pulpeciki: 500 g mielonego z łopatki 2 łyżeczki musztardy sól pieprz olej do smażenia kostka rosołowa do gotowania pulpetów sos grzybowy: 400 g mrożonych grzybów leśnych ( u mnie mrożone podgrzybki, borowiki, maślaki) 1 łyża masła 1 cebula 150 ml śmietanki kremówki 30-36 % sól pieprz kopytka: 3 duże ziemniaki 200 g mąki typ 650 1 jajko Zaczynamy od pulpecików(...)odstawiamy. Wodę po gotowaniu zostawiamy do kopytek. Na patelni ze 100 ml wywaru, pogotowaniu pulpetów, wrzucamy zamrożone grzyby( użyłam grzybów wcześniej obsmażonych na maśle z cebulką i zamrożonych. Jeśli takich nie masz usmaż cebulkę, a potem dodaj grzyby) Kiedy się rozmrożą, dodajemy łyżę masła i śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy
KuchcikoweLoveziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz(...)przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć
Pełny talerzDziś pierwsza z propozycji wigilijno-bożonarodzeniowych śledzi. Będą następne! Składniki: kilka marynowanych płatów śledziowych 1 duża cebula duża garść suszonych grzybów sól, czarny pieprz, suszony rozmaryn listek laurowy, 3 kulki jałowca olej do smażenia Grzyby moczyć pół godziny w szklance wody. Następnie ugotować z listkiem, rozmarynem i jałowcem. Cebulę pokroić w piórka, posolić, dusić na oleju z 1/2 szklanki(...)wody. Kiedy cebula zmięknie, dodać grzyby i dusić do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby wyłożyć na zrolowane płaty śledziowe. Udekorować koperkiem
Czerwień i błękitprzepisach. Prawdziwa eksplozja smaku. Super danie dla smakoszy ryżu i włoskiej kuchni. Risotto z jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie arborio 100 g jarmużu 200 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki 1 cebula 1 ząbek czosnku około1 l warzywnego bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój(...)solą i pieprzem. Oddziel jarmuż od grubych łodyg i grubo pokrój. Podsmaż na oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Na drugiej patelni usmaż oczyszczone grzyby. Dodaj do jarmużu, dopraw solą i pieprzem. Kiedy risotto jest już kremowe dodaj jarmuż z grzybami i lekko wymieszaj. Podaj do mięsa lub ryby. The post Risotto z jarmużem
codojedzeniagrzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam! Pasztet z fasoli Składniki: ½ kg fasoli, u mnie fasola pinto 50 ml oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 nasiona jałowca 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu 1 jajko 4 suszone grzyby sól do smaku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki ¼ łyżeczki chili Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zalej suszone grzyby wrzątkiem. Odcedź po 20 minutach. Cebulę, czosnek i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj rozgnieciony jałowiec, przyprawy i rozmaryn. Zmiksuj lub przepuść przez maszynkę fasolę i usmażone
codojedzeniaroku.. Kto wie. Najważniejsze, że Święta spędzamy razem, w gronie rodzinnym:) To już nie zanudzam podaję przepis :) Farsz : 150 g. suszonych grzybów średnia cebula ( drobno posiekana) 2 łyżki masła pieprz i sól Wykonanie : Grzyby należy namoczyć min. przez 12h (ja moczyłam swoje nieco dłużej), odlać wodę, dokładnie opłukać i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić(...)maśle. Dodać grzyby i dusić na średnim ogniu – do miękkości. W trakcie smażenia dolewałam odrobinę wody, by farsz się nie przypalił. Pod koniec doprawiłam zmielonym pieprzem i solą – ilość zależy od Waszych upodobań. Przed lepieniem uszek farsz wystudzić. Ponieważ pewnie jak wiele z Was na co dzień pracuję pomyślałam, że przygotuję część potraw wcześniej. Korzystając z wolnej
Niebieski kubek z kawagrzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól, pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby
karmelowyszklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z kapustą( jej nie moczymy) dodając do gotowania(...)liść laurowy, ziele , pieprz. *Na oleju obsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekane grzyby i kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło
Z Majeczką w kuchnistwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam! Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa 6 łyżek masła 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(...)liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozzarelli
karmelowydań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole. 2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku podsmażyć na maśle cebulkę, dodać grzyby wraz(...)wywarem i doprawić do smaku. Sos gotować ok pół godziny aż grzybki zmiękną. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać go dotujących się grzybów. Gotować na małym ogniu kilka minut aż zgęstnieje
Smakołyki AsiNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam. W tym czasie przez godzinę moczę suszone grzyby we wrzątku, następnie gotuję je w tej samej wodzie przez godzinę. Odcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno
Mango Papajalistki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia(...)ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około 30 minut. Cebulę posiekałem, zeszkliłem na oleju z pokrojonymi grzybami. Kapustę odparowałem, wyjąłem ziele angielskie, liście laurowe, dodałem jałowiec. Włożyłem grzyby z cebulą, dodałem posiekane orzechy, jajka na twardo. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Tak przygotowany farsz ułożyłem na rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi
R'n'G KitchenZupa jarska na wspaniałym wywarze z suszonych grzybów ,zbieranych jesienią w lesie i suszonych na kaflowym piecu aż prosi się o jej zrobienie.Grzybki nadają jej głęboki smak i aromat , a kolor zniewala .Podajemy ją z uszkami ,kostką z kaszy manny lub tak jak ja z pierogiem z GRZYBKAMI i śledziem.Zapraszam. 3 dag.grzybów suszonych 20 dag.włoszczyzny 3 ziarna(...)pieprzu czarnego liść laurowy 1 łyżka masła sól do smaku ************************************ Grzyby dokładnie myjemy i moczymy na kilka godzin lub na noc.Włoszczyznę jak na rosół myjemy, czyścimy ,kroimy i Gotujemy razem namoczonymi GRZYBKAMI w 6 szklankach wody. Gdy grzyby i włoszczyzna będzą miękkie , odcedzamy je , grzyby kroimy w paski i wkładamy do zupy , doprawiamy solą , dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipracochłonny. Składniki: Około 7-8 naleśników z małą ilością cukru nadzienie 75 dag pieczarek lub innych grzybów 4 cebule oliwa 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki startego sera żółtego (ja dałam o wiele więcej) sól pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Grzyby umyć drobno posiekać razem z cebulą usmażyć na oliwie. Gdy grzyby będą miękkie doprawić solą(...)pieprzem, ostudzić. Do zimnych grzybów dodać jajka, ser i pietruszkę. Przygotować naczynie żaroodporne lub tortownicę w rozmiarze naleśników. Układać naleśniki na przemian z grzybami ostatnią warstwą ma być naleśnik. Zapiec w piekarniku
Pychotkaaapodwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej(...)jeśli trzeba), obieramy, dokładnie płuczemy i przelewamy gorącą wodą. Jeśli są różowe, czyli gotowane, odkładamy na później. Jeśli są szare – surowe, obgotowujemy je w niewielkiej ilości osolonej wody. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą do zmięknięcia, kroimy jeśli trzeba i obgotowujemy przez 10 minut. Pomidory parzymy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ewentualnie pestek (mi nie przeszkadzają, więc je zostawiam
Patchwork