grzyby - 15226 przepisów (strona:223/1016)

Shiitake z makaronem a'la anjin-san 146

tulipanów - grzyby shiitake - mąka ziemniaczana - szczypiorek Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, do którego dodajemy garść płatków tulipana. Smażymy cienkie naleśniki, które następnie kroimy w paski. Grzyby kroimy i podsmażamy. Dolewamy trochę wody i chwilę dusimy. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w połowie szklanki wody i dolewamy to do grzybów, energicznie mieszajac. kiedy zgęstnieje dodajemy szczypiorku. Podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami 107

olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki ( o grubości 1 cm ), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając. W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki. Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyłem na oliwie ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem(...)tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając. Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypałem pokrojona natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Ryżowo pieczarkowe kotleciki 179

ryżowo pieczarkowe kotleciki kilka słów o nowości! W ofercie Green Woodpecker Trill pojawiła się nowość – Risotto z suszonymi grzbkami Shiitake! Pyszne połączenie ryżu Arborio z azjatyckimi grzybami Shiitake. Czy wiecie, że grzyby Shiitake słyną z niezwykłych właściwości zdrowotnych? Wzmacniają odporność, koją nerwy, zapobiegają miażdżycy oraz działają przeciwnowotworowo. Nowy produkt nie tylko cieszy smakiem, ale tak jak inne naturalnym(...)składem: ryż Arborio 91%, suszone grzyby shiitake (twardnik japoński) 6,4%, warzywa suszone 2,6% (cebula, czosnek, natka pietruszki). Może zawierać seler. Polecam! Składniki: niepełne opakowanie Risotto z pieczarkami the Green Woodpecker Trill * 2 jajka woda + opcjonalnie bulion warzywny sól ziołowa i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku około 6-7 łyżek bułki tartej olej

Słodkie okruszki
golonki z kapustą z grzybami z szybkowara... 144

garnku szybkowara na smalcu zrumienić golonki natarte przyprawą do wieprzowiny, pod koniec dodać ząbki czosnku na gołąbki wsypać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, namoczone w wodzie pokrojone drobno suszone grzyby razem z tą wodą, kminek ziarna, paprykę chili, liście laurowe, cukier, ziele angielskie, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 60 minut, otworzyć(...)szybkowar jak sam spuści ciśnienie - najsmaczniejsze golonki z kapustą kiszoną z grzybami suszonymi z szybkowara, golonki są soczyste, miękkie, kapusta mocno grzybami aromatyczna..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z patelni z ciecierzycą. Zdrowe strączki. 173

suszonych grzybów shitake - 100 g boczniaków - 100 g pieczarek brunatnych 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 6 suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula - 2 gałązki świeżego rozmarynu - oliwa do smażenia - sól - pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, a następnie gotujemy, aż lekko zmięknie, przez ok. 40 minut. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy. Suszone grzyby shitake zalewamy wodą(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - całość podsmażamy aż warzywa się zezłocą. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki grzyby shitake, pieczarki i boczniaki, suszone pomidory, gałązki rozmarynu oraz ciecierzycę. Całość mieszamy. Na wierzchu układamy kurczaka. Dusimy pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę

Apetyczna babeczka
Wiejska zupa grzybowa 146

Zapach zupy grzybowej kojarzy mi się z domem :) Uwielbiam jej smak i aromat, który długo pozostaje w kuchni. Składniki: Włoszczyzna 20 dag Grzyby suszone 5 dag Ziemniaki 20 dag Cebula biała 1 szt. Woda 1 ½ litra Sól do smaku Natka pietruszki lub koperek Składniki na zasmażkę: Tłuszcz 1 łyżka Mąka 1 łyżka Kilka kropek zimnej wody lub mleka Wykonanie(...)masę zalać zimnym mlekiem lub wodą, stale mieszając do otrzymania gładkiej, jednolitej masy bez grudek. Następnie zagotować, rozprowadzić gorącą zupą, wymieszać i wlać do pozostałej zupy w garnku. Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Ziemniaki, włoszczyznę obrać i pokroić, zalać wodą i gotować z dodatkiem soli. Pod koniec gotowania dodać grzyby wraz z wywarem, zaciągnąć przygotowana zasmażką

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone podudzia z kurczaka 245

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone podudzia. 1 kg podudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule(...)aluminiową. Zapiekać w 180 stopnich Celsjusza przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz

mecooks
Boczniaki w cieście naleśnikowym 203

Boczniaki przez lata dla nas nie istniały. Nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i przyrządzam je na wszelkie sposoby. Tym razem w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, jak zwykle konsystencja grzybów rewelacyjna. Podałam je z sałatą. Bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam! składniki (2 porcje) 2 jajka 100 ml mleka 90 g mąki szczypta soli ok 200 g boczniaków przygotowanie Jajka, mleko, mąkę(...)wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze  oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki . Jeżeli ciasto jest za rzadkie - dodać nieco mąki. Jeżeli za gęste  - mleka. Boczniaki szybko opłukać, dokładnie osuszyć

Stare Gary
Grzyby z komosą ryżową, szybki obiad na piątek! 130

OBIAD Z GRZYBAMI: -  2 garście grzybów mrożonych - 1,5 szklanki ugotowanej kolorowej komosy ryżowej - 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - odrobina soli, pieprzu - 2 małe szalotki - 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody - dwie szczypty suszonego majeranku - dwie szczypty mielonej kolendry - świeża bazylia Na oliwie z oliwek podsmaż posiekany czosnek i grzyby. Duś około 5 - 10 minut

SMYKWKUCHNI
Wiosenne kanapki bajecznie smakowite 167

rozłóż na rozkrojoną na pół bułkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Wrzuć resztę masła i grzyby na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze. Grzyby powinny się smażyć a nie gotować. Wyjmij grzyby z patelni i ułóż ładnie na kanapkach. Całość posyp tymiankiem. Podawaj kanapki na gorąco. Gdyby ostygły można je posypać mozzarella

codojedzenia
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 135

ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać. W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby. Grzyby: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek i 3-4 plasterki ostrej papryki. Chwilę podsmażać, dorzucić pokrojone w paski boczniaki . Popieprzyć, smażyć, aż się ładnie zrumienią(...)mieszając wlać jajka, smażyć jeszcze ok. 3 minut aby jajka dobrze się ścięły. Zdjąć patelnię z ognia, dodać dymkę, wymieszać. Na talerzach położyć porcję ryby, ryż  i usmażone grzyby. Posypać dodatkowo dymką. Smacznego

Stare Gary
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ 204

Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki  (użyłam Henryk Kania) * 6-7 suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziela angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda do zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć w szklance ciepłej wody. Następnie grzyby drobno pokroić. Kapustę kiszoną drobno poszatkować, przełożyć do garnka, zalać(...)wodą i wodą po moczeniu grzybów. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i odrobinę pieprzu. Kapustę dusić na małym ogniu, aż będzie miękka. Wylać gotową kapustę na sitko. Białą kiełbasę naciąć z obu stron. Przesmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. W naczyniu żaroodpornym ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć

Zrób to smacznie
Gulasz z mięsa z dzika z suszonymi grzybami 174

zająć się po prostu sobą, jednocześnie ciesząc się domowym obiadem, a w okresie świątecznego kucharzenia pozwoli nam zaoszczędzić czas. Składniki na 2 porcje: 300g mięsa z dzika 20g suszonych grzybów 1 cebula 400ml bulionu grzybowego lub warzywnego Marynata: ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka oleju 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego(...)wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować  marynatę. Zalać nią mięso. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Suszone grzyby namoczyć godzinę w letniej wodzie. Następnie gotować około 20 minut. Wyjąć i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na odrobinie oliwy lub oleju. Wrzucić mięso. Podsmażyć. Dodać

Fabryka pomysłów
Środa: Chiński makaron długowieczności na Rok Psa 158

stir fry. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych w paski Mała kapusta pekińska drobno pokrojona (3 szklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżki oleju sezamowego, wrzuć mięso, papryczkę chili i smaż mieszając intensywnie przez 1-2 minuty, aż mięso się usmaży. Ściągnij z woka i wrzuć na niego kapustę i grzyby. Smaż około 1 minuty. Dodaj z powrotem mięso, wymieszaj. Przełóż do misy. Krok 4 Rozgrzej ponownie wok, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć makaron i podgrzewaj mieszając intensywnie. Smaż pół

Niedzielny kucharz