grzyby - 15226 przepisów (strona:189/1016)

Bigos 278

konsenwat pomidorowy 2 łyżki czosnek 2 ząbki smalec 2-3 łyżki liście laurowe 2 angielskie ziele 10 ziarenek owoc jałowca 5 sztuk cukier do smaku pieprz do smaku Przepis: Grzyby zamoczyć, następnie ugotować. Kapustę kiszoną posiekaj włożyć do garnka i zaparz, odlej wódę( jeśli kapusta jest za bardzo kwaśna). Zalać wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele i ziarenka jałowca(...)centymetrowe krążki, boczek pokroić kostkę . Oba gatunki kiełbasy wsypać na patelnię z rozgrzanym, pozostałym smalcem. Podsmażyć na rumiano. Kiełbasę i cebulę połączyć z kapustą. Po pół godzinny gotowania dodać grzyby i gotować do miękkości. Pod koniec włożyć koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Smacznego Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 223

wyborne ;) Składniki: 6 ziemniaków ugotowanych w łupinach 1 biała cebula 1 szklanka pokrojonych świeżych grzybów 2 jajka ugotowane ½ szklanki mleka ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka do smaku kminek mielony do smaku masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby, cebulę pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem masła. Naczynie żaroodporne posmarować masłem(...)obłożyć połową pokrojonych i obranych ziemniaków. Na wierzch położyć przysmażone grzyby z cebulą, pokrojone w plastry jajka i przykryć drugą połową ziemniaków. Śmietanę dokładnie wymieszać z mlekiem , mąką i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Prawdziwki marynowane 173

roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w słoiczkach. Przepis podpatrzony na stronie Mojetworyprzetwory. Prosto i smacznie, ale o to przecież chodzi ;) Składniki: Prawdziwki- najlepiej malutkie Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Ponadto na każdy słoiczek(...)cebuli 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 2-3 listki laurowe 1 pełna łyżka gorczycy Sposób przygotowania: 1. Grzyby obieramy dokładnie i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i delikatnie solimy. Gotujemy od momentu zagotowania ok 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi "uciec" z garnka. Gorące grzyby odcedzamy i porządnie przelewamy zimną wodą

Kuchnia w czekoladzie
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 238

polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie(...)stron przez kilka minut na złoty kolor. Pozostałą winną marynatę zachowujemy.Na tej samej patelni podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę (do zeszklenia), nastęnie podsmażamy również przez kilka minut grzyby. W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę, cebulę, grzyby i polędwiczki, i przyprawiamy- czosnkiem zmiażdżonym w prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając

Aromatyczne Podróże
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym 183

wyjmowanym dnem 24 cm Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki 1 łyżka oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 500 g mieszanych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki 2 cebule pokrojone w kostkę 1 kubeczek pojemności 200 ml gęstej śmietany 18% (minus 1 łyżka do groszku) 1 jajko 60 g tartego żółtego sera sól, pieprz(...)dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić około 10 minut mieszając, aby zrobiły się miękkie, a woda wyparowała. Doprawić solą i pieprzem. Zostawić do przestygnięcia. Formę posmarować olejem, piekarnik nagrzać do 200°C . Wyrośnięte

Posadzone i zjedzone
Roladki z polędwicy z maślanymi kurkami 174

choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki masła klarowanego do smażenia grzybów łyżka zwykłego masła kilka łyżek śmietanki 30% sól, pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi, tymianek Przygotujcie także folię aluminiową. Na początek oczyszczam grzyby, siekam jeśli jest taka potrzeba. Na klarowanym maśle przysmażam pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dorzucam kurki. Smażę(...)około 10 minut. Po tym czasie dzielę grzyby na pół. Część zdejmuję z patelni i studzę. Drugą część lekko podlewam wodą i duszę do miękkości, około 30 minut. Na koniec doprawiam śmietanką, solą, pieprzem i tymiankiem, i mam gotowy sos.  Polędwiczkę rozcinam, by powstał dość cienki płat, który łatwo można zrolować. Mój kawałek mięsa był nieduży, długi

Pichceniomania
Jaglane kluski z sosem grzybowym 199

kaszy jaglanej 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g) 250 g twarogu 2 jajko sól olej Na sos: ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki) duża cebula 180 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy(...)każdej robimy rulon i kroimy jak na kopytka. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy ok 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) 147

zapisów mojej mamy.  W taki sposób robię różne rodzaje grzybów. Są pyszne! 2-3 kg grzybów Zalewa: 3 litry wody 1,5 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 1 łyżka soli liście laurowe, ziele angielskie 3 cebule Oczyszczone i umyte grzyby przełożyć do garna z wodą i gotować przez 20 minut. W międzyczasie przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować(...)cebulą pokrojoną w plastry). Grzyby przełożyć do zalewy i gotować w niej dodatkowo przez 15 minut. Gorące (z zalewą) przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem - pozostawiając je tak do ostygnięcia

Di gotuje
Dziczyzna-Gulasz z SARNY 178

miedzy czasie kroimy dwie cebule w piórka i pod koniec smażenia wrzucamy na patelnie i razem Smażymy z mieskiem na malutkim ogniu aż sie zeszli. *Wlewamy nasz wywar z grzybów i dusimy przez chwile. *Nastwaiamy garnek z woda około 2 do 3 litrow. NIE ŻAŁUJMY wody, ponieważ dlugo będziemy gotowaś nasz gulasz i lepiej napoczątku dać  więcej wody niż(...)zawsze,normalnie dodajac sól Odcedzamy musimy pozbyć sie jak najwiecej wody. Gdy ostygnie maczamy w jajku i bułce tartej rzucamy na gorący olej przewracamy często by nie spalic GRZYBY: kroimy i podpiekamy na grillu albo  w piekarniku przez 20 min **************************************** Koniec:  Grzyby i warzywa uprzednio pokrojone wrzucamy.do garnka podkręcamy na większy ogień i gotujemy jeszcze wszytko

Viola cooks with passion
Grzyby gatunkami. Borowik wysmukły, borowik wrzosowy, złotak wyniosły 310

Borowik wysmukły Aureoboletus projectollus , znany też jako złotak wyniosły lub borowik wrzosowy, to grzyb, który w naszym kraju występuje dopiero od kilku lat. Pokrój owocnika, według mnie, przypomina bardziej koźlarza niż borowika. Jest tzw. gatunkiem inwazyjnym ponieważ przywędrował do nas przez Litwę i Łotwę aż z Ameryki Północnej. Rozprzestrzenia się na razie na północy Polski, ale prawdopodobnie z czasem znajdziemy(...)zbierały je podczas urlopu i sfotografowały specjalnie na moją prośbę więc wstawiam je do atlasu licząc jednocześnie, że sama wkrótce będę mogła im się przyjrzeć z bliska. Mieszkańcy zbierający grzyby w nadmorskich lasach i znajdujący coraz częściej borowika wysmukłego twierdzą, że inne gatunki grzybów rosnące na tym terenie mają się bardzo dobrze i nie widać by były wypierane przez

Smaczna Pyza
Zupa jarzynowa z quinoą i grzybami shitake (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 155

koniecznie.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra wody liść laurowy  ziele angielskie lubczyk pieprz  sól Wykonanie: Por kroimy na plasterki i na ćwiartki, chwilę dusimy(...)pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować

Quinoa Raz!
Sos grzybowy z twardzioszka przydrożnego 176

tańcówka. Uwaga: w przypadku twardzioszka jadalne są tylko kapelusze, ponieważ nóżki są twarde oraz łykowate. Miąższ twardzioszka jest biały i nie zmienia zabarwienia po przekrojeniu. Dodatkowo warto dodać, że grzyb po przekrojeniu ma łagodny oraz aromatyczny aromat.  Składniki na 2 porcje: 1 mały, czubaty talerz twardzioszka przydrożnego (same kapelusze!)  1 średniej wielkości cebula 2-3 łyżki śmietany(...)masło do smażenia Kapelusze umyć, osuszyć i przekroić na 2-3 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła. Przesmażyć cebulkę. Gdy będzie szklista to wsypać grzyby. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut. Gdy grzyby puszczą sok i zmniejszą swą objętość to dodać posiekaną, zieloną pietruszkę. Na sam koniec dodać śmietanę (musi

Ugotować
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 196

formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę(...)szklanką gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut, do napęcznienia.  Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, przez około 20-30 minut.  Grzyby odsączamy na sitku i kroimy w szerokie paski. Wywar zachowujemy. Po ugotowaniu powinno pozostać około 1/2 szklanki płynu. POLĘDWICZKĘ myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i dokładnie oczyszczamy z białych błon

cool and minty
Grzybowy krem do pieczywa z orzechami laskowymi 171

przez minutę, dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj dokładnie i dodawaj partiami grzyby (pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a boczniaki drobno pokrój). W międzyczasie, gdy grzyby się smażą zblenduj ugotowaną fasolę na gładką masę, do której dodaj 50 ml wody (lub dodatkowej oliwy) oraz sól. Po około 10 minutach smażenia grzyby powinny być już gotowe

greenscarf
Makaron z pieczarkami i cebulą 167

podsmażonej cebuli, dodajemy grzyby, mieszamy i podsmażamy około 8 - 12 minut, aż pieczarki zmiękną. W międzyczasie całość doprawiamy pieprzem i solą. Podczas podsmażania pieczarki często mieszamy. Jeśli grzyby puszczą trochę wody, należy ją odparować, a następnie grzyby podsmażyć. Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie.  Odcedzony makaron dodajemy na patelnię, do grzybów, całość mieszamy i podajemy

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania