugotować makaron al dente. Gorący odcedzić, dodać

Czerwień i błękit
Makaraon z boczkiem i borowikami z mascarpone 120

grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin. Na patelni na maśle lekko zeszklić cebulę, dodać pokrojone na większe kawałki grzyby, podsmażyć, a następnie podlewać pozostałą po grzybach wodą. Kiedy grzyby zmiękną, doprawić je solą, pieprzem i szczyptą suszonego rozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne

Raj dla Podniebienia
Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew 234

pokrojone w grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki ¼ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 papryka, pokrojona w plasterki 1 szklanka grzybów pokrojonych w grube plasterki lub ćwiartki(4-5 pieczarek) 200 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść(...)smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion): Do pojemnika wyposażonego w mieszadło wlej olej, włóż kurczaka i uruchom program P1 slow cook. Po sygnale dodaj cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, grzyby, łodygi szparagów (nie czubki) i wino i ponownie włącz program P1 slow cook. Po sygnale dodaj bulion i sos pomidorowy i uruchom program P2 slow cook na 20 minut

karmelowy
Domowy ramen z Thermomix 280

jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie składniki na bulion, zalewamy wodą i gotujemy czas 10 min/temp. 100/obr.1 . Gotujemy z założoną na pokrywę TM miarką. Następnie ściągamy miarkę i gotujemy w sumie 90 min/temp. 90/obr.1 Grzyby shitake przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja namoczyłam(...)grzyby na 30 min w gorącej wodzie, następnie w nowej wodzie gotowałam 15 minut. Następnie pokroiłam w paski. Makaron gotujemy również wg przepisu na opakowaniu. Wyciągamy koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę

Themo przepisy