grzyby - 15226 przepisów (strona:214/1016)

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 64

zawsze był dla mnie taką oazą spokoju, gdy chodziłam po lesie zbierać grzyby, fizycznie zawsze się zmęczyłam, ale psychicznie niesamowicie wypoczywałam. Zapach lasu, zapach liści, zapach grzybów, a tych w tym roku wyjątkowo dużo. Ja ze względu na małego członka naszej rodziny do lasu wybrać się nie mogę, ale gdy tylko dostaję grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna

dom-agi.pl
Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami 75

gniazd) 400 g – 500 g pieczarek drobnych 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 200 ml śmietany 30% spora garść natki pietruszki sól, pieprz 15 g suszonych grzybów 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła Przygotowanie: Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie (aż będą miękkie). Oczyszczone pieczarki pokroić w ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Do gotującej się wody(...)makaronu przygotować sos: Na rozgrzaną patelnię wlać olej oraz dodać masło. Wrzucić cebulkę i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty ząbek czosnku, grzyby odsączone i drobno pokrojone, oraz pomidorki w ćwiartkach. Można podlać wodą z gotującego się makaronu. Smażyć ok. minuty. Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić pieprzem i solą

Moja Delicja
Piersi z kurczaka z sosem borowikowo-serowym z pieczonymi ziemniakami 78

bulionu drobiowego 1 ser chaource 200 g śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) . Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut . Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)samą patelnię wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i ząbek czosnku . Podlej odrobiną tłuszczu z kubeczka. Smaż przez chwilę ( 1-2 minuty ), a następnie dodaj namoczone i odsączone dobrze grzyby (w przypadku dużych grzybów pokrój je na mniejsze kawałki). Dodaj resztę zostawionego tłuszczu. Smaż, mieszając około 2 minut . Dodaj bulion, śmietankę. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Nie przykrywaj. Ser chaource obierz

Moja Delicja
Prosty ramen z pieczonej kaczki 99

smakiem od tych, które serwują drogie japońskie knajpy, a jest stosunkowo prosty do przygotowania. Musimy się zaopatrzyć tylko w najważniejsze składniki, bez których ramen się nie uda: kaczkę, suszone grzyby shiitake (na dziale orientalnym są często nawet w małych sklepach, łatwo je zdobyć, nadadzą głębokiego smaku umami) oraz niepozorną gwiazdkę anyżu (lub półtorej, jeśli lubicie ten smak). Ramen(...)pęczek obranej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por) 1 gwiazdka anyżu (ważna, nie pomijamy) 4 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości dużego kciuka 60 g suszonych grzybów shiitake (ważne, nie pomijamy) 2-3 łyżki jasnej pasty miso (można pominąć, ale zupa będzie uboższa w smaku) 2-3 łyżki mirinu lub sake (można pominąć) niepełne pół szklanki jasnego sosu sojowego

Poezja smaku
Kulki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym 69

smakuje z sosem grzybowym i świeżą surówką. Co ciekawe, zaskakująco dobre również na zimno, co w tego typu daniach nie często się zdarza! Do nadzienia wykorzystaliśmy bardzo drobno pokrojone grzyby leśne podsmażone z cebulką na patelni. Do kulek natomiast ziemniaki które zostały z innego ziemniaczanego dania . Warto tylko wspomnieć, że jeśli jest to możliwe, do ziemniaczanego ciasta należy użyć(...)pysznymi kulkami ziemniaczanymi z nadzieniem grzybowym. Zapraszamy! KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM Składniki: 600 – 700 g ziemniaków 10 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 0,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek 1 mała cebula bułka tarta 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia opcjonalnie – mąka

Kuchnia Na Wypasie
Kurczak w sosie grzybowym. Przepyszny obiad w mniej niż godzinę. PRZEPIS 99

tylko dostaliśmy pierwsze w tym roku grzyby, zaczęliśmy główkować, co by tu z nich ugotować. No i przypomnieliśmy sobie o świetnym przepisie na kurczaka w sosie grzybowym. Minęła niecała godzina, a my mieliśmy gotowy przepyszny obiad. Przepis na kurczaka w sosie grzybowym Składniki: 500 gramów świeżych grzybów leśnych (u nas tym razem podgrzybki), 500 gramów piersi z kurczaka(...)olej i przesmaż mięso na dość dużym ogniu, aby lekko się zrumieniło. Następnie zdejmij z patelni i odstaw. Teraz na tę samą patelnię wrzuć oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Również smaż do lekkiego zrumienienia. Śmietanę dokładnie wymieszaj z wodą, następnie wlej do sosu cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Dopraw solą

Kulinarna Polska
Meksykańskie tortille z boczniakami 71

łyżeczka soli – 2-3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 1 dojrzałe awokado – kilka rzodkiewek – listki świeżej kolendry Sos: – do tortilli możesz podać domowe guacamole lub pikantny sos pomidorowy Przygotowanie : Grzyby umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Dłońmi porwij boczniaki na cienkie paski, robi się to dość łatwo. W miseczce wymieszaj oliwę, sok pomarańczowy, sos Worcestershire oraz wszystkie przyprawy(...)blasze w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez około 20 minut (uważając aby się nie spaliły a nabrały chrupkości), lub postawić na szybszy sposób czyli smażenie. Jeśli smażysz grzyby zrób to na dwa razy albo wybierz bardzo dużą patelnię, a by grzyby nie były zduszone. W czasie przygotowania boczniaków zrób domowy sos taki na jaki masz ochotę

nietylkopasta.pl
Pyzy na parze z sosem grzybowym 167

parze - drożdżowe pampuszki. Uwielbiamy wersję na słodko z owocami lub sosami owocowymi, ale równie dobrze smakują nam pampuszki podawane na wytrawnie - z mięsem lub sosem grzybowym, pieczarkowym. Sezon na grzyby trwa więc zachęcam do wypróbowania :) Składniki: Pyzy na parze: 400 g mąki 20 g drożdży 2 jaja 50 g stopionego masła 250 ml mleka (można zastąpić wodą) 1 łyżeczka(...)cukru  szczypta soli Sos grzybowy: 1 duża cebula 500 g grzybów 300 ml śmietanki 30 %  sól i pieprz opcjonalnie natka pietruszki do posypania masło do smażenia Przygotowanie: Pyzy Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru.  Dodać rozpuszczone w mleku drożdże do misy i wyrobić gładkie ciasto

Kocham..lubię..gotuję..
Grzybki marynowane 71

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Grzybów w lesie, w moich rejonach jeszcze niedużo ale pierwsze już zebrane :) Decyzja podjęta, że będą marynowane.   Zalewa nie jest bardzo kwaśna, dobrze doprawiona a grzybki smakują wyśmienicie Składniki; Grzyby(...)słoiczków, cebulkę podzielić na słoiczki i zalać gorącą zalewą. Słoiczki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.  Tak przygotowane grzybki nie wymagają pasteryzacji. Wywar po gotowaniu grzybów ten bez octu zlałam do butelek i pasteryzowałam 15 minut. Idealnie nadaje się do zupy grzybowej lub wszelkich potraw z grzybami aby podkręcić smak

W garach u Gosi
Risotto z grzybami leśnymi 96

lasach o tej porze roku pełno grzybów rośnie i warto je wykorzystać jak najlepiej. Tym razem wrzuciłam je do risotta i to był jeden z lepszych pomysłów. Ja tutaj użyłam małych podgrzybków, myślę że inne grzyby też byłyby idealne. Popróbujcie i dajcie znać jak smakowało. Grzyby leśne w risotto. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem 78

Print Papryka nadziewana kurkami i kozim serem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }  Faszerowane papryki pyszną kaszą, kosim serem... Course Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby, papryka Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 15 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 400 g kurek 7 sztuk średniej wielkości papryk - czerwona(...)mięsnego 100 g serka mascarpone 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Instructions Do garnka wsypać kaszę , zalać ją trzy razy większą ilością wody, ugotować do miękkości. Grzyby umyć i pokroić na małe kawałki, to samo zrobić z cebulą. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kurki , cebulę, siekany rozmaryn , smażyć kilka minut, kiedy część płynu odparuje dodać drobno posiekany

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki wieprzowe w sosie grzybowym 93

Kotleciki wieprzowe z polędwicy , w sosie grzybowym. Na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, 15 -20 minut wystarczy. Polędwica wieprzowa (około 600 g), 2 cebule, 2 garście grzybów suszonych, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, masło, olej, 100 ml bulionu wieprzowego lub wołowego, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Do podduszonej cebuli dodać(...)rozdrobnione umyte (nie moczone) grzyby. Chwilę przesmażyć, następnie wlać bulion i 100 ml wody, dusić aż grzyby będę miękkie. Mięso pokroić w cienkie plastry (około 16 plastrów). Lekko je rozklepać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i dodać 2 łyżki oleju. Smażyć kotleciki z obu stron na rumiano – 1 minutę z każdej strony. Usmażone kotleciki przełożyć do gotującego się

królestwo garów
Krokiety z Kapustą i Suszonymi Grzybami Leśnymi 81

Krokiety to kolejne z moich ulubionych dań... W każdej postaci są przepyszne, czy z kapustą czy z grzybami czy z mięsem... kocham wszystkie a ty? SKŁADNIKI na Naleśniki : 1l. mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 1 duża główka kapusty 4 cebule sól pieprz garść suszonych grzybów leśnych mix masło DODATKOWO: jajka bułka tarta albo(...)Mleko wlewamy do miski, dodajemy sól, jajko i stopniowo mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej mikserem. Konsystencja musi być coś ala śmietana 30%. Smażymy na patelni z obydwóch stron. 2. Grzyby suszone zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę, po tym czasie gotujemy aż do momentu odparowania wody, siekamy. 3. Kapustę dzielimy na 4 części, zalewamy wodą i gotujemy. Na niewielkiej ilości

Dziś Ja gotuje
Risotto z grzybami 108

Składniki (na 1 porcję) - 10 g grzybów suszonych, - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 75 g ryżu arborio, - 25 ml białego wina, - bulion warzywny np. z domowej kostki rosołowej (ok. 200-250 ml), - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 2 łyżki tartego parmezanu (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Suszone grzyby przepłukujemy na sitku i zalewamy ok. 100 ml wody (najlepiej na całą noc). 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce masła. 3. Do cebuli dodajemy ryż, pokrojone grzyby suszone i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. 5. Do ryżu wlewamy po łyżce wazowej bulionu i gotujemy aż płyn się wchłonie (najlepiej pod przykryciem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa pomidorowa 84

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimą wodą dodajemy grzyby, tymianek i sól (płaską łyżeczkę). Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Wywar przecedzamy. Warzywa obieramy, gotujemy w mięsnym wywarze przez godzinę. Jarzyny wyjmujemy, marchewki gotujemy w talarki(...)piórka. Grzyby kroimy na kawałki. Do wywaru z powrotem dodajemy grzyby, marchew i pora. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem i sporą ilością natki pietruszki

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania