sezamu, podana na usmażonych plastrach bakłażana stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki:1/2 opakowania Newelli klasycznej1 mały bakłażan10 g grzybów mun1-2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki kurkumymalutki kawałeczek chili1/2 łyżeczki suszonego imbiru1 łyżka świeżej kolendry1 łyżeczka sezamu1 łyżeczka soku z limonkisólPrzygotowanie:Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić(...)oliwy i usmażyć je z obu stron na rumiano. Wyjąć i delikatnie posolić. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić zamarynowaną Newellę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pokrojone grzyby mun i podsmażać kolejna minutę. Wyłączyć gaz, dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Nałożyć na plastry bakłażana i posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.Smacznego
Oryginalny smaktakze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotoweSkładniki:1,5 kg grzybów leśnych0,5 kg marchwi0,5 kg cebulimały słoiczek koncentratusól,pieprz-do smakuolej do duszeniaWykonanie:Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut i przepuszczamy przez maszynke o grubych oczkach. Marchew starkowac na tarce buraczanej,cebulę pokroic(...)grubą kostkę,dusić na oleju ok.10 minut.Na drugiej patelni poddusić zmielone grzyby ok.10 minut.Dodać marchew,cebulę,koncentrat pomidorowy.Przyprawić wg uznania solą i pieprzem.Powkładać do słoikczków,wekować 15 minut na wolnym ogniu
Z Majeczką w kuchnidrobiowegokawałek imbiru (około 1/2 kciuka)1 cebulka500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek)2 ząbki czosnku300 ml mleka kokosowego1 łyżka sosu rybnego15 g grzybów mun1 marchewka4 łyżeczki czerwonej pasty curry3-4 łyżki sosu sojowegoPrzygotowanie:Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut.Makaron gotujemy, odcedzamy(...)marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym.Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu.Smacznego
Oryginalny smakcroissantówSkładniki:270 g ciasta francuskiego150 g borowików10 g suszonych grzybówpęczek szczypiorkisól, pieprz1 jajko - do posmarowaniaPrzygotowanie:Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku.Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę
Niezły MłynekPonieważ mam u siebie w sklepie mrożone podgrzybki postanowiłam je wypróbować. Dotychczas robiąc grzyby w śmietanie korzystałam ze świeżych darów lasu i nigdy nie sądziłam, że te mrożone nie będą wcale ustępowały świeżym... ani smakiem... ani zapachem.Uczta była niebiańska...Składniki:ok 50 dkg (oczywiście może być więcej) podgrzybków1 duża lub 2 mniejsze cebule2 łyżki masła2 łyżki oliwy z oliwekduży(...)pieprzGrzyby odmrozić, pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i pokroić.Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć chwilę, delikatnie mieszając. Trzeba pilnować aby się nie przypaliły.Do grzybów dodać sporo natki pietruszki oraz śmietanę, doprawić solą i pieprzem i dusić
Walijskie PichcenieNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać
Anioły w kuchnikiszona 10 dag. grzyby suszone borowiki ( może być podgrzybek) 2 duże cebule 2 jabłka 10 suszonych śliwek bez pestek Kminek, garść majeranku, 1 łyżeczka Vegety, świeżo zmielony pieprz. Grzyby suszone zalać zimną wodą(...)zagotować. Pozostawić w wodzie do następnego dnia. Kapustę wyłożyć na deskę , trochę pokroić. Włożyć do garnka, zalać wodą z grzybów. Jeżeli jest za mało uzupełnić wodą do poziomu kapusty. Część się wygotuje. Kapusta nie powinna być zbyt sucha. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki
Kulinarny karnet Christopheraplastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę(...)Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zaciągnąć mąką
Kulinarny karnet Christopherazajrzałam do zamrażalki to okazało się, że mam spore zapasy jesiennych grzybów, więc dzisiaj będzie zupa z borowików i sera z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i mleczka kokosowego. Składniki; grzyby leśne, kozaki, podgrzybki, prawdziwki, świeże lub mrożone 1/2 cebuli kostka sera topionego bez dodatków 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - dostępna w owocowyraj.eu świeża nataka pietruszki 1 łyżeczka(...)majeranku pieprz sól 2 łyżki mąki pól szklanki jogurtu naturalnego Grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie, na patelni blanszuje cebulkę, w pojemniku miksuje jogurt naturalny, serek topiony i mąkę. Zaczynamy łączyć wszystko w garnku i miksujemy, grzyby, masę jogurtową, cebulę i paprykę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy do smaku. Podajemy
Apetyczna babeczkapieprzu 2-3 ziarna ziela angielskiego 1. Grzyby obgotować ok. 30 minut,odcedzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut. I tak wspomnienie leśnych wypraw po grzyby zamykamy w słoiczkach na zimę
Apetyczna babeczkaPojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego koszyk był pełen(...)pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane. Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędaniu wykorzystałam grzyby, bo o tej porze roku łatwo o te świeże skarby z lasu :) A tym bardziej, że pora na grzybobranie ciągle(...)trwa... Składniki : makaron wstążki Lubella około 30 dag maślaków płaska łyżeczka mąki śmietana słodka około 5 łyżek cebula, sól, pieprz, szczypta suszonego rozmarynu tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może
Proste PotrawyZnający nasz blog wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie. W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący(...)flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 50 ml śmietany 30 % sól i pieprz w młynku natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy w plastry, a korzonki od borowików w paseczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzgubiłam parasol. Jednak grzybów nazbierałam sporo i sporo też musiałam odrzucić. Te, które zostały, wylądowały w sosie. Jutro też jadę, choćby po to, by nacieszyć się widokiem wybarwiających się liści, krzewinek wrzosów, zapachu igliwia i smaku jeżyn... Naładować akumulatory na kolejny pracowity, szalony tydzień... Na początek weekendu chcę Wam pokazać, do czego można wykorzystać leśne grzyby. Z pierwszych tegorocznych(...)odrobiną kminku, dusić do miękkości . Dolewać co jakiś czas mleko, by zgubić nieco smak surowych ziemniaków. Odparować płyn, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce klarowanego masła. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do cebuli po 2-3 minutach i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać
Czerwień i błękit