grzyby - 15226 przepisów (strona:188/1016)

Mieszanka do potraw chińskich i "Dzieczyna z pociągu" 175

ulubiony fix do potraw chińskich z torebki poszedł w odstawkę. Nadal jednak lubię jego wygląd, więc postanowiłam zrobić zdrowszą i świeżą wersję tego dodatku do ryżu.  Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku(...)przestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa.  Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczniaki a’la schabowy 188

rzut ,jak zwykle, idą boczniaki smażone a’la schabowy , to ulubione danie moich synów , do tego frytki, jakaś zielenina i pycha ! Obiad tak przygotowany, znika sam z talerzy . Grzyby w chrupiącej panierce to delicja z najwyższej półki . Bardzo proste danie , a jakie smaczne , sami spróbujcie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Nawet jeśli nie chcecie ich uprawiać , bez problemu dostaniecie je w sklepach , to bardzo popularny i zdrowy grzyb . Boczniaki zawierają wysoko przyswajalne białko , nienasycone kwasy tłuszczowe , a także witaminę B ,wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk . Pomagają obniżyć cholesterol i zwiększają wydolność naczyń krwionośnych, tak więc zdrowo i smacznie " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Gnocchi w z karmelizowanymi pieczarkami, cebulą i fetą 140

jest dosłowny ‘comfort food’ – mocny smak, minimum wysiłku, maksimum efektu. Spróbujecie? Pieczarki oczyszczamy wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Grzybów nie myjemy, nie lubią moczenia, chłoną wodę zachowując się jak gąbka – przez to rozcieńczają swój smak. Oczyszczone pieczarki pozbawiamy nóżek, kroimy grzyby na ćwiartki. Czosnek i cebulę obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kruszymy fetę(...)dokładnie na sicie, odstawiamy.   W dużym szerokim rondlu mocno rozgrzewamy klarowane masło –3 łyżki. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i mieszamy, żeby równo otoczyły się w tłuszczu. Smażymy grzyby na dosyć wysokim ogniu, żeby nie pozwolić im puścić wody – mają się usmażyć, skarmelizować i zezłocić, nie udusić. Mieszamy i smażymy aż nabiorą złotego koloru i stracą około połowę

Karo in the Kitchen
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 237

cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni klasycznej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 ml wermutu 2 łyżki balsamico białego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 1 łyżka mąki sól i pieprz. Na patelni rozgrzej 30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni i podsmaż grzyby przez(...)Dodaj posiekany czosnek, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż grzyby na złoto aż odparuje woda. Posyp posiekaną natką pietruszki, zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Tą samą patelnię (bez mycia), podgrzej mocno, dodaj wermut, ocet balsamiczny, miód i połącz ze smakiem, który pozostał na patelni. Zredukuj całość do syropu. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Na innej patelni

karmelowy
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40550

majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Wodę po gotowaniu grzybów wykorzystujemy do ugotowania kaszy. Gotujemy ją według przepisu na opakowaniu. Ugotowane grzyby i mięso mielimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy zioła oraz sól i pieprz. Wyrabiamy farsz

Trzeci talerz
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi(...)kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek ; blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Krokiety z pieczarkami 386

, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką. Ja oczywiście bardzo lubię grzyby, jak i pieczarki 🙂 A Wy co wolicie grzyby, czy pieczarki? […] Artykuł Krokiety z pieczarkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Perunalaatikko - fiński placek 136

splotu tych zdarzeń postanowiłem ugotować to danie. Technicznie rzecz biorąc to zapiekanka ziemniaczana z grzybami doprawiona gałką muszkatołową i melasą. Melasa to nic innego jak odparowany wywar z buraka cukrowego, dlatego uznałem, że starty burak cukrowy też da radę. Do tego trochę jesiennych dodatków jak grzyby. W takiej konfiguracji też występuje :) Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - grzyby - mąka - gałka(...)muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i gnieciemy. Buraka trzemy na tarce o małych oczkach. Na taki okrągły placek o średnicy 25 cm używamy około szklanki wiórków. Grzyby podsmażamy i mieszamy razem z utłuczonymi ziemniakami i burakami. Dodajemy trochę mąki, gałki muszkatołowej. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 180 stopni do momentu aż się zarumieni z wierzchu

Kryzysowa Książka Kucharska
Łazanki mocno inaczej 124

sezonem na kapustę. Najgorzej jest z sezonem na grzyby leśne, bo on właśnie się kończy. Wykorzystując ostatni gwizdek zmodyfikowałem trochę tradycyjny przypis na łazanki. Składniki: - makaron łazanki - leśne grzyby - czerwona kapusta - cebula Wykonanie: Łazanki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby myjemy, kroimy i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy poszatkowanej kapusty. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Krokiety gryczane w sosie grzybowym 155

określenia potrawy o kształcie cylindrycznym.  Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka Wykonanie: Grzyby myjemy, kroimy, w miarę potrzeby gotujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulą. Zasypujemy mąką, mieszamy tworząc zasmażkę i dodajemy wody, co jakiś czas mieszając

Kryzysowa Książka Kucharska
Dziki leśny gulasz. 128

kora dębu ma również właściwości antybakteryjne Dodałem jeszcze inne dary lasu - grzyby. W moim przypadku suszone, ale śmiało możecie użyć świeżych, jeśli macie takowe pod ręką :) Składniki: - grzyby suszone (mogą być świeże) - żołędzie - marchewka - cebula - maka - soda oczyszczona Wykonanie: Żołędzie obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem pól łyżeczki sody oczyszczonej. Woda powinna się mocno(...)zabarwic. Zabieg powtarzamy, aż woda będzie względnie czysta. U mnie wystarczyło 3 razy :) Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dolewamy trochę wody i gotujemy razem ze starta marchewka. Dodajemy żołędzie i jakiś czas gotujemy. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dosypujemy trochę maki i dobrze mieszamy. Dodajemy wszystko do garnka z gulaszem i zagęszczamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Paszteciki z kapustą i grzybami 183

zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek  [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka suszonego majeranku łyżka masła sól, pieprz oraz: białko do posmarowania+łyżka mleka sezam, mak, kminek(...)dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko.Wyrobić jednolite ciasto, dolewając pod koniec masło.Zagniecione ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia . Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc, a następnie gotować przez 10 minut. Kapustę posiekać i zalać wodą. Dodać przyprawy,gotować do miękkości kapusty.[ listki i ziarna wyjąć

Moje domowe kucharzenie
aromatyczny śledź po litewsku 211

zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki cukru 100 ml oleju 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru sól sposób przygotowania Grzyby wkładamy do niewielkiego rondla zalewamy wodą i zostawiamy ( najlepiej(...)Następnego dnia gotujemy grzyby ( w wodzie w której się moczyły), po czym odstawiamy do wystygnięcia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy zmiażdżone nożem i posiekane ziarna ziela angielskiego, pokruszone liście laurowe, posiekany pieprz.  Całość zalewamy olejem i  na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do oleju, dodajemy drobno posiekaną  cebulę, oraz grzyby ( również drobno

Miód i pieprz
Uszka z grzybami 102

zrobić moje pierwsze w życiu uszka, które kocham. Stanowią one mój ulubiony fragment jedzeniowy podczas Wigilii. Składniki na uszka z grzybami (35 sztuk): Ciasto: mąka pszenna (poznańska) 400 g kubek ciepłej wody ok 300 ml odrobina soli Farsz: suszone grzyby (użyłam borowiki) 50 g duża cebula łyżka bułki tartej sól pieprz Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli. Wyrabiać(...)stopniowo dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki). Odstawić na 15 minut pod przykryciem. Grzyby gotować 30 minut w 500/600 ml wody. Cebulę zeszklić na maśle. Ugotowane grzyby drobno pokroić i połączyć z cebulą oraz bułką tartą. Doprawić do smaku obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu

Karola gotuje
Pierogi z grzybami 133

Składniki: ciasto: - 2,5 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - szczypta soli - około 3/4 szklanki ciepłej wody farsz: - 160 g suszonych grzybów - 2 średnie cebule - garść świeżego i drobniutko posiekanego koperku - sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili Przygotowanie: suszone grzyby umieść w garnku, zalej ciepłą wodą, dodaj sól i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny; grzyby powinny być miękkie(...)wtedy odcedź je i posiekaj je drobniutko (możesz je też zmielić); na oleju przesmaż drobno posiekaną cebulkę i połącz z grzybami; całość dobrze wymieszaj, przypraw do smaku; jeśli chodzi o ciasto to połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób na elastyczne i spójne ciasto; ciasto rozwałkuj cienko, wykrawaj kółka lub inne ozdobne brzegi, faszeruj, dobrze zlep brzegi i gotuj

Zasmakuj Kuchni