Kierujemy się smakiem i intuicją.... grzybki leśne ( najlepiej malutkie i średniej wielkości ) woda kilka łyżek octu sól liście laurowe ziele angielskie małe marchewki cebula cukier czerwona papryka czosnek Grzyby(...)oczyszczamy i chwilę blanszujemy na wodzie z octem i cukrem. Osobno gotujemy zalewę z wody, octu, cukru, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Czasem dodajemy cynamon i kilka goździków. Grzyby przekładamy do słoiczków. Dodajemy kilka plasterków cebuli i czosnku oraz papryki i marchewki. Zalewamy cudowną miksturą. Zakręcamy i gotujemy ok godziny. Na zimę będą jak znalazł
Jemy Pijemydostępne np w Lidlu ) 1/4 kalafiora podzielona na mniejsze kawałki 2 jajka ok 20 grzybów shitake 1 duża marchewka pokrojona w słupki 1/2 papryczki chilli drobno posiekana 1 mały posiekany pęczek szczypiorku olej do woka ząbek czosnku drobno posiekany sos sojowy szczypta brązowego cukru Grzyby moczyć kilka minut we wrzątku. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Najczęściej jego również(...)należy zalać wrzątkiem. Do woka wlać kilka 2-3 łyżki oleju i dobrze go rozgrzać. Na olej wrzucić kolejno, marchew, kalafiora, grzyby. Wszystko krótko przysmażać. Dodać sos sojowy, cukier i czosnek . Wbić jajka. Energicznie mieszać. Na koniec dodać chilli i szczypiorek. Bardzo proste w przygotowaniu danie :) Polecam :) Można dodać kilka kiełki fasoli mung i świeżą kolendrę ale akurat
Jemy Pijemymożna powiedzieć ;) ) 2 łyżki przyprawy ( kolendra, kumin, chilli, cynamon, liście laurowe, 5 szyszek kardamonu, ziele angielskie) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi lub innym długim przyrządem nakłuć mięso a w otwory powpychać(...)piekło się mięso. Na spód wlałam kilka łyżek wody. Włożyć do nagrzanego na 200* piekarnika na około 1 godzinę. od czasu do czasu podlać piwem. W tym czasie namoczyć grzyby i obrać warzywa. Cebulę pokroić w grube piórka a korzenie w grube słupki. Po około godzinie dodać do mięsa i piec kolejną godzinę. Podlać powstałym sosem. Około pół godziny
Jemy Pijemymielony czarny pieprz 3/4 szklanki suszonych pomidorów ( suchych , nie z oleju ) 3/4 szklanki suszonych grzybów leśnych 1/2 szklanki suszonych śliwek Jeśli lubisz słodszy bigos można go dosłodzić łyżką cukru lub, żeby było zdrowiej łyżką ksylitolu. Początkowo obie kapusty dusi się w dwóch garnkach. Grzyby i pomidory gotować około 30 min na wolnym ogniu aż zmiękną. Kiszoną kapustę, jeśli(...)wodą. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Gdy obie kapusty zmiękną wrzucić je do jednego garnka. Dodać masło oraz pokrojone na mniejsze kawałki zagotowane pomidory, grzyby, śliwki i podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Wlać wodę pozostałą po gotowaniu grzybów i pomidorów. Podlewać winem i octem balsamicznym. W razie potrzeby dosolić
Jemy Pijemynajmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 g ulubionych owoców morza(...)wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza. Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę, cukier, oliwę chilli i sok z limonki. Gotować ok 2 minut. Warzywa mają być chrupiące. Zupa ma mieć przyjemny kokosowy posmak, z nutką limonki i pikanterii. Trzeba
Jemy Pijemydrobno startego parmezanu natka pietruszki do posypania ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Ryż wsypałam na gęste sito i bardzo dokładnie wypłukałam pod bieżącą wodą, odstawiłam do osączenia. Grzyby (nie rozmrożone wcześniej) umieściłam w rondlu i rozmroziłam na małym ogniu, a następnie powoli, często mieszając, dusiłam kilka minut. Cebulę obrałam i pokroiłam kostkę. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę(...)zeszklenia. Dodałam osączony ryż i mieszając smażyłam około minuty, aż wszystkie ziarenka dobrze pokryły się tłuszczem. Wlałam wino, kilka razy przemieszałam, a następnie dolałam szklankę bulionu i dołożyłam podduszone grzyby. Każdą następną porcję bulionu dolewałam dopiero, kiedy poprzednia została wchłonięta przez ryż. Gotowałam do miękkości ryżu przez około 15-20 minut, dość często mieszając, żeby ryż nie przywarł
Kuchenne zapiski EdytyUSZKA Z GRZYBAMI przepis autorski // ok. 35-40 uszek (w zależności od śr. kieliszka, mój był nieco większy niż "tradycyjny") ~30g suszonych grzybów ~100g pieczarek ~mała cebula (ok. 60g) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku Grzyby namoczyć przez noc, następnie przełożyć wraz z wodą w której się moczyły do garnka i gotować ok. 10-15 minut. Drobno posiekać(...)Pieczarki umyć, obrać i również drobno posiekać, tak samo i cebulę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody
chili & sugarTeraz w sezonie taki quiche z grzybami musi znaleźć się na każdym stole choć raz,kruche ciasto i leśne grzyby to wspaniałe połączenie,polecam na obiad! Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 10 dag masła szczypta soli 1 jajko 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany 18% Farsz: 1/2 kg grzybów -koźlarze,maślaki 1 cebula 3 łyżki masła gałka muszkatołowa(...)Sposób przygotowania Ciasto: mąkę przesiewamy ze szczyptą soli na stolnicę dodajemy masło,jajko, żółtko,śmietanę i zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w woreczek foliowy wkładamy na 20 minut do lodówki. Farsz: Grzyby oczyszczamy,z maślaków obieramy skórkę z kapeluszy kroimy na cienkie plasterki lub grubszą kostkę wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy wodę,dodajemy masło oraz posiekaną cebulę i dusimy około
Wanilia i KardamonKochanej Mamy, która zawsze gotuje więcej grzybów aby część dodać do kapusty :* Składniki: ok 30dag suszonych grzybów duża cebula sól i pieprz 0,5kg mąki 250ml+60ml gorącej wody sól do smaku 1-2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Grzyby zostawiamy na noc w gorącej wodzie. Nie wylewając tej wody grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i razem z grzybami podsmażamy na oleju lub oliwie. Doprawiamy do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut
ChilliJemypowietrza. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Kapustę przepłukujemy na sicie i dobrze odciskamy, po czym szatkujemy. Grzyby, jeśli używamy suszonych, zalewamy szklanką wody i moczymy, najlepiej przez kilka godzin. Po tym czasie kroimy je w małą kostkę. Jeśli używamy świeżych, robimy to samo bez moczenia(...)łyżce masła. Na patelni z drugą rozgrzaną porcją masła podsmażamy także koncentrat, do którego następnie dokładamy kapustę. Wlewamy do niej wodę z grzybów i dusimy kilka chwil, aż wyparuje. Następnie wrzucamy do niej pokrojone grzyby i dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszając smażymy około dwóch minut. Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (uniwersalnie), po czym
Kuchenna Kontrrewolucyasprzętem coraz gorzej... Jakość zdjęć przeprasza czytelników. + sól, pieprz do smaku Grzyby pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy wywar warzywny. Grzyby odcedzamy, siekamy/kroimy w cienkie, krótkie paski. Połowę z nich wrzucamy do wrzącego bulionu razem z wodą z moczenia grzybów oraz soją i gotujemy całość do miękkości ziaren. Cebulę szklimy w rondelku na dwóch łyżkach masła(...)Dorzucamy do niej drugą część grzybów oraz łyżeczkę ciemnego sosu sojowego. Przesmażamy kilka minut, po czym dorzucamy do nich starte na dużych oczkach warzywa. Następnie jeszcze kilka minut smażymy i całość przekładamy do płynu z miękką soją i grzybami. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Wlewamy je do zupy i czekamy, aż się zetnie. Dobrze
Kuchenna Kontrrewolucyagarść suszonych borowików lub podgrzybków 1 duża cebula sól, biały pieprz mielony estragon 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki masła Grzyby płuczemy i zalewamy ok. 700ml chłodnej(...)przegotowanej wody. Dodajemy do nich obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Wszystko razem gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Po tym czasie wywar przecedzamy - cebulę wyławiamy i odrzucamy, a grzyby miksujemy, jednak na niezbyt gładką masę. Z mąki i masła robimy zasmażkę i łączymy z płynem grzybowym. Dobrze mieszamy, by nie powstały grudki. Dorzucamy zmiksowane grzyby, a cały
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 2-3 dag suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki masła 1 1/2 szkl wywaru z grzybów 1/2 szkl śmietany lub łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby dokładnie umyć i namoczyć kilka godzin(...)zimnej wodzie (w tej samej potem ugotować). Miękkie odcedzić i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mąkę i zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów, dodać pokrojone grzyby, sól, pieprz i śmietanę lub masło, zagotować i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyużywam przez całą zimę jako sos do makaronów i ziemniaków (jedynie po dodaniu śmietanki). Są również doskonałym dodatkiem do zapiekanek. Składniki: 1 kg leśnych grzybów 3 dag soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki wody Wykonanie: Oczyszczone grzyby zalać pól szklanką gorącej wody, dodać sól i pieprz i gotować aż będą prawie miękkie. Następnie ostudzone grzyby drobno posiekać z wodą
Tradycyjna Kuchniakolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie w nim je ugotować . Potem rozłożyć(...)grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką, by się rozpłaszczyły. Osuszyć, posolić, obtoczyć w mące, namoczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron
Tradycyjna Kuchnia