grzyby - 15226 przepisów (strona:216/1016)

TATAR ZE ŚLEDZIA Z GRZYBAMI - IMPREZOWA PRZEKĄSKA 139

finger food, ale jedna z nich szczególnie zasmakowała moim znajomym i postanowiłam podzielić się z Wami tutaj przepisem na nią...  Chodzi o przepyszny tatar ze śledzia z marynowanymi grzybami, który podałam na maleńkich kromeczkach pumperniklu. Tatar robię błyskawicznie - do posiekanych śledzi dodaję pokrojone drobniutko grzyby, cebulę, czarne oliwki, koperek i natkę pietruszki, a następnie całość przyprawiam: musztardą, miodem(...)naprawdę rewelacja... 👌😋 To typowa, imprezowa przekąska idealna na jeden, dwa kęsy i znika ze stołu błyskawicznie!  SKŁADNIKI: 2 filety śledziowe w oleju 1 średnia cebula 5 łyżek marynowanych grzybów (np. podgrzybków, borowików lub innych ulubionych) 10 oliwek czarnych 2 łyżeczki siekanej pietruszki 2 łyżeczki siekanego koperku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 3/4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Chow mein z warzywami 134

składników zaopatrzyłam się ostatnio w jednym z hipermarketów, w którym przypadkowo trafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej. Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu chow mein noodles garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski) wrzątek 3 cm świeżego imbiru pół marchewki 50 g groszku cukrowego ok.10 cm pora 3 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu sojowego łyżka słodkiego(...)sosu chili kilka kropel oleju sezamowego olej do smażenia sól limonka Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki. Kapustę posiekać według uznania. Pora pokroić w plasterki. W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju. Na patelnię wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami 117

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i suszonymi grzybami - ulubiona zapiekanka w moim domu. Muszę zawsze jej przygotować dużo, bardzo dużo. Tak, aby została na następny dzień, a jakby dało radę to i na jeszcze następny ;) Zapiekankę robię na ta zwane oko, a zawsze wychodzi naprawdę pyszna. Podaję orientacyjne proporcje, które można troszkę zmieniać. Najlepsza jest następnego dnia, jak porządnie się „przegryzie(...)ziemniaków (najlepiej sałatkowe), 1 kg cebuli, 120 g suszonych grzybów: podgrzybki, prawdziwki, 700 g boczku surowego z dzika, 1 jajko, 200 ml śmietany 18%, sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, bulion, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) Boczek pokroić w cienkie plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w pół plasterki i dusić na tłuszczu, w trakcie duszenia do cebuli dodać suszone (nie moczone) grzyby

królestwo garów
Uszka z grzybami i soczewicą 106

Uszka z suszonymi grzybami i gotowaną zieloną soczewicą to świetny dodatek do barszczu lub innej zupy. Można je również wykorzystać do innych dań zamiast tradycyjnego makaronu. Ja czasem smażę je z warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki(...)push({}); Składniki na ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej zielonej soczewicy ok. 50g suszonych grzybów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Grzyby przesypałam do miski i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam je w tej wodzie

Waniliowe Improwizacje
[FOTO-POST] Wycieczka do lasu 68

lesie. "Przydarzyło się", bo to był najmniej spodziewany wyjazd do lasu jaki pamiętam. I niech będzie chwała takim niespodziankom! Wielkie "DZIĘKUJĘ" dla Piotra za zrobienie cudnych zdjęć :) Tego grzyba nikt nie jadł. Miał ładne blaszki, więc doczekał się zdjęcia :) W Kampinosie czaiło się również sporo urokliwych  miejsc... poplątanych, wykrzywionych drzew... Połacie wrzosów, które kąpały się w słońcu... ... Zwierzęta(...)były świetne :) ROJE jaszczurek i żab. Były też śliczne pająki, żuki i inne latające stwory, których nie umiem nazwać ;) I oczywiście były grzyby! Przede wszystkim podgrzybki. Do tego odrobinę kurek, maślaków i honorowy prawdziwek. :) Więcej do szczęścia nie trzeba! :) Z leśnych grzybów kolega Piotr ugotował pyszny sos do ziemniaków :) Jeśli lubicie kluchy - polecam przepis na makaron z sosem

Gary Bez dna
Placki z ziemniaków i kaszy jęczmiennej 92

orientalnych smaków i uzyskuje się danie jedyne w swoim wydaniu, do którego potem chętnie się wraca. Składniki (na 6 placków): 150 ml kaszy jęczmiennej 2 ziemniaki szalotka malutka garść grzybów mun 2 cm imbiru pół łyżeczki mielonej kozieradki sól olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach. Umieścić ją w garnku i dolać 300 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia(...)zniknięcia płynu. Przykryć kaszę pokrywką i odstawić ją na ok. kwadrans, by doszła. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić ziemniaki i rozgnieść np. widelcem. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15 kwadrans. Kaszę i puree ziemniaczane umieścić w misce. Dodać do nich szalotkę posiekaną w drobną kostkę oraz rozdrobnione grzyby mun. Do masy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami 115

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 30g świeżych drożdży 250ml mleka 65g  masła extra 2 jajka 1  łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 50g suszonych grzybów 600g kapusty kiszonej 2 cebule(...)masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 2. Farsz: Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać

Szalona Kuchnia Eweliny
Paszteciki z kapustą i leśnymi grzybami 122

Paszteciki to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej 125ml mleka 13g świeżych drożdży  30g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta cukru Farsz: 60g suszonych leśnych grzybów 270g kapusty kiszonej(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). 2. Farsz: Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kulebiak z kapustą i grzybami 107

Magda Zestawienie kapusty z grzybami to nas rodzinny ulubiony zestaw, więc pojawia się gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny(...)żółtko do posmarowania ciasta szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz do smaku łyżka oleju   Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka wykruszamy drożdże, dodajemy do nich

Smaczna Strona
Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka 123

Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis na wspomniany barszcz biały wigilijny z kaszą jaglaną (oryginalnie przepis opublikowano(...)Zapraszam również na Barszcz grzybowy z Cmolasu , do którego osobiście mam największy sentyment :) Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 l zakwasy na barszcz 2 l wody kilka suszonych grzybów 1 łyżka wypłukanej kaszy jaglanej 3 łyżki gęstej śmietany 1 ząbek czosnku sól Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej grzyby i ząbek czosnku. Kiedy grzyby zmiękną wsypujemy kaszę

Trzeci talerz
BIGOS WEGETARIAŃSKI 156

więcej nabiera aromatu i staje się bogatszy w smaku.   Część bigosu można wykorzystać jako farsz do pasztecików drożdżowych . SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 250-500 g grzybów leśnych mrożonych 2 cebule 2 łyżki oliwy lub oleju (np. ze słoiczka z pomidorami) 1/2 szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny  4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy(...)WYKONANIE Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i jeśli jest bardzo kwaśna opłukujemy na sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Grzyby zostawiamy na blacie do rozmrożenia. Soczewicę  opłukujemy na sicie. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju. Dodajemy cebulę i marchewkę

cool and minty
Buraczkowe pierogi z kaszą i grzybami 113

ciasta pierogowego dodałam zakwas buraczany dzięki czemu mają fajny różowy kolor. Taki zakwas jest też bardzo zdrowy więc dlaczego go nie przemycić do pierogów. Wersja z gryczaną i grzybami suszonymi. Pierogi posypuję kruszonką z kaszy którą uprażyłam na patelni dzięki czemu jest fajna chrupiąca. ciasto: 20 dkg mąki pszennej szczypta soli 1 jajko małe 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 szklanki(...)zakwasu buraczanego farsz: 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula 1 woreczek kaszy gryczanej sól, pieprz czarny, czerwony tymianek, rozmaryn olej rzepakowy  Farsz: Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuję do miękkości. Odcedzam z wody i kroję drobno. Cebulę kroję przesmażam na oleju, dodaję grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chwilę smażę. Kaszę gotuję

wesoła kuchnia
Kapuściana zapiekanka 133

warstwie zapiekanki. Kapuściana zapiekanka Potrzebujemy 1 duża włoska kapusta, 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego, 250g wędzonego boczku w plasterkach lub innej wędzonki, 3 duże cebule, 1 jajko, 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek,   2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. odrobinę smalcu.     Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków. Ścinamy(...)liście. W osolonej wodzie, w której gotowana była kapusta, gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy. Cebulę kroimy w pół talarki, szklimy na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Dusimy do chwili aż wyparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni do miski. Na patelnię wkładamy mielone mięso i smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso do ryżu, doprawiamy

Leśny Zakątek
Tartaletki bigosowe 107

pomysł na przystawkę na świąteczne i przedświąteczne przyjęcia. Można je podawać na ciepło, podgrzewając tuż przed podaniem, ale sprawdzą się też jako przystawka na zimno. Bez świątecznej kapusty z grzybami czy domowego bigosu trudno sobie wyobrazić święta, ale nie zawsze musi to być tradycyjnie podane danie. A jeśli chodzi o serwowanie świątecznych dań chciałabym polecić Wam stronę ambition.pl , na której(...)TARTALETKI BIGOSOWE Składniki: tartaletki: 400 g mąki 3 żółtka 200 g margaryny 1/2 łyżeczki soli  bigos/kapusta:  500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu  1/2 łyżeczki miodu  3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego  1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie

Bon appetit mon amie
Kapuśniaczki Ani z kapustą i grzybami 163

soli 1 całe jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru 100 g drożdży 250 g margaryny/masła 1/2 szklanki śmietany Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 15 dag pieczarek garść suszonych grzybów 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać(...)ugotowaniu usunąć liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami. 2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać. 3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margaryn

Kuchnia domowa Ani