grzyby - 15226 przepisów (strona:207/1016)

Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 32

przepadam. Pamiętam również minę mojej koleżanki, która spodziewała się u mnie na obiedzie pierogów ruskich, a zastała słodkie z serem. Inny „rodzinny” farsz to słodka kapusta z grzybami, i uwielbiam te pierożki. Ale nie smakują mi z kolei takie z kiszoną kapustą. Nie ukrywam, że pierogi są bardzo pracochłonne, u nas w domu goszczą więc bardzo rzadko(...)pierogów Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 2 garści suszonych grzybów ? 1 mała kapusta biała ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 3 łyżki oleju Do gotowania ? sól ? 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz ? Grzyby namoczyć

To co kocham
Risotto z grzybami 38

konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: ? 300 g ryżu Arborio ? 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki ? 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne ? 1 cebula ? 3 łyżki suszonej włoszczyzny ? 2 łyżki oliwy ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Cebulę drobno posiekać(...)zeszklić. ? Wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. ? Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. ? Grzyby rozmrozić, drobno posiekać i gotować 3 minuty w osolonej wodzie. ? Do ryżu dodać grzyby, dokładnie wymieszać, pogotować kilka minut. Odstawić na chwilę i podawać.{jcomments

To co kocham
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 43

Taki postny jada się tylko raz w roku, na kolację wigilijną. Aby smakował równie dobrze jak świąteczny z mięsem, należy go napakować dużą ilością grzybów suszonych i śliwek wędzonych. Muszą być koniecznie wędzone, a nie suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować(...)Bigos jarski postny to również idealna propozycja na co dzień dla wegan i wegetarian. Składniki: – 1 kg kapusty białej – 1 kg kapusty kiszonej – duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren

To co kocham
Tofu wędzone z mieszanką warzywną i grzybami Shii Take 44

Najszybsze i najprostsze dania są najlepsze! Przedstawiam ciekawą propozycję na obiad z wykorzystaniem grzybów Shii Take od Eko Grzyby ! Składniki: 180 g tofu wędzonego 225 g mieszanki warzywnej po indyjsku  50 g grzybów Shii Take przyprawa z mieszanki warzyw 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Tofu pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z olejem. Dodać mieszankę(...)warzyw oraz przyprawy. Na koniec dodać grzyby Shii Take. Całość dokładnie wymieszać. Danie można podać z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pierogi z kapustą i grzybami 2 34

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: kapusta kiszona - 400 g grzyby suszone - 1 szkl cebula - 2 szt sól pieprz olej Farsz: Grzyby suszone opłukać zalać letnią wodą i odstawić na ok 40 minut. Cebulę obrać, opłukać i posiekać, na rozgrzanym oleju przesmażyć(...)smaku. Kapustę opłukać, pokroić drobno i gotować do miękkości, następnie odcedzić i przestudzić. Gtzyby gotować w wodzie w której się moczyły do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Kapustę, grzyby i cebulę drobno posiekać, doprawić do maku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól,  Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko  i powoli

Camilla w kuchni
Bánh xèo 51

XVIII i XIX wieku.  Najpiękniejsze w tym daniu jest to, że ilu kucharzy, tyle wersji. Ja osobiście postanowiłem użyć typowo wietnamskich składników. Składniki: - ryż - kurkuma - szczypior - cebula - szpinak - grzyby Wykonanie: Ryż mielimy, mieszamy z wodą, żeby powstało nam lejące się ciasto naleśnikowe. Dodajemy trochę kurkumy, pokrojony szczypiorek, a następnie z tak przygotowanej mieszanki smażymy naleśniki. Grzyby podsmażamy(...)Cebulę kroimy na ćwierćplasterki i smażymy na małym ogniu, aż będą rumiane. Naleśniki faszerujemy grzybami, cebulą i świeżym szpinakiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Aromatyczny bigos z dyni 45

wielką ochotą. Ten wegański bigos, na który dziś zapraszam, jest bogaty w smaku dzięki dodatkowi wielu wschodnich przypraw. Składniki : dynia odmiany Hokkaido 2 średnie cebule 2 czerwone papryki garść grzybów mun garść shitake pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego łyżeczka nasion kolendry 3 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka kurkumy sól olej(...)Patelnię przepłukać wodą, zebrać z niej smak i przelać do garnka z warzywami. Na koniec na niewielkiej ilości oleju poddusić paprykę, a potem przełożyć ją do garnka z warzywami. Grzyby shitake i mun zalać wrzątkiem. Po 15 minutach grzyby pokroić i dodać do warzyw. Całość dusić jeszcze ok. 15 minut. Danie najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się

Weekendy w domu i ogrodzie
Boczniaki teriyaki 40

Zima zimą, ale na grzyby chodzić trzeba. Jest to bardzo przyjemne, bo podnosi poziom dopaminy, a także pożyteczne, bo nawet najmniejsza aktywność fizyczna, zwłaszcza w terenie zielonym jest dobra dla organizmu, a także dlatego, że dostarcza darmowego źródła pożywienia, pozwalając zaoszczędzić pieniądze i zbliżyć Was do upragnionego Porsche :) Ostatnio chodzę sobie co tydzień i poluję głównie na dwa rodzaje(...)grzybów. Jednym z nich są boczniaki ostrygowate, dość powszechnie dostępne w polskich sklepach z uwagi na łatwość hodowania. Oto zdjęcie z przedwczoraj :) Z uwagi na to, że sam hoduje je co lato, już kilka przepisów z ich udziałem było, a tym samym ciężko jest wymyśleć coś ciekawego. Przypomniało mi się jak ponad 10 lat temu robiłem sam sos teryaki, gdyż

Kryzysowa Książka Kucharska
PIECZONE BATATY Z PIECZARKAMI 50

piekarnika na około 20 min. Pieczarki oczyść, odkrój spody nóżek, pokrój w grube plasterki. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Masło rozpuść na patelni, podsmaż czosnek, dodaj plasterki grzybów i smaż przez około 10 minut, mieszając, pod koniec dodaj odrobinę masła lub oliwy i smaż na dużym ogniu, tak, by grzyby lekko się przyrumieniły. Kiedy bataty będą upieczone(...)sprawdź ostrzem noża, czy są miękkie), przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyłóż bataty na talerze, na wierzchu ułóż smażone grzyby i podaj. Możesz dodatkowo podać bataty z jogurtowym dipem, mieszając 300 g jogurtu greckiego ze szczypiorkiem, natką kolendry lub pietruszki, tak też smakują wybornie! Smacznego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 62

witalności, a ich liczba będzie nawiązywać do dwunastu apostołów. 24 grudnia na każdym stole mogą pojawić się następujące dania jarskie: barszcz czerwony z uszkami, najczęściej faszerowanymi kapustą i grzybami, zupa grzybowa z makaronem, przygotowana z borowików, podgrzybków i kurek oraz zabielona śmietaną, karp pieczony, smażony, w galarecie bądź po żydowsku – zależnie od upodobań gości, ryba po grecku – smażona miruna, tilapia(...)dorsz, przykryta warstwą marchewki i pietruszki w sosie pomidorowym, śledź w śmietanie lub oleju, z cebulą oraz kwaśnym jabłkiem, pierogi z kapustą i grzybami, przysmażone na patelni i okraszone cebulką, łazanki z kapustą i grzybami, kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku, kulebiak z kapustą, kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami, makowiec, popularne

Rozdomowiona
Babka ziemniaczana z grzybami 60

kiszoną) lub sosu np czosnkowego. Moim zdaniem babka jeszcze lepsza drugiego dnia, odsmażona na patelni na tłuszczu. Polecam też Babkę ziemniaczaną z ugotowanych ziemniaków . PRZEPIS NA BABKA ZIEMNIACZANA Z GRZYBAMI Składniki: 1,5 kg ziemniaków 4 cebule 50ml oleju, oliwy lub smalcu 50ml oliwy aromatyzowanej truflami 500g pieczarek 250g (lub więcej) kiełbasy wędzonej 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej(...)ryżowej w wersji bezglutenowej 2 łyżki majeranku 1 łyżka przyprawy suszone mielone grzyby 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Jak zrobić babkę ziemniaczaną z grzybami: Najpierw obieramy ziemniaki, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie obieramy cebule. Jedną z cebul ścieramy na tarce do ziemniaków. Dwie pozostałe kroimy w kosteczkę

Dorota Smakuje
Kotlety brokułowe z jajkiem i grzybami 48

Kotlety brokułowe z dodatkiem grzybów oraz jajek. Jak przekąska do lunchboxa na zimno, ale także jako obiad podany na ciepło wraz z sałatką. Składniki: duży brokuł, 5 jajek, 200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu), 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, 2 bułki tartej, masło do smażenia Przygotowanie: Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy(...)Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy (np. za pomocą tartki) Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w małą kosteczkę. Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą

Lena Gotuje
Ragoût z gęsi z grzybami 58

Ragoût z gęsi z suszonymi grzybami w porterze . Z nóg gęsi zdjąć skórę, wyciąć kości. Ze skóry wytopić tłuszcz. Kości zostawić do zupy. Mięso pokroić w paski krojąc w poprzek włókien. Oprószyć solą i mąką. Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Grzyby rozdrobnić. Na patelni rozgrzać trochę wytopionego tłuszczu gęsiego, wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, wlać(...)gorący bulion i trzymać na małym ogniu. Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, wrzucić cebulę i razem przesmażyć. Dodać grzyby i smażyć kilka minut mieszając. Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, przesmażyć. Wlać 200 ml wody i dusić cebulę do miękkości. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać piwo, zagotować, wlać do mięsa. Wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać miód, wlać 300 ml wody

królestwo garów
Pasta z pieczarek 33

Pieczarki to najczęściej uprawiane grzyby na świecie. W Europie możemy znaleźć ok. 100 gatunków pieczarek, jednak największa popularność zyskały trzy z nich, głównie dzięki stosunkowo łatwej uprawie. W Polsce na imponującą skalę uprawia się pieczarkę białą - jesteśmy jej największym producentem w Europie i jednym z największych na świecie. Choć generalnie mówi się, że grzyby nie dostarczają nam żadnych(...)wartości odżywczych lub ich bardzo niewielkie ilości okazuje się, że nie jest to prawda. Wprost przeciwnie - regularne jedzenie grzybów może obniżać ryzyko chorób serca czy rozwoju niektórych typów nowotworów. Pieczarki należą do produktów niskokalorycznych - dostarczają zaledwie 26kcal w 100g. Jednocześnie zawierają jednak sporo składników odżywczych, m.in. potas, żelazo, cynk, witaminę D czy E. Dodatkową korzyścią jest obecność w pieczarkach polisacharydów

Z notatnika dietetyka