wpisów nie spełniał warunków akcji, więc poniżej publikuję 15 zaakceptowanych przepisów. Znajdziecie w nich propozycje na wigilijne zupy, wszelkiego rodzaju śledzie z dodatkami oraz potrawy z kapustą i grzybami w rolach głównych. Na dole umieściłam przepisy ciut kontrowersyjne. Są postne, więc je zaliczyłam, ale mam dylemat co do tego, czy ktoś rzeczywiście robi kopytka i bigos na Wigilię. Rozumiem kapustę(...)grzybami (namiastka bigosu) lub kapustę z grochem w czasie kolacji wigilijnej. Jednak bigos zdecydowanie kojarzy mi się z samymi Świętami Bożego Narodzenia. Jednak co region, to inny obyczaj i tradycja, więc zaliczam. Wszystkim dziękuję za udział w akcji i zapraszam za rok 😊 A tutaj zaakceptowane przepisy: Żur wigilijny z suszonymi grzybami autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Wigilijna
Weekendy w domu i ogrodzieminut, by ciasto przestygło. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej, garść suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, łyżka kaszy manny, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu, olej do smażenia. Grzyby namoczyć, pozostawić na 3-4 godziny. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobniutko pokroić. Przełożyć(...)ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Zalać wodą, gotować około 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzić,ostudzić i wyjąć przyprawy. W trakcie gotowania kapusty odcisnąć namoczone grzyby, drobno je posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kaszę mannę, wymieszać
Z miłości do słodkościkulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów, najlepiej borowików 1 mała cebula 1/2 główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i świeżo mielony pieprz Do bulionu dodać obrane czosnek i cebulę oraz przepłukane suszone grzyby, włoszczyznę, ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 30 minut. Do wywaru wlać przecedzony(...)smaku) i zagotować. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy. Podawać z pieczywem, groszkiem ptysiowym lub ugotowaną białą fasolą. Można również odcedzić grzyby, użyć ich do przygotowania uszek, które można dodać do tego barszczu (taką wersję przygotowuje moja mama
Czerwień i błękitcebula czerwona 1 garść suszonych grzybów 3 łyżki żurawiny suszonej 10 śliwek suszonych sól, pieprz czarny i czerwony natka pietruszki Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, majeranek i odstawiam w marynacie na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuje dzwonka karpia z marynaty i gotuje na parze 10 minut. Grzyby namaczam w zimnej wodzie(...)drugi dzień gotuję do miękkości około godzinę. Potem odcedzam i kroję drobno. Cebule też kroję. Kasze gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Na patelni przesmażam cebulę na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Dodaję żurawinę, pokrojone śliwki, kaszę, pokrojoną natkę. Doprawiam solą, pieprzem. Dzwonki karpia wypełniam farszem. Posypuję ziarnami pieprzu czerwonego
wesoła kuchniaGrzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie około 45 minut. Wywar odcedzamy i zachowujemy, a grzyby kroimy w drobne paski. Obrane warzywa kroimy w małe kawałki, wkładamy do garnka razem z całą obraną cebulą, dodajemy masło, solimy i lekko podduszamy uważając, żeby się nie przypaliły(...)Następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 min. Otrzymany wywar odcedzamy i łączymy go z wywarem z grzybów. Zupę grzybową przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprawiamy śmietaną połączoną z mąką. Podajemy ją z łazankami (makaronem ugotowanym osobno). Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej przepisów na zupy i inne dania wigilijne z regionu Przypominam przy okazji pozostałe
Trzeci talerzgrzybów (prawdziwków) ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek ziarnistego pieprzu 2 ziarenka jałowca Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku a jeśli są mało słone wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na paski włożyć do słoja. Grzyby(...)pokroić w piórka. Na głębszą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić
Wanilia i Kardamonsuszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 2 łyżeczki: kminku, ziaren kolendry, gorczycy, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, tymianku; po 4 kulki: ziaren jałowca i ziela angielskiego, 4 listki laurowe 1 łyżka mąki pszennej 25 g masła WYKONANIE Grzyby płuczemy na sicie(...)pokrywką i gotujemy 20 minut na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy suszone śliwki wraz z alkoholem w którym się moczyły oraz namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, sos sojowy i powidła śliwkowe. Wprost do garnka z bigosem ścieramy na tarce jabłko wraz ze skórką. Mieszamy i dodajemy kiszoną kapustę
cool and mintygrzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać wodę i olej. Mieszać ręką, do czasu połączenia składników. Kiedy powstanie zwarte ciasto, przełożyć na stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie elastyczne. Następnie odłożyć ciasto i przykryć miską, żeby odpoczęło. Wystarczy 20-30 minut. Farsz: Farsz przygotowałam dzień wcześniej. Grzyby namoczyć na kilka godzin(...)następnie ugotować w tej samej wodzie. Kapustę ugotować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Wystudzoną kapustę i grzyby przełożyć na durszlak i odcisnąć. Następnie zmielić. Ja mielę część na dużych oczkach nr.8, a część na małych nr.5, ale to już jak kto woli. Do zmielonego farszu dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto podzielić
Agusiowe smakołykitradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera 10cm por 2 ząbki czosnku sok i skórka z 1/2 cytryny 5 liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 180g pomidorów z puszki(...)oprószyć solą i pieprzem. Pozostawić na około 60 minut aby karp się zamarynował. 3. Warzywa umyć, obrać, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. 4. Kapustę kiszoną drobno pokroić, a grzyby namoczyć i podgotować. 5. Do dużego garnka wlać olej, dodać masło, marchew, pietruszkę, resztę liści laurowych i ziele angielskie. Chwilę smażyć, a następnie dodać grzyby i kapustę kiszoną
Szalona Kuchnia Ewelinyokoło 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy wodą (około 3 szklanki) dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości około 45 minut(...)Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy. Grzyby kroimy w paseczki. Kapustę płuczemy w 4 litrach zimnej wody i otrzymujemy tak zwaną „ kwaśną wodę”. Około 1/3 kapusty wkładamy z powrotem do wody i gotujemy pół godziny (pozostałą kapustę można wykorzystać do przygotowania innych dań). Do gotującej się zupy wsypujemy kaszę i gotujemy aż zmięknie. Do kwasu kapuścianego dodajemy pokrojone w paseczki
Trzeci talerzktóra przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie: Grzyby wkładamy na małego rondelka i zalewamy wrzątkiem by zmiękły – trwa to ok 20 minut. Następnie kroimy je w mniejsze(...)cebulę, szklimy. Kapustę przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą na tyle by odpowiadała nam jej kwaśność. Przekładamy na deskę i drobno kroimy. Dodajemy do cebulki wraz z grzybami i mieszamy. Dodajemy kolejna łyżkę masła i dusimy na małym ogniu ok 20 minut uważając by nic nie przypalić. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, szczyptę cukru oraz kminek. Mieszamy, wyjmujemy
Życie ze smakiemszynki 250 g mielonej wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 100 g wędzonego boczku w plastrach Suszone grzyby oraz śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Do miski(...)cebulę oraz natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i otręby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodajemy odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i śliwki. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Foremkę aluminiową o wymiarach 24*12 cm wykładamy folią aluminiową. Na dnie oraz po bokach rozkładamy plastry wędzonego boczku. Środek
VioletoweKucharzenieprzez rozpuszczony ser, który nadaje im świetną teksturę i smak. Ziemniaczane paluszki z grzybami Potrzebujemy: 20 g suszonych podgrzybków 6 średnich ugotowanych ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 jajko + 1 jajko do panierowania bułka tarta do panierowania olej roślinny Krokiety usmażone na patelni Ambition Grzyby zalewamy wrzątkiem. Czekamy 30 minut, aż namokną, następnie je odcedzamy i bardzo drobno(...)siekamy. Ziemniaki ścieramy na ta tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Podsmażoną cebulkę dodajemy do grzybów i startych ziemniaków. Na malutkich oczkach ścieramy żółty ser i dodajemy do pozostałych składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy 1 całe jajko i dokładnie mieszamy. Teraz rolujemy długi wałek z uzyskanej masy
MamaOskarkakapusty włoskiej, 300g filetu z karpia bez skóry, 1 saszetka kaszy owsianej, 30g suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z karpia mielę przez maszynkę do mielenia. Kaszę owsianą gotuję około 15 minut w osolonej wodzie. Grzyby namaczam i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę(...)oliwie szklę cebulę. Dodaję grzyby oraz karpia. Wszystko razem smażę około 10 minut. Studzę. Następnie do podsmażonych grzybów i ryby dodaję kaszę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy z liści nakładam porcję farszu. Liście składam w kopertę. 4. Gołąbki
Tradycyjna kuchnia Kasijakiegoś czasu przygotowuję nasz ulubiony pasztet drobiowy z dodatkiem grzybów. W moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram(...)smażonych mięs - 100g wędzonej słoniny lub boczku - 4 jajka - 300g pieczarek - 500g surowej wątróbki - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 1 ugotowana marchew - kawałek ugotowanego korzenia pietruszki - ok.10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki) - 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka mielonego imbiru (można pominąć, ja nie dałam tym razem, bo nie miałam...) - 6 kulek ziela angielskiego (zmiażdżyć je przed dodaniem
Smaczne Zdrowe